Recomandare de lectură: biografia lui Justine Henin, tenismena care a inspirat-o pe Simona Halep

Oana Borviz 30/03/2018 | 17:38 Timp Liber
Recomandare de lectură: biografia lui Justine Henin, tenismena care a inspirat-o pe Simona Halep

Renunțările pot fi la fel de importante precum victoriile, iar ca să poți renunța trebuie să ai curaj este ceea ce Justine Henin, fostă jucătoare de tenis, a aflat pe propria piele la doar 26 de ani. Ce a dus la acest moment și ce a urmat după el, aflăm din această biografie.

„Sunt astăzi aici ca să vă anunț că am decis să pun capăt carierei mele în tenis“, anunța pe 14 mai 2008, printr-o conferință de presă, belgianca Justine Henin, una dintre cele mai bune jucătoare din istoria sportului alb. Cu această declarație, Henin avea să șocheze o lume întreagă care nu putea să înțeleagă cum o sportivă în vârstă de 26 de ani, apreciată pentru tenacitatea mentală și pentru stilul special de a juca, pune racheta în cui pentru totdeauna.

Pornind de la acest moment, doi jurnaliști sportivi de origine franceză, Claude Moreau și Françoise Artigas, au alcătuit o biografie atent documentată, „Justine Henin. Game, set și sfârșit de carieră“ (pre­zentă în colecția de biografii a Editurii Publica), care ni se dezvăluie sub forma unui impresionant portret de campion și a unei surprinzătoare povești de viață.

Decizie neașteptată. „Este sfârșitul a ceva la care am visat încă de când aveam cinci ani. Astăzi, acel vis de copil ia sfârșit“, mărturisea, cu noduri în gât, la acea conferință de presă, sportiva căreia apropiații și fanii îi spuneau simplu „Juju“. Ce anume a dus la o astfel de decizie? Dispariția acelei bucurii cu care intra pe teren, lipsa acelui sens care altădată o motiva să se autodepășească, să reziste, să în­vingă. „După întoarcerea de la Berlin, după acea înfrângere în fața Dinarei Safina, mi-am dat seama că ajunsesem la sfârșitul drumului meu în tenis… Nu-mi mai doream să fiu acolo. Nu-mi mai doream să fac asta“, explica ea amintind de ultima înfrângere. Una minoră, căci, în momentul retragerii sale, Justine Henin era numărul unu mondial în tenisul feminin.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.