Starlink în România: Care este viteza medie de download

Andrei Dumitru 23/09/2022 | 12:01 Fapt Divers
Starlink în România: Care este viteza medie de download

România se află undeva la jumătatea clasamentului ţărilor europene în funcţie de vitezele atinse în cazul conexiunilor la internet prin satelit furnizate de Starlink.

Un studiu publicat de Ookla arată că Starlink depăşeşte 100Mbps pentru download în mai multe ţări europene. În cazul unora dintre acestea, Starlink este mai rapid chiar şi decât conexiunile fixe prin cablu.

Într-un top al ţărilor europene cu cele mai rapide viteze furnizate de Starlink, primele locuri sunt ocupate, în ordine, de Portugalia, Olanda, Austria, Franţa şi Belgia. În Portugalia, viteza medie de download este de 123Mbps.

Cu 94Mbps viteză medie de download prin Starlink, România se află pe locul 13 în acest clasament. Upload-ul are viteze medii de 22Mbps în ţara noastră, iar latenţa medie este de 76ms.

În schimb, România este pe primul loc în Europa într-un clasament care face media vitezelor oferite de toţi furnizorii, cu o viteză medie la download de 131Mbps. La upload, însă, România are 94Mbps, fiind depăşită de Spania, care atinge 99Mbps.

Un abonament Starlink costă în România 230 de lei pe lună. La acesta se adaugă şi costurile cu echipamentele hardware necesare, care ajunge la 2.400 de lei.

Starlink începe deja să se confrunte cu probleme de congestionare în anumite regiuni, care apar ca urmare a creşterii în popularitate a serviciului. În Statele Unite, de exemplu, viteza medie de download oferită de Starlink a scăzut la 62Mbps în al doilea trimestru al anului, după ce în primul trimestru ajungea la 90Mbps.