Trezoreria Marii Britanii a făcut calculele: cât au costat funeraliile reginei Elizabeta a II-a

Elena Marinescu 18/05/2023 | 18:38 Fapt Divers
Trezoreria Marii Britanii a făcut calculele: cât au costat funeraliile reginei Elizabeta a II-a

Funeraliile reginei Elizabeth II a Marii Britanii din septembrie anul trecut i-au costat pe contribuabilii britanici 161,7 milioane de lire sterline (186 de milioane de euro), potrivit cifrelor Trezoreriei.

După ce suverana a murit la vârsta de 96 de ani la castelul ei scoţian din Balmoral, pe 8 septembrie, sicriul ei a fost transportat la Edinburgh, înainte de a fi expus public în Westminster Hall, cea mai veche cameră din Parlamentul britanic, timp de cinci zile. Sute de mii de oameni i-au adus omagiu.

Funeraliile de stat au avut loc apoi pe 19 septembrie la Westminster Abbey din Londra, în faţa a 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari şi lideri străini, apoi la Windsor, unde regina se odihneşte alături de soţul ei, Prinţul Philip.

Potrivit unei declaraţii scrise adresate Parlamentului de secretarul şef al Trezoreriei, John Glen, costul total este estimat la 161,743 milioane de lire sterline. „Prioritatea guvernului a fost ca aceste evenimente să se desfăşoare fără probleme”, „asigurând în acelaşi timp siguranţa publicului”, a subliniat el.

Cea mai importantă factură merge către Ministerul de Interne, cu 73,68 milioane de lire sterline (aproape 85 de milioane de euro), transmite news.ro. Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi în Marea Britanie în cele 10 zile de doliu naţional. Urmează Ministerul Culturii, cu 57,42 milioane de lire sterline (66,2 milioane de euro), înaintea guvernului scoţian (18,75 milioane de lire sterline, adică 21,6 milioane de euro).

Nu au fost oferite date oficiale pentru încoronarea regelui Charles IIl, care a avut loc pe 6 mai, dar grupul anti-monarhie Republic a estimat că va costa cel puţin 100 de milioane de lire sterline (115 de milioane de euro). Finanţare susţinută în cea mai mare parte de contribuabilii britanici, în timp ce inflaţia depăşeşte 10%.