Studiu: poluarea ne deteriorează ireversibil vederea

Elena Marinescu 25/11/2019 | 18:02 Fapt Divers
Studiu: poluarea ne deteriorează ireversibil vederea

Poluarea aerului ar putea fi asociată cu un risc crescut de apariţie a glaucomului, potrivit autorilor unui studiu publicat recent în Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS).

Oameni de ştiinţă din Marea Britanie au remarcat că persoanele care locuiesc în zone mai poluate sunt asociate cu o probabilitate mai mare de a dezvolta această afecţiune oculară care poate să ducă la orbire. Autorii studiului au descoperit că oamenii care trăiesc în cele mai poluate zone sunt cu cel puţin 6% mai predispuşi să dezvolte glaucom în comparaţie cu semenii lor din zonele cel mai puţin poluate.

Particulele fine din aer au efect toxic direct

De asemenea, ei prezintă o probabilitate mai mare de a avea o retină mai subţire, una dintre modificările tipice din procesul de apariţie a glaucomului. Experţii sugerează că particulele fine din aer vătămează sistemul nervos şi contribuie la apariţia inflamaţiilor. Potrivit aceluiaşi studiu, citat de Agerpres, presiunea oculară nu a fost asociată cu poluarea aerului.

Din acest motiv, cercetătorii cred că poluarea aerului ar putea influenţa riscul de glaucom prin intermediul unui mecanism diferit. Profesorul Paul Foster de la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL), coordonatorul cercetării, a declarat: „Am descoperit încă un motiv pentru care poluarea aerului ar trebui să fie considerată o prioritate de sănătate publică şi că evitarea surselor de poluare atmosferică ar putea fi benefică pentru sănătatea oculară”.

„Deşi nu putem să confirmă deocamdată că această asociere este una de cauzalitate, sperăm să ne continuăm studiul pentru a determina dacă poluarea aerului cauzează într-adevăr glaucom şi pentru a afla dacă există anumite strategii de evitare care să-i ajute pe oameni să-şi reducă expunerea la poluarea atmosferică pentru a scădea riscurile de sănătate”, a mai spus profesorul britanic.

Studiul s-a bazat pe 111.370 de participanţi la o cercetare în masă organizată de UK Biobank şi care au efectuat teste oculare din 2006 până în 2010 în diverse clinici din Marea Britanie. Participanţii au fost întrebaţi dacă au avut glaucom şi au efectuat teste oculare, care au inclus măsurarea presiunii intraoculare şi scanarea cu laser a retinei.

Poluarea creşte şi riscul de maladii cardiace

Datele lor medicale au fost asociate apoi cu măsurători ce au vizat poluarea aerului şi care au fost realizate în zonele lor de rezidenţă. Cercetătorii s-au concentrat prioritar pe chestiunea particulelor în suspensie – cu diametre egale sau mai mici de 2,5 micrometri (PM2,5).

Un alt autor principal al studiului, Sharon Chua, medic la Spitalul de Oftalmologie Moorsfields şi cercetătoare la Institutul de Oftalmologie din cadrul UCL, a spus: „Poluarea aerului ar putea contribui la dezvoltarea glaucomului din cauza constricţiei vaselor de sânge, iar acest aspect leagă şi mai mult poluarea atmosferică de un risc crescut de maladii cardiace”.

„O altă posibilitate este aceea că particulele fine ar putea avea un efect toxic direct, care afectează sistemul nervos şi care contribuie la apariţia inflamaţiilor”, a adăugat Sharon Chua. Expunerea la particulele fine reprezintă unul dintre cei mai puternici factori de predicţie ai mortalităţii cauzate de poluanţii atmosferici, au adăugat autorii studiului.

Glaucomul este o boală foarte gravă a ochilor, care afectează aproximativ 2% din populaţia de peste 45 de ani şi duce în timp la orbire. Singura posibilitate de evitare a pierderii vederii este măsurarea tensiunii intraoculare şi tratarea precoce a acesteia.

Simptome

  • durere la nivelul ochilor
  • durere puternică de cap
  • roşeaţa ochilor
  • diminuarea acuităţii vizuale sau vedere înceţoşată
  • fotofobie (sensibilitate la lumina) sau halori colorate în jurul surselor luminoase
  • greaţă, vărsaturi.