Proiect USR: Românii care se întorc în țară vor fi scutiți de impozit pe venit

NewMoney 25/09/2019 | 14:50 Ştiri
Proiect USR: Românii care se întorc în țară vor fi scutiți de impozit pe venit

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, împreună cu senatorii George Marussi şi Radu Mihail, a depus în Parlament un proiect de lege prin care să se instituie un pachet de stimulente financiare pentru cetăţenii români care se întorc să lucreze în ţară.

Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat, se precizează într-un comunicat al USR.

Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.

Programul de stimulare a repatrierii românilor, propus de USR, ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 şi 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

Pentru a evita o stimulare a migraţiei, aceste facilităţi nu se aplică în cazul în care un cetăţean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăseşte teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat, pe care obţine venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.

„În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat din ţară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din ţară. Migraţia este un fenomen îngrijorător, care trebuie stopat şi, concomitent, găsite soluţii pentru a-i aduce acasă pe cei plecaţi. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simţi că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca preşedinte este să fac din România o ţară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, a precizat Dan Barna, candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţiale, citat în comunicat.

Potrivit senatorului USR George Marussi, iniţiativa legislativă reprezintă o componentă complementară a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvaţi România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în ţări din UE. „Reîntregirea familiilor, aducerea în ţară a forţei de muncă, a expertizei şi experienţei acumulate de lucrătorii români în alte ţări şi creştere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim”, a adăugat Marussi.

Dan Barna va prezenta proiectul în aceste zile la întâlnirile cu reprezentanţii comunităţilor de români din SUA, menţionează comunicatul USR.


Sursa: Agerpres

FOTO: Mediafax