Putin amenință cu “o creștere catastrofală” a prețurilor de pe piața energetică

Elena Marinescu 08/07/2022 | 19:33 Ştiri
Putin amenință cu “o creștere catastrofală” a prețurilor de pe piața energetică

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că dacă vor fi impuse în continuare sancţiuni împotriva Rusiei, s-ar putea ajunge la creşteri catastrofale ale preţurilor pe pieţele energetice.

Europa s-a bazat istoric pe Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale, cea mai mare parte fiind livrată prin conducte. „Ştim că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice ruseşti”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu înalţi oficiali, potrivit Reuters.

Efect de bumerang al sancţiunilor impuse Rusiei?

„Cu toate acestea, ne aşteptăm ca rezultatul unor astfel de acţiuni să fie o creştere a preţurilor la gaz pe piaţa spot şi o creştere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali. Toate acestea arată încă o dată că restricţiile impuse prin sancţiuni asupra Rusiei produc mult mai multe daune acelor ţări care le impun. Folosirea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave – fără exagerare, chiar catastrofale pe piaţa globală a energiei”, a adăugat preşedintele rus.

Preţurile europene la gaze au crescut accelerat în 2021, deoarece oferta nu a reuşit să ţină pasul cu cererea determinată de redresarea după pandemia de coronavirus. După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, preţurile europene la gaze au crescut şi mai mult, iar preţul spot de referinţă este acum de peste două ori mai mare decât cel de la închiderea din 23 februarie.

Putin a spus că situaţia privind sectorul energetic şi al combustibililor din Rusia a rămas stabilă, în ciuda sancţiunilor occidentale. Dar a adăugat că firmele energetice ruseşti ar trebui să se pregătească pentru un embargo petrolier al Uniunii Europene care va intra în vigoare în jurul sfârşitului anului. Guvernul analizează în prezent opţiunile de dezvoltare a infrastructurii feroviare şi a conductelor pentru a furniza petrol rusesc şi produse petroliere ţărilor prietene”, a precizat Putin, potrivit sursei citate de adevarul.ro.

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită, dar este și cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și cel mai mare exportator mondial de grâu, conform The Guardian. Din Rusia, statele UE importă aproximativ 40% din gazele naturale folosite și o treime din cantitatea totală de petrol utilizat.

Rusia a redus fluxurile de gaze către Europa

Rusia a început să reducă fluxurile de gaze către Europa în a doua jumătate a anului 2021, livrările prin cele trei rute principale de conducte scăzând cu aproximativ 20% faţă de a doua jumătate a anului 2020.

De la începutul războiului, Rusia a întrerupt fluxurile de gaz către Bulgaria, Polonia, Finlanda, dar și către furnizorul danez Orsted, firma olandeză Gasterra, dar și o parte din livrările către Germania, prin intermediul companiei Shell, deoarece toate aceste entități au respins cererea Moscovei de a face plăți în ruble.