STUDIU: Persoanele vaccinate care se infectează cu varianta Delta sunt extrem de contagioase

Elena Marinescu 30/07/2021 | 21:28 Ştiri
STUDIU: Persoanele vaccinate care se infectează cu varianta Delta sunt extrem de contagioase

Varianta Delta a coronavirusului este la fel de contagioasă ca varicela, probabil provoacă boli mai severe, iar cazurile de descoperire la persoanele vaccinate pot fi la fel de transmisibile ca și cazurile nevaccinate, potrivit unui document al guvernului SUA.

Prezentarea realizată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) subliniază că „războiul s-a schimbat” ca urmare a variantei Delta.

Directorul CDC Rochelle Walenksy a citat prezentarea săptămâna aceasta pentru a justifica revenirea la măști pentru persoanele vaccinate în zonele cu risc ridicat și se așteaptă să fie publicată în curând. Una dintre cele mai mari observații este constatarea că infecțiile descoperite la persoanele vaccinate sunt extrem de contagioase, datele provenind din studii anterioare și o nouă analiză a unui focar în Provincetown, Massachusetts.

Încărcare virală mai mare la persoanele vaccinate

Experții se bazează pe un număr numit valoarea pragului de ciclu (Ct) pentru a indica cantitatea de virus pe care o adăpostește o persoană infectată, cu un număr mai mic care indică o încărcare virală mai mare. În Provincetown, nu a existat „nicio diferență în valorile medii ale Ct în cazurile vaccinate și nevaccinate”, spun diapozitivele.

Focarul de aproape 900 de persoane a fost legat de festivitățile din data de 4 iulie, unde mai mult de trei sferturi dintre participanți au fost vaccinați, potrivit rapoartelor locale. Dar, spre deosebire de focarele de masă anterioare, spitalizările sunt scăzute – doar șapte până acum, potrivit site-ului de știri MassLive, și până acum nu au existat decese.

Acesta este un punct cheie care face parte din motivul pentru care CDC și-a schimbat orientările”, a declarat pentru AFP Celine Gounder, medic de boli infecțioase și profesor la Universitatea din New York. „Nu este chiar atât de mult pentru propria dvs. protecție: ca persoană vaccinată, este posibil să aveți simptome ușoare, este posibil să nu aveți simptome, dar pe baza a ceea ce vedem aici ați putea fi contagios pentru alți oameni.

Jennifer Nuzzo, epidemiolog la Universitatea Johns Hopkins, a adăugat că un punct cheie de remarcat despre focarul Provincetown este că a avut loc într-un cadru în care transmisia comunitară a fost redusă – și, ca atare, noua recomandare a CDC de purtare a măştii de protecţie nu s-ar fi aplicat acolo.

35.000 de infecții simptomatice pe săptămână

Mai mult decât atât, raportarea publică în legătură cu acea anchetă de focar sugerează că expunerile au fost probabil în locuri precum baruri și petreceri în casă, unde purtarea măștii ar fi puțin probabilă”, a declarat ea pentru AFP, potrivit B1.ro.

Setul de diapozitive CDC indică, de asemenea, că infecțiile descoperite nu sunt la fel de rare pe cât se credea anterior – și reprezintă în prezent „35.000 de infecții simptomatice pe săptămână în rândul a 162 de milioane de americani vaccinați”.

O revizuire a descoperirilor din alte țări arată că, deși SARS-CoV-2 original a fost la fel de contagios ca răceala obișnuită, fiecare persoană cu Delta infectează în medie alte 8 persoane, făcându-l la fel de transmisibil ca varicela, dar totuși mai puțin decât rujeola.