Studiu inedit: „cocktail toxic”, depistat în părul senatorilor francezi

Elena Marinescu 27/06/2023 | 20:17 Fapt Divers
Studiu inedit: „cocktail toxic”, depistat în părul senatorilor francezi

Un studiu inedit trage un semnal de alarmă privind materialele toxice descoperite în părul senatorilor francezi. Este vorba de  mercur, pesticide, plastifianţi, dar şi „pământuri rare” – metale utilizate în smartphone-uri şi alte obiecte high-tech.

26 de aleşi socialişti au oferit câte o şuviţă de păr laboratorului privat şi independent tocSeek, care a realizat o analiză asupra a 1.800 de poluanţi organici şi 49 de metale. „Tragem un semnal de alarmă”, a comentat pentru AFP senatoarea Angele Préville, care a iniţiat acest studiu. „Dacă e în părul nostru, înseamnă că suntem contaminaţi”, a adăugat aleasa, foarte dedicată mediului, în special luptei împotriva poluării cu plastic.

Analizele au relevat prezenţa „pământurilor rare” (lantanide) în cazul a 93% dintre senatori, un procent superior comparativ cu cel în cazul grupului de control folosit de laborator, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Metale şi compuşi metalici utilizaţi la fabricarea obiectelor de înaltă tehnologie

„Pământurile rare” sunt metale şi compuşi metalici utilizaţi la fabricarea obiectelor de înaltă tehnologie care ne-au invadat viaţa de zi cu zi: cipuri de smartphone, ecrane de laptop, baterii de maşini electrice şi hibride, LED-uri şi altele.

Această prevalenţă mai mare comparativ cu populaţia generală poate fi explicată, potrivit tocSeek, prin utilizarea semnificativă şi regulată de către aleşi a instrumentelor de comunicare.

Deloc surprinzător, notează AFP, mercurul, acest metal greu prezent în special în plombele de amalgam sau în unii peşti, s-a regăsit în toate probele testate de la senatori. De asemenea, toate sunt „contaminate” cu cel puţin un pesticid. Au fost identificate 45 de produse diferite (erbicide, fungicide, insecticide), inclusiv un pesticid interzis în Europa din 2008, carbofuranul.

În cele din urmă, plastifiantul dioctil ftalat (DNOP) a fost detectat la 69% dintre aleşii participanţi la studiu. Plastifianţii oferă flexibilitate materialelor plastice.

Combinaţie de „pământuri rare”

„Modul nostru de viaţă are un cuvânt de spus asupra calităţii sănătăţii, asta este clar”, a declarat preşedintele grupului socialist Patrick Kanner, unul dintre senatorii testaţi.

„Când sunt la Paris, dimineaţa, la prânz şi seara mănânc afară şi nu controlez ce consum”, a mărturisit senatorul, în al cărui păr a fost depistată o combinaţie de „pământuri rare”, mercur, pesticide, ftalaţi – substanţe chimice utilizate în industria maselor plastice – şi parabeni – un conservant folosit în principal în cosmetică.

Deputatul ecologist Nicolas Thierry va prezenta miercuri presei rezultatele unei analize a substanţelor perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS), mai cunoscute sub denumirea de „poluanţi eterni”, efectuată asupra mostrelor de păr de la 14 deputaţi.

În 2017, şapte personalităţi ecologiste din Franţa, printre care Nicolas Hulot, José Bové, Yannick Jadot şi Delphine Batho, au participat la o analiză asupra părului care a relevat prezenţa perturbatorilor endocrini, notează AFP.