S-a pregătit pentru ASE, a studiat Tehnica Dentară, dar acum face un sfert de milion de euro pe an din genți

Cristina Dobreanu 27/11/2017 | 12:16 Oameni
S-a pregătit pentru ASE, a studiat Tehnica Dentară, dar acum face un sfert de milion de euro pe an din genți

Acest articol apare în numărul 28 (20 noiembrie – 3 decembrie) al revistei NewMoney

Pentru Ioana Ionescu, creatoarea bran­dului de genți YVY, coliziunea cu lumea afacerilor reprezintă mate­ria­lizarea unui vechi citat al lui Nietzsche: Ce nu te omoară te face mai puternic. Iar până acum, antreprenoarea a dovedit că rezistă.

Povestea sa începe cu un „nu“. Ioana Ionescu (34 de ani) nu și-a dorit dintotdeauna să lucreze în producția de genți, cu toate că avea toate premisele. Pă­rin­ții ei au lucrat în domeniu toată viața, iar în anii ’60 chiar și-au luat brevet de producători de genți diplomat, gamă la care au lucrat până în anii ’90. După Revoluție, și-au diversificat pro­ducția și s-au îndreptat și către trusele speciale de cri­minalistică pentru dife­rite instituții ale statului.

„Producția este grea. Părinții nu ne-au în­drumat pe această cale. Sora mea a încercat și nu i-a plăcut, iar eu m-am pre­­gătit pentru ASE“, mărturisește antreprenoarea. Însă, în cele din urmă, a ales Stomatologia, așa cum studiase și sora ei. „Am manualitate foarte bună, am terminat Tehnica Dentară, dar nu m-am împăcat cu anatomia“, poves­tește ea. În cele din urmă, a ajuns tot la o altfel de producție, însă din nevoie. Tatăl ei s-a îmbolnăvit, iar toate economiile familiei au fost redi­rec­­țio­nate către în­să­nătoșirea lui. Dar, în ace­lași timp, nici nu și-ar fi dorit ca de mica afacere  a părin­ți­lor săi să se aleagă praful.

Geantă cu geantă. L-a convins cu greu pe tatăl său să renunțe la cele două produse de nișă și să se reorienteze spre producția de genți. De altfel, el a fost și cel care i-a desenat primul model de geantă. După dispariția tatălui său, a știut că va continua pe noua direcție. Doar că nu mai avea angajați, nici bani foarte mulți pentru a crea produse din piele. Avea doar un spațiu închiriat și câteva mașini mai vechi. Și-a făcut debutul în 2005, când a vândut primele mo­dele de genți, lucrate din înlocuitor de piele. „Condițiile mele de debut nu au fost ideale. Dar, prin muncă, poți să reușești orice“.

Avea, în schimb, o rețea de distribuție „moș­tenită“ de la tatăl său, astfel că gen­țile au ajuns la nivel național, în magazi­nele mari din orașele importante – printre ele, și numele cu tradiție din Capitală cum ar fi Unirea, Cocor, Bucur Obor sau Victoria. În primii ani, pe zona de pro­ducție a avut sprijinul unuia dintre prietenii tatălui său. Ulterior, în 2007-2008 a aplicat pentru fonduri europene, obținând maximul pentru acea schemă de finan­țare: 200.000 de euro.

Astfel a reușit să cumpere spațiul de pro­ducție – pentru care a plătit aproape 120.000 de euro – și utilaje noi. „Nu pu­team să băgăm utilajele într-un spațiu care nu ne oferea nicio garanție, mai ales că pentru a amplasa mașina de croit, care e foarte mare, a trebuit să dărâmăm fațada și apoi să o reconstruim“, explică antreprenoarea.

În timp, a început să participe la târguri internaționale – cel mai important fiind la Milano, unde a și câștigat un premiu –, iar produsele sale au ajuns în China, Singapore, Grecia, Belgia, Elveția, Iran, Germania, Franța și Marea Britanie – în magazinul Harrods din Londra.

Cu 15 oameni în subordine și o pro­ducție de aproape 400 de genți pe lună, Ioana Ionescu a avut anul trecut afaceri de 250.000 de euro. Pentru 2017 speră la o creștere de circa 20%, până la aproximativ 300.000 de euro. Prețul unei genți pornește de la 299 de lei și poate ajunge până la 749 de lei.

Pe lângă colecțiile de genți și ghiozdane pentru femei, precum și articolele pentru copii, Ioana Ionescu pregătește și o colecție dedicată bărba­ților, care va fi lansată cel mai pro­babil în prima parte a anului viitor, și care estimează că i-ar putea aduce o creș­tere cu aproape 40% a cifrei de afa­ceri pe 2018.

Numai că există și un revers al meda­liei, reprezentat de lipsa de spațiu și de forță de muncă calificată, două impedimente pe care un mic producător nu reușește întotdeauna să le depășească. Ioana Ionescu a fost tot timpul prudentă și nu a angajat mulți oameni dintr-odată, de teamă că nu ar putea să le plătească salariile. De-a lungul timpului a angajat și persoane tinere și fără experiență, pe care le-a pregătit. Dar toate acestea nu s-au dovedit o soluție pe termen lung. Anul trecut, de exemplu, a încercat să își mărească echipa, dar fără prea mare succes.

Dincolo de limitări. O soluție a celor două probleme a venit însă prin relocarea activității de producție: „Din cauza spațiului mic (150 mp în Crângași, n.r.), am mutat fabrica în zona Sibiului (într-un spațiu de aproape 500 mp, n.r.)“. Fiindcă aici, spune ea, a găsit și tehnicienii de care avea nevoie. „În funcție de contracte, vom putea avea în timp și sute de angajați. Nu mai suntem limitați de lipsa forței de muncă“, explică antreprenoa­rea, adăugând că producția unei genți YVY durează minimum opt ore, timp în care trece prin mâi­nile a cel puțin trei meșteri artizani.

Sibiul este, de altfel, unul dintre ora­șele cu tradiție în domeniul pielăriei, însă astăzi are puțin sub 50 de firme înregistrate în județ după CAEN-ul „fabricarea de articole de voiaj și maro­chi­nărie“. Totuși, la nivel național, în anul 2015, erau înregistrate puțin peste 300 de companii care activează în această industrie, cu circa 10% mai puține decât în urmă cu opt ani, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.
← Close