Spionajul american: Cercetători de la Wuhan, spitalizaţi din noiembrie 2019 cu simptome de COVID-19

Andrei Dumitru 24/05/2021 | 14:43 Ştiri
Spionajul american: Cercetători de la Wuhan, spitalizaţi din noiembrie 2019 cu simptome de COVID-19

Trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au fost spitalizaţi în noiembrie 2019, înainte ca autoritățile de la Beijing să dezvăluie epidemia, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ).

Potrivit acestui raport, cercetătorii chinezi ar fi prezentat simptome atât ale COVID-19, cât şi ale unei boli sezoniere mai comune, cu o lună înainte ca China a să anunţe începutul pandemiei în oraşul Wuhan.

Această dezvăluire apare în contextul în care membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se reunesc luni pentru a discuta despre viitoarea fază a anchetei cu privire la originea COVID-19.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) nu a comentat raportul dezvăluit de WSJ, însă a declarat că administraţia Biden continuă să-şi pună ”întrebări serioase despre primele zile ale pandemiei COVVID-19, inclusiv despre originea acesteia în Republica Populară China”.

Prima anchetă OMS, blocată de autoritățile chineze

Guvernul american cooperează cu OMS şi cu alte state membre în vederea susţinerii unei examinări a originii pandemiei de către experţi, ”fără interferenţă şi politizare”.

China a refuzat să predea date brute despre primele cazuri de COVID-19 echipei OMS însărcinată să ancheteze cu privire la originea pandemiei, complicând eforturi ale unei înţelegeri a felului cum a început.

Statele Unite, Norvegia, Canada, Marea Britanie şi alte ţări au cerut în martie o anchetă suplimentară şi un acces total la toate datele cu privire la primele stadii ale epidemiei.

Cercetători şi oficiali chinezi au respins întotdeauna ipoteza unei ”scăpări” a virsului SARS-CoV-2 din laboratorul din Wuhan şi susţin că acesta ar fi putut circula în alte regiuni înainte să ajungă la Wuhan.

Ei susţin că virusul ar fi putut intra în China din altă ţară, prin intermediul unor alimente congelate sau animale sălbatice.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a respins luni drept ”total fals” faptul că membri ai personalului de la Instititul de Virusologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit.