Valoarea premiului Nobel, majorată la aproape un milion de dolari în 2023

Elena Marinescu 19/09/2023 | 20:11 Fapt Divers
Valoarea premiului Nobel, majorată la aproape un milion de dolari în 2023

Câştigătorii premiilor Nobel din acest an vor primi un milion de coroane în plus, ceea ce ridică recompensa financiară totală la 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

Fundaţia Nobel, care administrează premiile, a precizat că a decis să mărească suma în acest an pentru a reflecta poziţia financiară mai solidă a instituţiei caritabile. „Fundaţia a ales să mărească valoarea premiului pentru că este viabil din punct de vedere financiar să facă acest lucru”, se arată într-o scurtă declaraţie.

Suedia se confruntă cu o inflaţie ridicată

Deprecierea rapidă a monedei suedeze a împins-o la cel mai scăzut nivel din istorie în raport cu euro şi dolarul american. Suedia se confruntă cu o inflaţie ridicată – aceasta a fost de 7,5% în august, în scădere de la 9,3% în iulie, departe de ţinta de 2% stabilită de Riksbank, banca centrală a Suediei. Când au fost acordate primele premii Nobel, în 1901, suma premiilor era de 150.782 de coroane pentru fiecare categorie, a precizat Fundaţia.

În ultimii 15 ani, suma a fost ajustată de mai multe ori, a precizat aceasta. În 2012, aceasta a fost redusă de la 10 milioane de coroane la 8 milioane de coroane, în contextul în care a fost iniţiat un program amplu de consolidare a finanţelor Fundaţiei Nobel. În 2017, valoarea premiului a fost majorată de la 8 milioane de coroane la 9 milioane de coroane. În 2020, aceasta a fost majorată la 10 milioane de coroane, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Câştigătorii Premiului Nobel, anunţaţi la începutul lunii octombrie

Câştigătorii Premiului Nobel din acest an vor fi anunţaţi la începutul lunii octombrie. Laureaţii sunt apoi invitaţi să îşi primească premiile în cadrul ceremoniilor de decernare a premiilor la 10 decembrie, data la care a murit fondatorul premiului, Alfred Nobel, în 1896.

Prestigiosul premiu pentru pace este înmânat la Oslo, conform dorinţei lui Nobel, în timp ce restul ceremoniilor de decernare au loc la Stockholm.