Noul sezon Art Safari debutează în 8 martie cu cinci expoziţii

Andrei Dumitru 22/01/2024 | 10:44 Timp Liber
Noul sezon Art Safari debutează în 8 martie cu cinci expoziţii

Noul sezon Art Safari prezintă cinci expoziţii de artă care pot fi văzute în perioada 8 martie – 28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. În prim plan vor fi marii maeştri ai artei româneşti: Eustaţiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petraşcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser, anunţă organizatorii.

„Experienţa Art Safari va fi plină de taine şi comori! Vei descoperi, începând cu 8 martie, vârfurile şi comorile artei româneşti, un muzeu secret, un maestru prea puţin cunoscut care a avut succes de la Craiova până la New York, dar şi Istoria României în 100 de portrete. Mulţumim tuturor partenerilor şi muzeelor care ne-au fost alături şi ne-au sprijinit eforturile din 2014 până azi”, spune  Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia.

„Muzeul secret”, curator: Lelia Rus Pîrvan, expoziţie realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi al Primăriei Topalu

Comuna Topalu, judeţul Constanţa, păstrează din 1960 o comoară fără asemănare în Europa: Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă”, unde se află una dintre cele mai importante colecţii de artă românească interbelică, ce cuprinde capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser şi Constantin Piliuţă.

Muzeul de Artă de la Topalu este amenajat în casa părintească a răposatului medic colecţionar Gheorghe Dinu Vintilă (1898-1978), apropiat al marilor artişti români, pe care el a donat-o, împreună cu toate lucrările strânse de-a lungul vieţii, în memoria părinţilor şi a comunei sale natale, în anul 1960. Colecţia „Dinu şi Sevasta Vintilă” este formată din 228 de opere.

Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu este singura instituţie de artă de acest fel din mediul rural din întreaga Europă. O frântură din istoria ţării, redată printr-o colecţie de artă de un mare rafinament. „Muzeul secret” de la Art Safari este prima expunere externă de până acum a colecţiei impresionante de la Topalu.

„Eustaţiu Stoenescu. Portretistul aristocraţiei”, curator: Angelia Iacob, scenograf: Cosmin Florea, expoziţie realizată cu susţinerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România şi în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României

Eustaţiu Stoenescu (1884, Craiova -1957, New York) a fost un artist cu o carieră internaţională remarcabilă şi cu o operă vastă, insuficient cunoscută după perioada comunistă, ale cărei autorităţi l-au şters din cărţile istoriei artei. A fost considerat, la vremea sa, printre cei mai rafinaţi portretişti ai Europei, dar a pictat, în tradiţie locală, şi peisaje ori naturi moarte, toate impresionante prin valoarea lor plastică.

Maestrul român a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, iar operele sale, mai ales portretele, au ajuns în semnificative colecţii internaţionale, în Franţa, Italia, SUA, Marea Britanie, Belgia, Olanda sau Elveţia. A creat portrete care-I reprezintă pe regele Ferdinand, pe regele Carol al II-lea, pe regele Mihai I, pe regina Elena şi multe alte capete încoronate ale Europei, dar şi multe alte personalităţi ale perioadei interbelice, de la aristocraţi şi oameni de lume la sportivi şi guvernanţi.

A participat la trei ediţii ale Bienalei de la Veneţia, inclusiv la cea din 1938, când a fost inaugurat Pavilionul Românesc din Giardini della Biennale. Expoziţia de la Art Safari dezvăluie personalitatea complex a acestui artist valoros, care a cunoscut succesul atât în ţară, cât şi în străinătate, în special la Paris şi la New York.

„Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie, expoziţie realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu un design de Diana Nicolaie

Regi, regine, conducători, politicieni, sportivi, oameni de cultură şi ştiinţă, precum şi alte personalităţi marcante sunt reunite într-o expoziţie aniversară. Portretul a fost dintotdeauna un martor al istoriei. De-a lungul timpului, celebrităţi şi personalităţi au fost imortalizate pentru posteritate, de la oameni providenţiali precum Nicolae Bălcescu şi Tudor Vladimirescu, la sportivi notorii, precum Gheorghe Hagi şi Nadia Comăneci. Portretele din această expoziţie provin majoritar din colecţii muzeale, de la cea a Muzeului Naţional de Istorie a României la cea a Muzeului Naţional Militar, şi sunt expuse majoritar în premieră.

„Atelierele din Pangratti”, curator: Simona Vilău

Tablou al unei elite culturale, strada Ermil Pangratti a concentrat timp de 50 de ani cele mai valoroase talente artistice ale României. Deopotrivă investiţie a sistemului, cât şi galerie de merite, atelierele din strada Pangratti au reprezentat locul de creaţie al artiştilor contemporani importanţi, marcaţi în conştiinţa publică, dar şi îmbrăţişaţi de sistem şi conducerea Uniunii Artiştilor Plastici din România. Aceste spaţii au avut multiple funcţii: oaze creative, şcoală pentru neofiţi, centru de boemie, „saleroom” pentru colecţionari, mulţumire a sistemului către artiştii oficiali şi răsplată pentru recunoaşterea artistică.

Printre marii artişti care au creat aici se numără Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu Maitec, Paul Vasilescu, Gheorghe Iliescu-Călineşti, Vasile Gorduz, Alin Gheorghiu, Sultana Maitec, Georgeta Năpăruş etc.

Având ca nucleu colecţia discretă a Ruxandrei Garofeanu, istoric şi critic de artă, una dintre importantele figuri ale vieţii culturale din România ultimilor 50 de ani, expoziţia pune în valoare creaţia unor personalităţi importante ale artei postmoderne româneşti, care au lucrat în atelierele Uniunii Artiştilor Plastici din strada Ermil Pangratti, şi reface, parţial, un traseu istoric şi vizual important, într-un stil asumat, adaptat şi construit caleidoscopic, specific Ruxandrei Garofeanu, fosta lor mare prietenă şi susţinătoare.

„Grădinile palatului” – prima expoziţie temporară a sezonului „Taine şi Comori”, 8 martie – 14 aprilie

Florile artei româneşti, în viziunea marilor maeştri Luchian, Grigorescu, Tonitza, Aman, precum şi a Reginei Maria. Cele mai frumoase şi valoroase flori vor fi re-plantate expoziţional, temporar, în grădinile Palatului Dacia-România de pe Lipscani: trandafiri şi cârciumărese, crizanteme, anemone, maci şi alte flori de câmp, surprinse în naturi statice, în buchete, în parcuri şi în grădini.

Ateliere pentru copii şi tururi speciale

Şi copiii sunt aşteptaţi la atelierele de creaţie şi tururile ghidate personalizate, în cadrul Art Safari Kinder.

Noua ediţie debutează cu trei evenimente speciale care cuprind tururi ghidate, muzică live şi bule de şampanie, dedicate studenţilor (Students Art Night Out), seniorilor (Întâlnirea Seniorilor la Art Safari) şi Ladies Night Art Out, eveniment special de 8 martie. Biletele pentru cele 3 evenimente sunt disponibile aici: https://www.artsafari.ro/project/night-tours/.

Program Art Safari (8 martie-28 iulie 2024)

  • Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare – 20:30)
  • Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
  • Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, Bucureşti.