RAPORT. Ţările G7, acuzaţie comună în cazul petrolierului Mercer Street: Toate dovezile disponibile arată în mod clar spre Iran

Elena Marinescu 06/08/2021 | 22:33 Ştiri
RAPORT. Ţările G7, acuzaţie comună în cazul petrolierului Mercer Street: Toate dovezile disponibile arată în mod clar spre Iran

Miniştrii de Externe din statele G7 afirmă, într-o declaraţie comună, că Iranul ameninţă pacea şi securitatea internaţională şi că toate dovezile disponibile arată că Republica Islamică a fost în spatele atacului asupra petrolierului Mercer Street de săptămâna trecută.

Toate dovezile disponibile arată în mod clar spre Iran. Nu există justificare pentru acest atac„, se menţionează în declaraţia dată publicităţii de preşedintele G7, Regatul Unit.

Comportamentul Iranului, alături de sprijinul său pentru forţe intermediare şi actori armaţi nestatali, ameninţă pacea şi securitatea internaţională„, se mai precizează în declaraţia comună, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Facem apel la Iran să pună capăt tuturor activităţilor care nu sunt coerente cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU şi facem apel la toate părţile să joace un rol constructiv în promovarea păcii şi stabilităţii regionale„, mai afirmă şefii diplomaţiilor din statele cel mai puternic industrializate.

Joi, 29 iulie, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu drone sinucigașe în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internaţională cu sediul la Londra şi administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

Atacul a fost comis cu o dronă-kamikaze

Drona care a lovit petrolierul Mercer Street este o dronă-kamikaze produsă în Iran, a concluzionat o echipă de experți ai Departamentului american al Apărării, potrivit unui anunț făcut vineri de Comandamentul Central al armatei SUA, informează CNN. Investigatorii au descoperit că nava fusese ținta altor două atacuri ratate cu o zi înainte. Potrivit raportului, care confirmă că românul decedat în urma atacului era căpitanul navei, drona a făcut o gaură de 2 metri când a lovit cabina pilotului.

O echipă de investigatori de pe portavionul USS Ronald Reagan a mers la bordul Mercer Street pentru a cerceta incidentul de la sfârșitul lunii iulie. Experții au descoperit că nava a fost atacată pe 30 iulie, în largul coastelor Omanului, de o dronă „încărcată cu explozivi de proveniență militară”. În urma atacului, și-au pierdut viața doi membri ai echipajului, dintre care unul era român.

„Folosirea unei drone de tip kamikaze, concepută și produsă în Iran, reprezintă un trend în creștere în regiune„, se arată într-un rezumat al raportului. „Aceste dispozitive sunt folosite în mod activ de Iran și proxy-urile sale împotriva forțelor coaliției în regiune, inclusiv împotriva unor ținte în Arabia Saudită și Irak.”

Românul decedat era căpitanul navei

Însă descoperirile echipei de investigatori sunt mult mai spectaculoase decât s-a știut până acum. Printre altele, ei au stabilit că Mercer Street a fost ținta altor două atacuri nereușite pe 29 iulie, cu o zi înainte.

Mercer Street a fost ținta a două atacuri nereușite cu drone explozive în seara zilei de 29 iulie. Echipajul a raportat atacurile prin apeluri de urgență în seara de 29 iulie. În urma interviurilor cu echipajul, investigatorii au găsit probe credibile ale atacurilor, care au căzut în mare, în apropiere de navă. Investigatorii au găsit bucăți mici din cel puțin o dronă pe care echipajul le-a recuperat din mare„, se arată în comunicatul Coandamentului Central.

De asemenea, raportul confirmă că cetățeanul român mort în urma atacului era căpitanul navei („master of the ship”).

Raportul poate fi consultat aici: MERCER STREET ATTACK 06 AUG 2 final

Gaură de 2 metri în cabina pilotului

Drona-kamikaze („one-way attack UAV”, în raport) care a lovit nava pe 30 iulie a făcut o gaură de aproape 2 metri diametru în partea superioară a cabinei pilotului, cauzând distrugeri importante la interior. „Analiza chimică arată că este vorba de un exploziv pe bază de nitrat, identificat ca RDX, ceea ce indică faptul că a fost folosit cu scopul de a produce răni și distrugeri”, mai arată comunicatul.

Potrivit sursei citate de Digi24, rămășițele recuperate de la ce-a de-a treia dronă, inclusiv un stabilizator vertical (parte a aripii) și componente interne, sunt aproape identice cu probe colectate anterior de la alte drone-kamikaze de proveniență iraniană. Distanța de la coastele Iranului până la locul atacului este în raza de acțiune atacurilor cu drone iraniene documentate anterior.

Potrivit comunicatului Comandamentului Central, o parte din probe au fost duse la o bază militară din Bahrain și la un laborator din SUA. Probele au fost consultate și de experți britanici și israelieni. „Ambii parteneri au confirmat descoperirile experților americani”, se mai arată în comunicat.