Premierul slovac Robert Fico, victima unei tentative de asasinat (VIDEO)

Elena Marinescu 15/05/2024 | 16:55 Ştiri
Premierul slovac Robert Fico, victima unei tentative de asasinat (VIDEO)

UPDATE. Vicepremierul Slovaciei, Tomas Taraba, a declarat miercuri seară pentru BBC că este convins că premierul Robert Fico „va supravieţui” şi că acesta nu se mai află într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol.

UPDATE 18.17. Potrivit canalului Joj TV, Robert Fico a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani, din orașul Levice din vestul Slovaciei.

Potrivit postului HN,  tentativa de asasinat a fost făcută de Juraj C., însă numele acestuia de familie nu este dat.

Poliția l-a reținut imediat pe atacator. Pe cămașa atacatorului a sărit inclusiv sângele premierului slovac. Motivele care stau în spatele atacului sunt încă necunoscute.

Atacatorul  i-a strigat lui Fico: „Robo, vino aici”, după care, potrivit diferitelor surse, a tras între două și cinci focuri de armă, potrivit presei slovace. Se pare că bărbatul a stat pasiv în mulțumea de oameni înainte să lanseze atacul, așa a trecut nebăgat de forțele de ordine.

_____________________________________________________________________________

UPDATE 17.55. Robert Fico a suferit răni la abdomen, picioare şi braţe, potrivit cotidianului Denník N. El a fost împuşcat după ce a ieşit din Casa de Cultură a oraşului Handlova, unde se desfăşurase o şedinţă de guvern.

Fico saluta un mic grup de cetăţeni adunaţi acolo, dintre care unul purta o pancartă antiguvernamentală, moment în care s-a tras asupra lui.

Un suspect în vârstă de 71 de ani a fost arestat la faţa locului, potrivit presei locale. Acesta a tras patru sau cinci focuri de armă asupra premierului.

„O tentativă de asasinat a fost comisă asupra premierului slovac Robert Fico”, a confirmat telefonic pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului slovac de Interne.

_____________________________________________________________________________

UPDATE 17.20. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că este şocat să afle că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi a condamnat „cu fermitate astfel de acte extremiste”.

„Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, a scris şeful statului român pe platforma X.

__________________________________________________________________________

UPDATE 17.00. Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat „profund şocat” de ştirile care vin din Slovacia privind împuşcarea prim-ministrului Robert Fico şi i-a transmis omologului său slovac cele mai sincere gânduri, subliniind că autorii unor astfel de acte trebuie traşi la răspundere.

„Profund şocat de ştirile care vin din Slovacia. Îi transmit cele mai sincere gânduri primului ministru slovac Robert Fico. Asemenea acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie traşi la răspundere”, a transmis Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de X.

Potrivit unor informaţii de ultimă oră, starea premierului slovac este critică, dar stabilă.

_____________________________________________________________________________

Premierul slovac Robert Fico a fost victima unei tentative de asasinat prin împuşcare după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova.

Potrivit unui reporter al agenţiei slovace TASR, mai multe focuri de armă au fost trase la locul atacului, iar autorul acestuia a fost arestat. Zona din faţa Casei de Cultură din Handlova, unde s-a desfăşurat reuniunea guvernului, a fost evacuată.

Conform postului de televiziune slovac TA3, au fost trase patru focuri de armă, un glonţ lovindu-l pe Fico în abdomen. Premierul a căzut la pământ şi a fost transportat la spital.

 

Un martor a declarat la rândul său că a auzit mai multe împuşcături şi a văzut cum un bărbat a fost reţinut de poliţie, relatează agenţiile de ştiri citate de Agerpres.

Premierul Robert Fico, un social-democrat de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Preşedinta în exerciţiu a Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, aflată la final de mandat şi adversară a lui Fico, a condamnat atacul şi i-a urat premierului însănătoşire grabnică.

„Sunt în stare de şoc. Îi urez lui Robert Fico multă putere şi să-şi revină în urma atacului în acest moment critic”, a transmis Caputova prin purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Ea urmează să fie înlocuită de Peter Pellegrini, câştigătorul alegerilor prezidenţiale desfăşurate luna trecută şi aliat al premierului Robert Fico.

sursa foto: Digi24.ro/Profimedia