Sorin Cîmpeanu, noi detalii despre reînceprea cursurilor în școli

Andrei Dumitru 05/11/2021 | 10:32 Ştiri
Sorin Cîmpeanu, noi detalii despre reînceprea cursurilor în școli

UPDATE. CNSU a emis hotărârea referitoare la desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat

”Se propune ca, pentru adaptarea modalităţii de desfăşurare a cursurilor din cadrul unităţilor de învăţământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările şi completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfăşurarea cursurilor zilnice, cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;

b) desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de  60 % din personal este vaccinat; c) desfăşurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului”, a decis CNSU.

Știrea inițială

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că a semnat şi a trimis la Monitorul Oficial cele două ordine de ministru care reglementează structura anului şcolar şi micşorează numărul de note necesar încheierii mediei elevilor.

În cazuri speciale, mediile pot fi încheiate după revenirea elevului la cursuri, până la finalul semestrului al doilea. Ministrul a precizat că a transmis în teritoriu lista tezelor care vor fi susţinute în acest an. De asemenea, a precizat că CNSU decide într-o şedinţă privind desfăşurarea cursurilor în funcţie de rata de vaccinare a personalului, după care va fi semnat ordinul de ministru în acest sens, tot în cursul zilei de vineri.

Rata de vaccinare va decide modul în care se desfășoară orele

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că a fost redactat, iar în cursul zilei de vineri va fi semnat Ordinul de ministru care stabileşte rata de vaccinare în funcţie de care se vor desfăşura cursurile în şcolile şi grădiniţele de stat şi private. Conform acestuia, a fost luată în considerare rata de vaccinare la nivelul întregului personal din sistemul de educaţie pe motiv că elevii nu interacţionează doar cu profesorii, ci cu întregul personal din unitatea de învăţământ. În Capitală, un număr de 441 de şcoli şi grădiniţe publice şi private, reprezentând 69% din şcoli, au rata de vaccinare de peste 60%.

Şcoala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie, mă refer aici şi la învăţământul de stat şi la învăţământul privat. (…) Şcolile care au rată de vaccinare sub 60% vor începe şcoala în sistem online, acesta e un lucru foarte clar”, a afirmat Sorin Cîmpeanu vineri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat, răspunzând unei întrebări, că din totalul de 2.930.000 de elevi şi preşcolari, aproximativ 1.800.000 vor începe, luni, şcoala în format fizic.

Rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe va fi disponibilă pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe cel al inspectoratului şcolar al municipiului Bucureşti.

Conform lui Cîmpeanu, cea mai ridicată rată de vaccinare se regăseşte în licee, pe locul al doilea în ceea ce priveşte vaccinarea personalului sunt grădiniţele, urmate de şcolile gimnaziale.

În acest an şcolar se renunţă la săptămâna „Şcoala altfel”, Datele examenelor de bacalaureat şi de evaluare naţională nu se schimbă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că în acest an şcolar se renunţă la săptămâna „Şcoala altfel” pentru a recupera una dintre cele două săptămâni de vacanţă de care elevii au beneficiat în a doua jumătate a lunii octombrie din cauza evoluţiei pandemiei de COVID-19. Cîmpeanu precizează că datele la care se va termina anul şcolar 2021-2022 şi cele programate pentru examenele naţionale susţinute de elevii claselor a VIII-a şi a XII-a nu se modifică.

„Am primit foarte multe solicitări – şi este o solicitare generală aceea de descentralizare. Măsurile pe care le-am anunţat , toate intră în spiritul descentralizării clamate, cerute de mult timp, nu numai de când a apărut această pandemie, în sistemul de învăţământ din România. O altă cerere a fost aceea a păstrării datelor pentru bacalaureat şi evaluare naţională. O altă cerere a fost aceea a păstrării numărului de săptămâni de curs pentru toi elevii. Acest lucru se poate face prin compensarea celor două săptămâni de vacanţă cu o săptămână de vacanţă pentru elevii din gimnaziu şi liceu în perioada 3-10 ianuarie şi cu o singură săptămână pentru elevii din învăţământul primar şi pentru copiii din grădiniţe care vor veni la şcoală tot pe 10 ianuarie, aşa cum ştiau, vor face o săptămână în plus de pe  10 pe 14 ianuarie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu vineri, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că semestrul al doilea al anului şcolar se va încheia pe 27 mai pentru elevii claselor a XII-a, pe 3 iunie pentru clasele a VIII-a şi pe 10 iunie pentru toţi ceilalţi elevi, cu excepţia elevilor din învăţământul profesional şi tehnologic, care vor încheia anul şcolar pe 1 iulie.

„Sunt datele cunoscute, aceste date rămân. Compensarea se face printr-o săptămână de vacanţă în perioada 3-10 ianuarie pentru elevii din gimnaziu, printr-o a doua săptămână, renunţându-se la săptămâna Şcoala altfel – pentru că tot acest an şcolar, din păcate, este altfel – iar pentru elevii din învăţământul primar se va renunţa doar la Şcoala altfel, nu vor avea pierderi din vacanţa de iarnă. Vom intra în vacanţă în data de 23 decembrie, vor fi 10 zile vacanţă de sărbători, elevii din gimnaziu şi liceu vor reveni la şcoală pe 3 ianuarie, elevii din clasele zero-patru vor veni la şcoală pe 10 ianuarie”, a subliniat ministrul.