Rusia a atacat furibund porturile ucrainene de la Dunăre

Elena Marinescu 13/09/2023 | 10:43 Ştiri
Rusia a atacat furibund porturile ucrainene de la Dunăre

Rusia a lansat în cursul nopţii 44 de drone asupra Ucrainei, care a reuşit să doboare 32 dintre ele. Cele mai multe atacuri au vizat regiunea Odesa, avariind infrastructura portuară în districtul oraşului portuar Izmail şi rănind şase persoane.

Potrivit guvernatorului regiunii Odesa, Oleh Kiper, şase civili au fost răniţi şi transportaţi la spital, dintre care trei sunt în stare gravă.

Este primul atac asupra portului Izmail după o pauză de aproape o săptămână. Joia trecută, guvernatorul anunţase un atac la Izmail care a durat trei ore. Ulterior, România a anunţat că a descoperit posibile fragmente de drone şi l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei ruse la Bucureşti, între timp luând măsuri pentru protejarea populaţiei – s-a decis transmiterea de mesaje Ro-Alert către populaţia din zonă atunci când sunt atacuri şi s-a început construirea a două adăposturi antiaeriene.

De când a ieşit din acordul ce permitea transportul în siguranţă pe Marea Neagră a cerealelor ucrainene, Rusia şi-a intensificat atacurile în regiunile sudice Odesa şi Mikolaïv, unde se află porturi şi platforme esenţiale pentru comerţul cu cereale pe Marea Neagră. Portul fluvial Izmaïl, de pe Dunăre, a devenit una dintre principalele căi de export pe apă pentru produsele agricole ucrainene, aminteşte News.ro.

Rusia a lansat 44 de drone asupra Ucrainei

În total, au fost înregistrate 44 de drone care au vizat teritoriul Ucrainei în noaptea de marţi spre miercuri, au precizat forţele aeriene ucrainene. 32 dintre acestea au fost doborâte, iar Kievul a precizat că a fost vorba de drone Shahed, de fabricaţie iraniană.

Tirurile au vizat în principal sudul regiunii Odesa şi infrastructura portuară a acesteia. Ucraina a folosit avioane de vânătoare, unităţi de rachete antiaeriene şi grupuri de foc mobile pentru a respinge atacul, au precizat forţele aeriene ucrainene. Regiunea Sumî, din nord-estul ţării, a fost, de asemenea, vizată.

Între timp, şi Ucraina a provocat daune Rusiei. Şantierul naval Sevastopol din Peninsula Crimeea a luat foc miercuri dimineaţă şi două nave au fost avariate după ce Ucraina a lansat 10 rachete şi trei atacuri cu ambarcaţiuni rapide asupra portului, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Şapte rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei şi toate cele trei ambarcaţiuni au fost distruse de o navă de patrulare, a precizat ministerul într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram.