Stat versus stat: rețelele Transelectrica scot din producție un reactor al Nuclearelectrica

Carol Dan 06/01/2017 | 12:04 Ştiri
Stat versus stat: rețelele Transelectrica scot din producție un reactor al Nuclearelectrica

Unul dintre cele două reactoare nucleare ale României a fost oprit. Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor, pune încetarea producerii de energie electrică a Unității 1 a centralei din Cernavodă pe seama unei perturbații a unei linii electrice de transport care aparține altei companii de stat, Transelectrica.

”Această perturbație, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la sistemul electroenergetic national (SEN), reactorul rămânând în funcțiune la un nivel redus de putere”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat.

Nuclearelectrica dă însă asigurări că nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător.

Transelectrica este compania care are în administrare toate liniile de transport al energiei electrice.

La ora transmiterii acestei știri, consumul de energie electrică a României este asigurat în proporție de peste o tremie de hidrocentrale, iar termocentralele pe cărbune au o contribuție de peste 29%. Alte aproape 19% procente provin din centralele pe bază de hidrocarburi, în timp ce energia verde (eoliană și fotovoltaică) acoperă puțin peste 11% din necesar.

 


Foto: Mediafax

Carol Dan și-a început munca în presă în 2005, în Bistrița. După nouă ani în agenția de presă Mediafax, a trecut la cotidianul Ziarul Financiar și apoi la site-ul wall-street.ro. În septembrie 2016 s-a alăturat redacției New Money. Scrie pe domeniile energie și industrie.