Rețeta succesului: Kasparov contra Kasparov

NewMoney 17/05/2023 | 11:19 Ştiri
Rețeta succesului: Kasparov contra Kasparov

S-a încheiat la București prima etapă a Grand Chess Tour, circuitul internațional de șah fondat de legendarul Garry Kasparov și adus în România de Fundația Superbet în parteneriat cu FR Șah. Magnetismul marelui șahist, considerat cel mai bun din toate timpurile, a rămas intact, astfel că fiecare venire a sa în România este vânată de la mic la mare.

La o zi după ce s-a văzut cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu chiar la sediul MAE, Kasparov s-a lăsat luat la întrebări de copii care iubesc șahul și sportul, în general. Au fost peste 40 de copii au fost selectați din două programe susținute de Fundația Superbet – șah în școli alături de Fundația Kasparov și Centrul Step by Step” și programul GO Scholarship, creat și coordonat de foștii sportivi, Virgil Stănescu și Ana Luca.

“Întâlnirea cu un campion mondial de talia lui Kasparov a fost o onoare. A lăsat impresia că totul este foarte ușor. Mi-ar fi plăcut să aflu ce a făcut diferit față de competitorii săi pentru a rămâne în top aproape 20 de ani”, a declarat Valentina Necoară, sportivă în programul GO Scholarship.

Inițiativa de a-i întâlni pe copii cu un sportiv de talia lui Kasparov este în linie cu viziunea Fundației care îl aduce pe marele șahist an de an la București și care totodată susține și cele două programe amintite. Sportul înseamnă educație și orice investiție susținută și substanțială în sport face diferența la nivel de societate.

Dacă investim sustenabil în programe de educație în șah, dacă le aducem modele, idoli internaționali, reușim inclusiv să îmbunătățim viitoarea forță de muncă a țării. Am fost impresionată și anul acesta de numărul mare de copii și de adolescenți care au venit să îi vadă pe marii maeștri ai lumii”, remarcă și președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

O parte dintre cei care au avut șansa să fie în preajma marelui șahist și chiar să pună întrebări a vrut să știe cum a reușit să reziste două decenii numărul 1 în lume.

“Am rămas înaintea competitorilor mei pentru că am știut mereu că nu concurez doar împotriva lor, ci concurez și împotriva mea, împotriva propriei mele excelențe. Atâta timp cât concurezi și-mpotriva propriei excelențe, îți vei cunoaște mereu neajunsurile. Poate că ieri ai făcut ceva extraordinar, dar asta a fost ieri, azi trebuie să îmbunătățești. Nu poți folosi mereu aceleași trucuri”, le-a răspuns Kasparov.

Și fostul căpitan al naționalei de baschet, Virgil Stănescu a sublinat importanța acestor mari întâlniri în viața unui sportiv aflat la început de drum.

Căutăm de fiecare dată să aducem în fața copiilor oameni de succes, nu doar modele de succes din sport. Garry le înglobează pe ambele. Să poți avea o discuție deschisă cu cel mai bun șahist al tuturor timpurilor este pentru oricine o ocazie unică. Ne-a vorbit atât despe experiența din șah, cât și despre învățături din sport și din viata lui. L-am ascultat vorbind despre etica în muncă, despre vocea unui sportiv, despre concentrare și multe altele. M-am bucurat să văd că sportivii îi sorbeau fiecare cuvânt. Rolul nostru este să îi provocăm să fie curioși, să caute răspunsuri continuu și să înțeleaga procesul de performanță.