Ce impact vor avea pe termen lung în piața de IT din România programele de digitalizare din sectorul public. Studiu de caz: Connections

Florel Manu 14/12/2023 | 10:30 Companii
Ce impact vor avea pe termen lung în piața de IT din România programele de digitalizare din sectorul public. Studiu de caz: Connections

Intrarea în 2021 pe piața de capital a permis grupului de companii de tehnologie Connections Consult o creștere accen­tu­ată a cifrei de afaceri. De anul acesta, Connections a intrat într-o nouă etapă de consolidare a businessului.

Sectorul de IT&C din România a ajuns anul trecut la o cifră cumulată de afaceri de circa nouă miliarde de euro, potrivit unei esti­mări a Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Cu o creștere anuală de 15%-17%, acest segment al industriei locale are un aport de circa 7% din produsul intern brut (PIB), conform sursei citate.

Pariul pe bursă. Aceste creșteri sunt generate de accele­rarea businessurilor din software și servicii, iar un exemplu în acest sens este cel al grupului de companii Connections Consult, fondat de Bogdan Florea (45 de ani). Connections s-a listat în septembrie 2021 pe piața AeRO a Bursei de Valori București, după ce cu două luni înainte a încheiat cu suc­ces un plasament privat, în urma că­ruia a ridicat de la investitori circa două milioane de euro.

Listarea a venit după ce Bogdan Florea avusese și alte discuții cu diverși investitori. Însă compania, care are mai multe linii de business, nu era interesantă în tota­litate pentru un investitor, ci doar anumite bucăți din ea. Acesta a fost și motivul pentru care antreprenorul a optat în cele din urmă pentru intrarea pe piața de capital. „A vinde o parte din companie presupunea o secționare și a zonei de suport“, ex­plică Bogdan Florea, a cărei companie este specializată în soluții software, servicii și suport IT.

Anul trecut, Connections a avut o cifră de afaceri de circa 12 milioane de euro, în creș­tere cu 48% față de 2021. Potrivit lui Bog­­dan Florea, după listarea pe AeRO, cre­dibilitatea companiei a crescut, iar accesul la proiecte mai mari a fost mai facil. „Pre­zența pe bursă oferă un pic mai multă cre­di­bilitate în fața clienților și mai multă încredere în ceea ce privește obținerea de bu­sinessuri în diverse zone“, mai spune antreprenorul. El precizează că, în afara credibilității mai ridicate, listarea pe bursă a adus și mai multă siguranță businessului, pentru că în fiecare an compania este au­ditată financiar, iar procedurile pe care le urmează conduc la consolidarea afacerii. După listare, compania a făcut o sin­gură achiziție, a unui jucător local din zona de outsourcing.

Pe plan extern, Connections Consult are contracte cu clienți din Bulgaria, Serbia, Statele Unite, Orientul Mijlociu și Europa de Vest. „Ne-am conservat clienții pe care i-am avut și n-am desfășurat campanii intense de extindere pentru că nu am avut fo­cus pe zona asta. Gestionarea creșterii generate de activitatea cu clienții din Ro­mâ­nia plus constrângerile legate de bursă ne-au cam ocupat tot timpul“, detaliază Bogdan Florea.

Din momentul listării și până acum a crescut și numărul de angajați și colaboratori ai companiei, de la 300 la circa 400. Pen­tru a oferi mai multă sigu­ranță businessului, Bogdan Florea spune că activitatea companiei sale se va îndrepta către cât mai multe industrii și către companii cu profi­luri de activitate cât mai dife­rite, astfel în­cât, în cazul unei eventuale crize majore, să nu constate că toți clienții săi sunt afectați în același timp.

Bogdan Florea este în antreprenoriat de 18 ani. El a pus bazele companiei de tehno­lo­gie pe care o conduce pe vremea când lucra ca inginer software la Motorola și con­statase că pe piață apăruseră multe opor­tu­nități de dezvoltare în zona de suport IT și outsourcing. A mers în paralel cu jobul de la Motorola și cu start-upul timp de vreo doi ani, după care s-a dedicat exclusiv antreprenoriatului.

Efectul PNRR

Bogdan Florea ține să pre­cizeze că, după listare, s-a uitat inclusiv către oportunitățile de afaceri din sectorul public. Și asta, pentru că este convins că există destul loc de creștere pe acest segment al pieței, pe fondul implementării Planului Național de Redresare și Rezili­ență (PNRR). „Vrem să ne diversificăm por­tofoliul și să ne axăm pe fondurile euro­pene pe care le atrage domeniul public și pe care le va investi în digitalizare“, spune antreprenorul. Mărturisește că înainte de 2021 nu se gân­dea la contracte din zona pu­blică, însă acum crede că o eventuală recesiune ar pu­tea dezechilibra anumite businessuri din do­meniul privat.

În cazul unor probleme finan­ciare, ex­plică el, multe companii ar putea re­nunța la bugetele de investiții sau vor alege să stopeze anumite proiecte. Adău­gând segmentul de licitații publice în bu­siness, spune Florea, în următorii ani, când statul va pune accent pe digitalizare, afacerea își va putea menține avansul luat după listare.

„Ai siguranța proiectului care nu se anu­lează odată început, dar și o obligație dras­tică de a livra exact atunci când ai promis și în parametrii banilor respectivi“, explică Bogdan Florea care ar fi avantajele și dezavantajele migrării către contractele publice.

El nu este singurul antreprenor din indus­tria IT care a văzut o oportunitate în lucrul cu statul. Recent, Voicu Oprean, fonda­tor al companiei clujene AROBS, mărturisea pen­tru NewMoney că din acest an a creat un departament special care să se ocupe de licitațiile publice, miza fiind tot proiectele de digitalizare pe care statul ar urma să le deruleze prin finanțări europene.

Revenind la Connections, Bogdan Florea spune că proiectele derulate cu sectorul public au și valoare adăugată mai mare. În cazul unui contract cu o companie din sectorul privat există posibilitatea ca la un pro­iect să lucreze mai multe firme de IT, bugetele de investiții fiind împărțite în mai multe felii. În cazul contractelor de stat, în schimb, e vorba de contracte pe care o sin­gură companie le va dezvolta cap-coadă, beneficiind astfel de întregul buget alocat pro­iectului. Iar astfel de proiecte sunt vi­zate acum de Connections, care vrea pe viitor să facă pasul către piața principală a Bursei de Valori București.

Acest articol a apărut în numărul 177 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.