Top 10 cei mai înalți munți din lume. Lista completă cu tot cu date geografice

NewMoney 08/01/2020 | 12:45 Fapt Divers
Top 10 cei mai înalți munți din lume. Lista completă cu tot cu date geografice

Cei mai înalți 10 munți din lume se află în Asia. Toți au peste 8000 de metri înălțime, iar opt dintre aceștia sunt în Nepal, iar doi în Pakistan.

Iată clasamentul celor mai înalte vârfuri montane din lume.

Masivul Annapurna – 8091 metri, Nepal

Masivul Annapurna este compus din șase vârfuri majore, iar cei care le-au cucerit pentru prima dată au fost Maurice Herzog și Louis Lachenal, în 1950.

Vârfurile sale sunt printre cele mai periculoase atunci când vine vorba de cățărat, rata mortalității fiind de de 40%.

Nanga Parbat – 8126 metri, Pakistan

Nanga Parbat este al nouălea vârf ca înălțime de pe Pământ și al doilea ca înălțime din Pakistan. Nanga Parbat înseamnă „Muntele Golaș”, în hindi parbat derivă din parvata „munte”. Muntele a fost descoperit de frații germani Schlagintweit.

Hermann Bahl din Australia a fost primul om care s-a cățărat pe acest vârf, iar expediția lui a fost însemnată în 1953.

Muntele Manaslu – 8163 metri, Nepal

Muntele Manaslu se află în regiunea Mansiri din Himalaya, la vest de centrul Nepalului. Numele său se traduce prin „muntele spiritelor” și vine din cuvântul sanscrit „manasa” care înseamnă „spirit” sau „suflet”.

Cei care s-au cățărat pentru prima dată pe acest munte au fost Toshio Imanishi și Gyalzen Norbu, membrii unei expediții Japoneze din 1956.

Masivul Dhaulagiri – 8167 metri, Nepal

Dhaulagiri (8167 m)

Dhaulagiri se află fix la nord de centrul Nepalului. Numele provine din cuvântul sanscrit „dhawala”  ce înseamnă „alb amețitor, frumos” și „giri” care înseamnă munte.

Ruta normală de cățărare este cea de pe fațada nordică, iar prima cucerire a fost însemnată de o expediție australiano-elvețiano-nepaleză în 1960.

Muntele Cho Oyu – 8201 metri, Nepal

Cho Oyu înseamnă în dialectul tibetan “Zeița Turcoaz”. Cho Oyu este considerat cel mai ușor de escaladat vârf de peste 8000 de metri datorită abordării sale directe și a lipsei de obiective periculoase.

A fost cucerit pentru prima dată în octombrie 1954 de către australianul Joseph Joechler, italianul Herbert Tichy și nepalezul Pasang Dawa Lama.

Muntele Makalu – 8481 metri, Nepal

Makalu se află în partea centrală a munților Himalaya, la granița dintre China și Nepal. Vârful este situat la o distanță de 22 de kilometri de Everest. El are două vârfuri auxiliare: Kangchungtse, cu o înălțime de 7.678 metri, și Chomo Lonzo, care măsoară 7.818 de metri.

Muntele Makalu a fost pentru prima dată cucerit în primăvara anului 1954 de către echipa americană de expediție condusă de William Siri.

Muntele Lhotse – 8516 metri, Nepal

Muntele Lhotse se află la granița dintre Tibet (China) și regiunea Khumbu din Nepal. A fost pentru prima dată cucerit pe data de 18 mai 1856 de către elvețienii Fritz Luchsinger și Ernst Reiss.

Înspre sud muntele are pereți verticali cu o înălțime de 4000 de m, fiind unul dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume.

Muntele Kangchenjunga – 8586 metri, Nepal

Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălțime din lume. Prima ascensiune a fost făcută la 25 mai 1955 de britanicii Joe Brown și George Band. Până în anul 1852 s-a considerat că acest munte ar fi cel mai înalt din lume

K2 – 8611 metri, Pakistan

K2 este al doilea munte ca înălțime din lume. Este situat la 1.500 km vest de Everest, în mijlocul Asiei. Litera K desemnează masivul Karakorum, uriașul lanț muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrală, iar cifra 2 o ordine stabilită arbitrar de primii topografi.

K2 este cunoscut drept „muntele sălbatic” din cauza dificultății de cățărare și din cauză că prezintă a doua cea mai mare rată de mortalitate în rândul celor opt mii de oameni care au dorit să-l cucerească. La fiecare patru oameni care i-au atins vârful, unul a murit încercând. Prima cățărare pe K2 a fost reușită de o echipă de expediție italiană condusă de Ardito Desiofinally. Echipa lui a reușit cucerirea vârfului K2 până la 8611 metri pe data de 31 iulie 1954.

Vârful Everest – 8848 de metri, Nepal

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării.

Everest poartă denumirea de „Sagarmatha” în Nepal și „Chomolongma” în Tibet.

Deși este cel mai înalt munte și atrage mulți alpiniști profesioniști, dar și amatori de escaladă, Everest este unul dintre munții cel mai ușor de urcat. Muntele Everest a fost prima dată cucerit de șerpașul nepalez Tenzing Norgay și de alpiniștii din Noua Zeelandă, domnul Edmond Hillary, în cadrul unei expediții britanice în 1953, de pe ruta South Col. Cucerirea vârfului Everest rămâne una dintre dorințele pe care mulți și le pun în viață.


FOTO: Wikipedia