PUBLI-INTERVIU. Alexandru Moldovan, Apa Nova: „Nu există motive de îngrijorare cu privire la alimentarea cu apă potabilă a Capitalei”

NewMoney 29/08/2022 | 10:00 Companii
PUBLI-INTERVIU. Alexandru Moldovan, Apa Nova: „Nu există motive de îngrijorare cu privire la alimentarea cu apă potabilă a Capitalei”

Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova, o companie Veolia, spune că, având în vedere că pentru alimentarea Bucureștiului, specialiștii companiei preiau apă la prizele de captare din râurile Dâmbovița și Argeș, este aproape imposibilă o întrerupere a furnizării cu apă potabilă. Cele două surse sunt folosite atât separat, dar și mixt, așa cum se întâmplă și la această oră.

În plus, pe lângă cele trei stații de captare și tratare în care Apa Nova are acumulat permanent aproximativ 500.000 metri cubi, sistemul de alimentare cu apă potabilă a Capitalei cuprinde și șapte stații de pompare, care stochează în rezervoare aproximativ 250.000 metri cubi.

NewMoney: Cum gestionați actuala criză climatică din punct de vedere al rezervelor de apă?

Alexandru Moldovan: Fundamentul activității companiei Apa Nova este construit pe setul de valori după care ne ghidăm și pe principii precum orientarea către client, responsabilitatea, solidaritatea, respectul și inovația, misiunea noastră fiind îmbunătățirea constantă a nivelului de trai și calității vieții oamenilor. Aproape 2.000 de profesioniști Apa Nova lucrează în fiecare zi, oră de oră, pentru a menține standardele superioare cu care ne-am obișnuit clienții și pentru a se asigura că aceștia beneficiază de continuitatea serviciilor.

Tocmai pentru a proteja resursa vitală, epuizabilă, care este apa, și pentru a menține durabilitatea serviciilor oferite, compania noastră a redus substanțial, de la preluarea concesiunii și până acum, consumul în procesele de captare, producție, transport și distribuție a apei potabile, cât și în colectarea, transportul și epurarea apelor uzate și meteorice. Mai exact, am diminuat cantitatea de apă brută preluată și consumată din resurse naturale cu peste 63 de procente față de anul 2001.

Iar grija față de apă, „inima” activității noastre, o punem în fiecare activitate și fiecare proces al muncii noastre, astfel că, la această oră, îi putem asigura pe bucureșteni că nu există motive de îngrijorare privind disponibilitatea și siguranța resursei de apă potabilă.

Specialiștii noștri comunică permanent cu reprezentanții Apelor Române din cadrul serviciului Situații de Urgență, care analizează în fiecare zi volumele de apă existente în principalele lacuri de acumulare, compară cu valorile estimate și aprobate prin programele lunare de exploatare, cu prognozele meteorologice și hidrologice, și confirmă deopotrivă că nu prevăd niciun risc cu referire la neasigurarea sau reducerea necesarului de apă pentru București.

Raportându-ne la cifre, vă pot spune că Apa Nova preia la prizele de captare circa 10 metri cubi pe secundă, din care utilizează jumătate pentru potabilizare, restul fiind utilizat pentru consumatori industriali.

Iar pe lângă cele trei stații de captare și tratare în care compania noastră are acumulat permanent aproximativ 500.000 mc, sistemul de alimentare cu apă potabilă a Capitalei cuprinde și șapte stații de pompare care stochează în rezervoare aproximativ 250.000 metri cubi.

NM: Este cazul ca bucureștenii să limiteze consumul de apă potabilă?

AM: Este esențial, în primul rând, ca populația să conștientizeze, în general, importanța consumului responsabil al apei potabile și al utilizării responsabile a resurselor.

Noi am susținut, susținem și vom susține permanent, ca organizație, consumul responsabil de apă, drept măsură de protecție a noastră, a tuturor, dar și a generațiilor următoare, având în vedere că apa este o resursă epuizabilă.

Fiecare dintre noi trebuie să adopte soluții durabile și să facă trecerea de la un simplu consum de resurse la o utilizare responsabilă, eficientă.

NM: Care sunt perspectivele pe termen scurt – mediu?

AM: Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă cât se poate de clar care este circuitul apei potabile.

Pentru alimentarea Bucureștiului, specialiștii noștri preiau apă la prizele de captare din râurile Dâmbovița și Argeș, trec apa printr-un proces tehnologic de tratare complex, de la decantare până la clorinare, iar apoi o transportă prin apeducte către stațiile de pompare, unde o înmagazinează și ulterior o pompează în rețeaua de distribuție, unde este monitorizată ca să ajungă în condiții de siguranță la robinetele bucureștenilor.

Compania noastră, prin investiții care depășesc 580 de milioane de euro până în acest moment, poate alimenta Capitala suficient de flexibil, atât în mod independent, adică pe fiecare sursă în parte, cât și mixt, cum se întâmplă la această oră.

Prin urmare, este aproape imposibil ca ambele surse de apă, respectiv râurile Dâmbovița și Argeș, să fie indisponibile simultan.

NM: Actualul context climatic v-a determinat să schimbați politica investițională?

AM: Politica investițională a Apa Nova a avut permanent în centru grija față de mediu și față de resurse, indiferent de moment, de forma sau disponibilitatea acestora.

Prin investiții de peste 580 de milioane de euro până acum, am reușit să reducem pierderile de apă potabilă cu 84%, să creștem capacitatea de producție a apei potabile cu 22%, să diminuăm avariile cu pierdere de apă cu 66%, să îmbunătățim timpul mediu de intervenție la avariile de apă cu nu mai puțin de 92% și, în general, să creștem randamentul sistemului de la 50,39% la 77,51%.

Aceste rezultate vorbesc de la sine și toate vin ca urmare a investițiilor realizate de Apa Nova în cei peste 21 de ani de la preluarea concesiunii.

NM: Cum a evoluat consumul de apă în prima jumătate a anului în comparație cu prima jumătate a anului trecut?

AM: Potrivit analizelor interne ale companiei, consumul de apă a scăzut în prima jumătate a anului 2022 cu 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 0,6% în anul 2021 față de anul 2019.

Menționăm că noi nu considerăm anul 2020 un an de referință privind consumul, întrucât a fost un an deosebit, ținând cont de pandemie. Totuși, trendul consumului înregistrat ne arată o scădere de la an la an.

Încă o dată, asigurăm în mod ferm populația că nu există motive de îngrijorare cu privire la alimentarea cu apă potabilă a Capitalei.