Recomandare de carte: Povestea lui Othello și a Desdemonei, rescrisă într-o școală americană de la începutul anilor ’70

Oana Borviz 05/07/2018 | 17:39 Timp Liber
Recomandare de carte: Povestea lui Othello și a Desdemonei, rescrisă într-o școală americană de la începutul anilor ’70

Cel de-al cincilea roman din proiectul Hogarth Shakespeare – o serie de șapte cărți inaugurată în 2015 de Editura Hogarth Press, prin care scriitori de renume reimaginează opere shakespeariene – îi aparține americancei Tracy Chevalier.

Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney 

Intitulată „Băiatul cel nou“, cartea reinterpre­tează povestea lui Othello, maurul cel viteaz care ajunge s-o ucidă, din gelozie, pe Desdemona lui. Devenit deja bestseller internațional și tradus de curând și în limba română la Editura Humanitas, romanul plasează marile teme ale tragediei shakes­peariene precum frica, gelozia, rasismul, trădarea și răzbu­na­rea în contextul anilor 1970, epoca în care a copi­lărit chiar autoarea.

În alt loc. „Am ales să reimaginez «Othello» fiindcă aceasta este prin excelență povestea unui outsider“, spune Chevalier mărturisind că ea însăși se consideră un outsider din moment ce a trăit „mai mult de jumătate de viață, ca americancă în Marea Britanie“. Faptul că a învățat într-o școală în care cei mai mulți elevi erau negri, înțelegând astfel de mică ce înseamnă să fii judecat în funcție de culoarea pielii, a determinat-o să-și plaseze acțiunea într-o școală dintr-o suburbie a Washingtonului, unde majoritatea elevilor erau albi.

Othello devine astfel Osei, un băiețel de culoare din Ghana, care se mută pentru scurtă vreme, îm­preună cu familia lui, la Washington. La cei 11 ani, Osei este obișnuit să fie „nou-venitul“ dintr-o școală și acel copil „altfel“ pe care toți îl ocolesc. Dar de data asta îi este puțin mai dificil pentru că, dacă la școlile la care a mai învățat până acum, mai erau și alți copii ca el (negri, chinezi, indieni), la noua școală este singurul care face notă discor­dantă privind culoarea pielii. Toți îl privesc cu suspiciune, toți au prejudecăți cu privire la oamenii de culoare (că miros altfel, că sunt cu toții din Africa, că excelează la sport etc.), toți îi pândesc slăbi­ciu­nile și greșelile pentru a-l putea acuza și umili.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.