Țară, țară, vrem turiști! Câte unități de cazare are România în acest moment

Andreea Neferu 20/09/2018 | 10:53 Companii
Țară, țară, vrem turiști! Câte unități de cazare are România în acest moment

România turistică înseamnă aproape 8.000 de hoteluri, pensiuni, cabane, vile, tabere, hosteluri sau alte astfel de unități de cazare, care însumează peste 340.000 de paturi, potrivit Institutului Național de Statistică. Un număr care crește exponențial de la an la an, în ciuda faptului că România este încă departe de a fi o destinație cu adevărat luată în seamă, la nivel internațional cel puțin.

Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney

O bună parte dintre cele 7.900 de structuri de cazare existente în prezent în România au apă­rut în tabloul de ansamblu al turismului românesc în ultimul deceniu, având în vedere că în 2007 existau circa 4.700 de spații de cazare, iar privind și mai în spate, la nivelul anului 1990, România avea puțin peste 3.200 de hoteluri, pensiuni, cabane, vile, tabere sau alte uni­tăți de cazare, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

Dacă numărul de hoteluri aproape s-a dublat în ultimele trei decenii, ajungând la aproape 1.600 de unități, în schimb cel de vile turistice a scăzut la o treime, până la 659. Pe de altă parte, din cele circa 130 de hanuri existente în anul 1990, acum mai este doar trei, în timp ce pensiunile turistice sau agroturistice au „explodat“ în ultimele decenii, ajungând în prezent să numere peste 4.200 de unități, adică peste jumătate din totalul structurilor de cazare turistică din România. Numai anul trecut, pe „harta“ locală a unităților turistice au apărut 528 de pensiuni agroturistice și 136 de pensiuni turistice, po­trivit datelor de la Institutul Na­țio­nal de Statistică.

România a înregistrat anul trecut 12,1 mili­oane de turiști, dintre care circa 9,4 milioane au fost români, iar restul, străini. Din totalul de peste 27 de milioane de înnoptări facturate anul trecut de unitățile de cazare de pe plan local, hotelierii au bifat cea mai mare parte dintre acestea – peste 20 de milioane de în­noptări. De altfel, 2017 a fost al șaptelea an consecutiv de creștere a numărului de vizitatori pe plan local, iar în această ecuație de ansamblu a turismului nu mai e deloc o sur­pri­ză că investitorii sunt din ce în ce mai mo­tivați să se extindă și să des­chidă noi unități de ca­zare. Mai toate marile orașe din țară vor atrage în următorii ani noi investiții, iar compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox prognoza recent că doar în Capitală capacitatea de cazare a hotelurilor va crește cu cel puțin 10% în ur­mătorii trei ani.

 

Străini vs români

Chiar dacă, de la an la an, crește numărul turiștilor străini care aleg să viziteze România, țara noastră este departe de a fi o destinație cu adevărat luată în seamă de aceștia.

  •  5,3 milioane de turiști români și străini a înregistrat România în primele șase luni ale acestui an, în creștere cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.
  •  24,2% a fost ponderea străinilor în totalul turiștilor înregistrați de România în primul semestru al acestui an.
  •  10,3 milioane de înnoptări au fost înregistrate în primul semestru în structurile de primire turistică din România, un plus de 2,5% față de același interval din 2017.

 

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.