Unde călătoresc românii în vacanța de iarnă

Andrei Dumitru 20/09/2023 | 11:57 Timp Liber
Unde călătoresc românii în vacanța de iarnă

Românii profită de ultimele zile însorite și își fac deja planuri pentru călătoriile din timpul iernii. Kiwi.com, una dintre cele mai importante companii de travel tech, oferă informații despre cum și unde plănuiesc românii să petreacă următorul sezon rece.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul rezervărilor efectuate pe Kiwi.com pentru călătoriile de iarnă a crescut cu 52%, iar numărul de pasageri cu 58%. Mai mult, se pare că românii călătoresc cu un program clar în minte, numărul călătoriilor dus-întors rezervate crescând cu 82%, până acum.

Principalele țări în care românii își vor petrece vacanțele de iarnă

Principalele țări în care românii își vor petrece vacanțele de iarnă sunt Spania, Marea Britanie, Italia, Franța și Emiratele Arabe Unite. Cea mai mare creștere a rezervărilor este pentru călătoriile în Spania, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Turcia și Filipine, demonstrând un interes tot mai mare pentru destinațiile asiatice. Cu toate acestea, românii au rezervat deja excursii în 75 de țări diferite. Cele mai populare orașe pentru această iarnă sunt Londra, Paris, Barcelona, Milano, Tenerife, Roma, Dubai, Madrid, Viena și Bruxelles.

Potrivit datelor Kiwi.com, în acest an românii și-au planificat vacanțele mai devreme decât anul trecut, fereastra de rezervare fiind cu 21 de zile mai lungă în 2023, arătând o revenire a încrederii în planurile de călătorie și sugerând că sunt în căutarea unor oferte mai bune. Dintre călătoriile rezervate până acum pentru călătoriile de iarnă, timpul mediu pe care românii îl vor petrece în vacanță este de 5,4 zile, cu o zi mai mult decât media de anul trecut pentru aceeași perioadă.

Până acum, 21% dintre români preferă city break-uri de până la 3 zile iarna aceasta, 24% au ales sejururi de 4 până la 6 zile, 29% se vor întoarce în 1 până la 2 săptămâni, în timp ce 15% au ales sejururi mai lungi de 2 până la 3 săptămâni, iar alți 10% au ales vacanțe de 3 săptămâni și până la 2 luni.

Prețurile biletelor de avion au crescut cu 28% față de anul trecut, așa că românii au plătit în medie 146 de euro pentru biletele achiziționate pe Kiwi.com, ceea ce ar putea explica de ce au început deja planificarea vacanțelor. Prețul mediu plătit pentru zborurile pe distanță scurtă este de 91 de euro, 133 de euro pentru zborurile pe distanță medie iar cei care vor călători către țări mai îndepărtate și au rezervat zboruri pe distanță lungă au plătit, în medie, 445 de euro.