Surprizele din programul de guvernare propus de cabinetul Tudose

Alexandra Pele 29/06/2017 | 12:00 Ştiri
Surprizele din programul de guvernare propus de cabinetul Tudose

Premierul desemnat, Mihai Tudose, a depus la Camera Deputaților un nou program de guvernare. Acestea prevede o serie de măsuri ce nu figurau în vechiul program, precum și o devansare a celor promise de cabinetul Grindeanu.

Redăm mai jos principalele puncte:

  • TVA: Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. În programul anterior, reducerea TVA era prevăzută pentru anul viitor. De asemenea, se va extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018.
  • Impozitul pe Venitul Global: Începând cu 2018, se va introduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Anterior, Guvernul analiza introducerea acestui impozit la nivelul gospodăriei. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație, se arată în documentul citat. Totodată, începând cu 2018 se va implementa procedura depunerii declarațiilor de patrimoniu.

Citiți și: Cine sunt miniștrii care formează noul guvern. Fifor la Economie, Laufer la IMM-uri și Negrescu la Afaceri Europene

  • Digitalizare:  Guvernul va prezenta, până la 1 ianuarie 2018, calendarul și modul de implementare al sistemului informatic integrat pentru toată administrația publică din România, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită online.
  • Birocrație: Noul executiv își propune să reducă numărul de formulare la unu pe an pentru cei care au venituri independente și la 5 formulare pe an pentru IMM-uri începând din 1 ianuarie 2018.
  • Vouchere de vacanță pentru bugetari: Toți salariații din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanță în valoare de 1.450 lei de valabil până la finalul anului 2018. Acordarea acestora se va face fie în 2017, fie in 2018 de fiecare ordonator de credit în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale institutie pentru 2017. Bugetele instituțiilor publice vor cuprinde obligatoriu, începând cu 2018, alocări financiare pentru dotarea și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru cei aflați în slujba statului.
  • Taxe: Tarifele percepute de ANCOM și ANRE se vor majora la 1% din cifra de afaceri.
  • Salarii: Salariul minim va crește la cel puțin 2.400 lei în 2020, respectiv minimum 50% din salariul mediu în 2020. Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 și 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 și 3.000 lei în 2020.
  • Petrol și gaze: Profiturilor obținute din extracția de resurse natural și neprelucrate în România vor fi impozitate suplimentar cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenței, cel târziu la finalul anului 2017.
  • Impozitul pe cifra de afaceri: ”Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, se arată în noul program de Guvernare.
  • Pensii: Punctul de pensie va crește în următorii 4 ani, astfel – la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.
  • Pensia minimă: Pensia minimă ar urma să crească la 640 de lei de la începutul anului 2018. De aceasta beneficiază în special cei care au lucrat în agricultură și pentru care cooperativele la care au lucrat înainte de 1989 nu au plătit contribuții.
  • Contribuții: Contribuțiile de asigurări sociale vor scădea 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, vor fi eliminate 4 din cele 6 contribuții plătite în prezent. Vor rămâne doar contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale datorate de către angajat, dar în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Pentru a face acest lucru, la sfârşitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acestuia cu 22.75%. Măsura nu va implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. De asemenea, se va renunța la toate plafoanele, reiese din documentul citat.
  • Impozitul pe venit: Guvernul propune reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018.
  • Impozitarea activităților independente: Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică și nu pe activitatea desfășurată. CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap,tineri, persoane aflateîn întreținere etc).
  • Sprijin pentru familie: Familiile vor fi încurajate să aibă si sa crească cât mai mulți copii prin acordarea a 1.600 – 1.800 lei/an pentru fiecare copil. Acești bani vor fi dați doar pentru copii care au cel mult 10% absențe nemotivate.
  • Primării: Primăriile vor avea un buget minim de funcționare și dezvoltare în fiecare an. Pentru 2018, nivelul minim va fi de 750 de lei aferent fiecărui locuitor. Pentru a încuraja dezvoltarea localităților, impozitul pe venit va fi vărsat integral in bugetele administrațiilor publice locale începând cu 1 ianuarie 2018.
  • Bancă de Dezvoltare: Cel târziu la 1 ianuarie 2018 va fi înființată o Bancă de Dezvoltare și Investiții. La rândul său, CEC își va extinde aria de acțiune pentru IMM-uri și în domeniul agriculturii, astfel încât acesta să poată susțină programele naționale dezvoltate în parteneriat cu Guvernul României, dar și pentru a putea finanța mult mai mult întreprinderile mici și mijlocii din IT, turism, construcții, servicii, industria prelucrătoare, meșteșuguri etc precum și fermierii sau pe cei care doresc sa investească în agricultură. În acest sens CEC își va extinde rețeaua astfel încât la 1 ianuarie 2020 să aibă o rețea reprezentativă de filiale la nivel rural.
  • Ajutoare de stat: Alocările privind ajutoarele de stat acordate de către Guvern se vor face cu prioritate în domenii precum turismul, cinematografie, construcțiile, industria agro-alimentară și agricultură în cuantum de cel puțin 90% din valoarea proiectelor. Sumele disponibile vor fi de cel puțin 500 de milioane de euro/anual, începând cu 2017. Prioritate o vor avea firmele care angajeaza personal din zonele cu șomaj mai mare de 5% și cei care angajează cât mai mult personal.
  • Companii de stat: Companiile aflate în situații financiare precare (insolvență, datorii, etc) precum CN Hunedoara, Oltchim sau CE Oltenia nu se vor inchide. Ele vor intra într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, având drept scop readucerea acestora în parametrii de profitabilitate, inclusiv prin cooptarea unor investitori privați, acolo unde este posibil. De asemenea, ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru.
  • Fiscalitate: Pentru populație vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe mașină, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate. Pentru agenții economici numărul taxelor fiscale și nefiscale va fi de cel mult 40.
  • Contribuția de solidaritate: Guvernul va introduce contribuția de solidaritate începand cu 1 ianuarie 2018, dar și o taxă suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației.
  • Credite fără dobândă pentru tineri: Tinerii vor putea să apeleze, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, la credite fără dobândă, garantate în proporție de 80% de către stat, de maximum 40.000 de lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei părți din construcția unei locuințe (termen 1 ianuarie 2018) Atât studenții cât și ceilalți tineri vor trebui să prezinte băncilor prin care statul va derula acest program contractul de chirie sau de construcție al locuinței, respectiv facturile pentru cursuri sau pentru cărțile necesare.

Citiți aici varianta integrală a programul de guvernare


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.