Un nou scandal la Spitalul Judeţean Ilfov. Decontări ilegale de la CNAS

Elena Marinescu 04/12/2019 | 21:15 Ştiri
Un nou scandal la Spitalul Judeţean Ilfov. Decontări ilegale de la CNAS

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a cerut de urgență conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să verifice toate decontările efectuate de Spitalul Județean Ilfov, după ce procurorii au efectuat, miercuri, percheziții într-un dosar de delapidare și fraudă.

„Este regretabil că astfel de practici încă se mai întâlnesc în sistemul medical din România. Ca ministru sunt indignat şi anunţ toleranţă zero faţă de acest fenomen. Aşteptăm ca procurorii să-şi spună cuvântul, iar după aceea, noi, împreună cu noua echipă de la Casă, vom acţiona în consecinţă. Până atunci vom gândi un plan de acţiune pentru a preveni astfel de situaţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, potrivit unui comunicat al MS.

Deconturi ilegale pentru întreruperi de sarcină

Precizările vin după ce polițiștii Capitalei și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au efectuat mai multe percheziții la Spitalul Județean Ilfov într-un dosar de fraudă informatică, delapidare și fals intelectual.

Anchetă începută de poliţişti vizează şapte medici şi asistente care ar fi efectuat timp de mai multe luni întreruperi de sarcină în cadrul acestui spital.

Descinderile sunt parte dintr-un dosar de luare de mită, fiind vizat șeful secției de Ginecologie, Dorin Bejan, care s-a prezentat la audieri, împreună cu alte cadre medicale.

Anchetatorii suspectează fraude în urma unor avorturi ilegale, respectiv dincolo de termenul de 14 săptămâni în care se poate face întreruperea de sarcină la cerere.

Ca să-și acopere faptele, persoanele implicate în dosar ar fi trecut în fişele de internare şi foile de observaţie ale pacientelor  diagnostice false pentru a justifica intervenția în regim de urgență medicală. Ulterior, documentele erau folosite ulterior pentru decontarea procedurilor la Casa de Asigurări.

Surse apropiate anchetei au explicat că o angajată a spitalului, care lucra la registratură, lua banii plătiţi de paciente ca taxe pentru serviciile medicale solicitate. Apoi, cu complicitatea medicului, ar fi introdus date false în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi cerea decontarea serviciilor medicale ca urgenţe medicale.

În urmă cu aproape 10 luni, un alt scandal a adus Spitalul Judeţean Ilfov în atenţia opiniei publice, după ce jurnaliştii au descoperit că o femeie fără studii medicale a lucrat timp de 10 ani la secţia de ginecologie a Spitalului, pe baza unui contract de „voluntar cu activitate medical“, fără parafă de la DSP şi fără nici un aviz de la Colegiul Medicilor.