Străzi deschise – Bucureşti: Festivalul Internaţional de teatru de stradă B-FIT in the Street! #12 ajunge pe Calea Victoriei

Andrei Dumitru 30/06/2023 | 16:42 Timp Liber
Străzi deschise – Bucureşti: Festivalul Internaţional de teatru de stradă B-FIT in the Street! #12 ajunge pe Calea Victoriei

Weekendul 1-2 iulie se anunţă a fi un weekend festiv la „Străzi deschise – Bucureşti” pe Calea Victoriei şi în cartierul Aviaţiei: cel mai mare festival internaţional de teatru de stradă din oraş, B-FIT in the Street! revine în Capitală după trei ani de pauză şi transformă Calea Victoriei şi alte locaţii centrale în scene de teatru în aer liber; pentru prima dată în acest an, „Străzi deschise” instaurează trasee pietonale în cartierul Aviaţiei, pe strada General Ştefan Burileanu, şi aduce spectacole artistice şi evenimente recreative pe tot parcursul weekendului.

Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” se desfăşoară în perioada aprilie-octombrie 2023 şi propune locuitorilor o (re)împrietenire cu oraşul în care trăiesc prin intermediul unor weekenduri pietonale în mai multe zone centrale şi din sectoare. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se bucure de insule de relaxare temporare în spaţiul public altminteri aglomerat al oraşului. Programul artistic de pe traseele pietonale ale evenimentului, „Străzi deschise” se desfășoară cu participarea instituțiilor de cultură, a artiștilor şi companiilor independente din Bucureşti.

Proiectul este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale Străzi deschise / 1-2 iulie 2023:

  • Calea Victoriei, între bulevardul Regina Elisabeta şi Splaiul Independenţei, între orele 09:00 şi 23:00;
  • Strada General Ștefan Burileanu, între strada Nicolae Caranfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu (sector 1), între orele 09:00 şi 21:00.

Program artistic Străzi deschise pe Calea Victoriei / 1-2 iulie 2023

În primul weekend din luna iulie la „Străzi deschise”, traseul pietonal de pe Calea Victoriei face parte din harta Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street! #12 şi găzduieşte spectacole de acrobaţie aeriană nocturne, spectacole muzicale interactive şi instalaţii sonore. În plus, pietonii de pe Calea Victoriei se vor putea întâlni cu muzicieni stradali, dansatori de cabaret şi personaje fantastice care susţin, începând cu ora 18.00, spectacole itinerante în mai multe puncte de pe traseu.

Programul celei de-a douăsprezecea ediţii B-FIT in the Street! cuprinde, pe lângă evenimentele de pe Calea Victoriei, o diversitate mare de spectacole pentru toate vârstele în Piaţa Universităţii, Centrul istoric, Splaiul Independenţei şi râul Dâmboviţa, între 30 iunie şi 2 iulie 2023. Programul complet B-FIT in the Street! 2023 poate fi consultat pe site-ul festivalului fitsb.ro, un eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, alături de Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Municipiului Bucureşti.

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București este inclusă în programul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” cu trei expoziţii, ce își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 – 17:30. Dintre acestea, face parte şi primul proiect expozițional al unui muzeu de antropologie urbană din România – „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, care prezintă evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc.

Program artistic Străzi deschise pe strada General Ştefan Burileanu (sectorul 1) / 1-2 iulie 2023

În sectorul 1 al Capitalei, programul artistic al weekenduluse va desfășura în intervalul orar 10.00-21.00 pe strada General Ștefan Burileanu, între strada Nicolae Caranfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu.

De la momente artistice inedite, prezentate de Circul Metropolitan București, spectacole de teatru pentru copii și spectacole interactive puse în scenă de artiștii Teatrelor Excelsior și Ion Creangă, ateliere creative prietenoase cu mediul, de lectură sau de creație, organizate de DGASMB, la demonstrațiile de scrimă ale Clubului Sporturilor Tehnico Aplicative București, locuitorii sectorului 1 se vor putea bucura de un program variat adecvat publicului de toate vârstele.

Din programul weekendului 1-2 iulie în cartierul Aviaţiei, nu lipsesc activitățile sportive, zonele de joacă și mișcare, asigurate de PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București

Restricții rutiere

Pentru buna desfășurare a evenimentului se vor institui restricții ale traficului rutier, după cum urmează:

  • Prelungirea intervalului de închidere a circulației pe Calea Victoriei, segmentul de drum cuprins între bulevardul Regina Elisabeta până la intersecția cu Splaiul Independenței, în perioada 30.06.2023, începând cu orele 10:00 – 02.07.2023, orele 09:00, urmând a fi completată cu închiderea circulației pe timp de zi sâmbătă 01.07.2023 și duminică 02.07.2023, între orele 09:00-23:00, în corelarea proiectului „Străzi Deschise București – Promenadă urbană” cu „Festivalul Internațional de teatru de Stradă B-FIT in the Street!”.
  • Se va limita circulația pe Splaiul Independenței, exclusiv pe banda suplimentară dinspre Dâmbovița, cuprinsă între Podul Izvor și bulevardul Libertății, în perioada 29.06.2023, orele 12:00 – 02.07.2023, orele 23:00.
  • În perioada 30.06.2023, orele 22:00 – 01.07.2023, orele 06:00 și 01.07.2023, orele 23:00 – 02.07.2023, orele 10:00, se va limita accesul pe banda a II-a a Splaiului Independenței, segmentul de drum cuprins între Pod Izvor (inclusiv) și bulevardul Libertății, pe sensul de deplasare spre Piața Unirii.
  • În data de 01.07.2023, exclusiv în intervalul orar 19:00 – 23:59, traficul rutier va fi restricționat pe Splaiul Independenței, segmentul de drum cuprins între str. Halelor și Pod Izvor (inclusiv), pe sensul de mers dinspre Piața Unirii spre strada Izvor și pe segmentul de drum cuprins între strada Bogdan Petriceicu Hașdeu și BIR, sensul de mers dinspre Bd. Eroilor spre Piața Unirii;

Parcare Cina – Zona Ateneu / Piața George Enescu:

  • Închiderea circulației pe strada Știrbei Vodă, segmentul de drum cuprins între strada Ion Câmpineanu și Calea Victoriei;
  • Pe Calea Victoriei, segmentul de drum cuprins între bulevardul Dacia și strada C.A. Rosetti;
  • Strada Georges Clemenceanu și strada Episcopiei;
  • În data de 30.06.2023 și 02.07.2023, exclusiv în intervalul orar 19:30-23:59, traficul rutier va fi restricționat în Piața George Enescu (parcarea Cina).

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar.

Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

SECTOR 1 – Strada General Ștefan Burileanu (între strada Nicolae Caranfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu) | Vineri 30 iunie, traficul rutier va fi restricționat începând cu ora 22:00 și se va relua luni 3 iulie începând de la ora 6:00 dimineața.