Profetul militar: Oleksii Arestovici anticipează o lungă stagnare a războiului și vorbește de riscul ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică

Mimi Noel 13/05/2022 | 10:26 Global
Profetul militar: Oleksii Arestovici anticipează o lungă stagnare a războiului și vorbește de riscul ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică

Oleksii Arestovici, consilierul militar al președintelui Ucrainei și una dintre piesele centrale ale rezistenței ucrainene, anticipează o lungă stagnare a războiului cu Rusia. Vorbește și el de riscul ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică.

Pentru un om-cheie al rezistenței militare ucrainene, Oleksii Arestovici are o pro­tecție surprinzător de subțire – un singur bodyguard. „Unora le este teamă, dar eu sunt foarte stârnit de tot ceea ce se în­tâmplă. Este ceva incredibil“, spune acesta.

La două luni de la începerea războiului, bărbatul de 46 de ani este deja o celebritate în toate casele ucrainene care au televizor. Informările sale zilnice despre ceea ce se întâmplă din punct de vedere militar au reușit să liniștească o națiune întreagă în cele mai întunecate clipe, ba chiar să scoată niște zâmbete, prin stilul mai mucalit al exprimării. Dacă pentru unii este un „antidepresiv național“ sau chiar un sex-simbol, sunt și cei care îl consideră un jucător accidental, ba chiar un impostor, remarcă publicația britanică The Economist în portretul pe care i-l dedică.

Ca și șeful său, președintele Volodimir Zelenski, părea improbabil ca un om ca Arestovici să ajungă vreodată într-un bun­căr de război – de la actorie, în cazul președin­telui, respectiv de la psihologie –, la un loc definitoriu la masa la care se decide is­toria țării lor.

Arestovici este format ca ofițer de infor­mații militare și a luptat de două ori în Donbas, după invazia Rusiei în 2014. Este cunoscut chiar pentru unele profeții – spunea, încă din 2019, că Rusia va invada din mai multe direcții Ucraina până în 2022. Și a fost precis în cele mai întunecate detalii. În mai, Arestovici ajunsese să aibă peste 800.000 de urmăritori pe Facebook și 1,4 mi­lioane de urmăritori pe YouTube.

Profețiile lui Oleksii Arestovici

Predicțiile pe care le face acum nu sună nici ele deloc bine. În interviul acordat revistei britanice a vorbit inclusiv de durata acestui război cu Rusia – a lăsat să se înțeleagă că ar putea ține până în 2035. Apoi a revenit cu clarificări, spunând că era doar unul dintre scenariile cele mai negre, pe care jurnaliștii l-au preluat fără context.

Faza decisivă a războiului, crede el, va dura nu mai mult de două sau trei săp­tă­mâni. Se duce deja o luptă importantă în Donbas, unde Rusia încearcă să înfrângă rezistența trupelor ucrainene de elită prin „manevre mici și mari de clește“. Cele mici caută să încercuiască localitățile Severo­donețk, Lisiceansk, Sloviansk și Kramatorsk, detaliază Arestovici. Manevrele mai ample de încercuire ar putea duce trupele ruse mai aproape de Dnipro, capitala raio­nului Dnipro și a regiunii Dnipropetrovsk din mijlocul țării.

De altfel, încă de la începutul lunii aprilie au apărut informații dinspre SUA, Marea Britanie, precum și dinspre comandamentul NATO, potrivit cărora Kremlinul, după ce a renunțat la cucerirea Kievului, se pre­gătește să atace în sud-estul țării – trupele ruse din Donbas și cele din Harkov vor pleca spre est pentru a converge spre ora­șul Dnipro, care va deveni epicentrul strategic al ciocnirii.

Rusia a mobilizat circa 25.000 de soldați și personal de suport pentru a forța principala axă de atac, prin orașul Izium. Doar că nu este suficient pentru a înfrânge apă­rarea ucraineană, susține Arestovici, în special dacă aceasta va primi la timp arti­lerie cu rază lungă de acțiune și radare li­vrate deja de occidentali.

Războiul va stagna

Cel mai probabil, următoarea fază va fi o perioadă de stagnare, antici­pează acesta. Iar pe măsură ce vegetația va acoperi mai toată Ucraina, „vom găsi locuri foarte bune de camuflaj și vom începe să facem ce știm mai bine – să le în­tindem capcane și să îi ucidem, unul câte unul“, amenință consilierul.

Tot el crede că este o fază care ar putea oferi un moment bun pentru rezolvarea periculoasei situații din Mariupol, unde ucrainenii sunt încercuiți într-un asediu de mai bine de două luni. În perimetrul fabricii Azovstal rezistau la începutul lunii mai circa 2.000 de militari și 1.000 de civili. De data aceasta, consilierul s-a abținut să pro­mită că blocada va fi spartă. Armata ucrai­neană este prea departe, iar rușii sunt prea avansați pentru asta. Singura speranță e ca lucrurile să meargă pentru ruși atât de prost în alte zone, încât să negocieze și să accepte un coridor umanitar pentru cei cap­tivi în asediu. Totul este cu „dacă“. Știe cert doar că soldații ucraineni mai au muniție, alimente și medi­camente pentru câteva săptămâni, nu zile, cum au susținut unii dintre aceștia.

Opțiunea nucleară

Pe 12 aprilie, pre­șe­dintele rus Vladimir Putin a anunțat că anulează operațiunea de bombardare a fabricii, ceea ce nu s-a întâmplat – loviturile au continuat, doar că mai puțin intens. Dacă nu va obține o victorie la Mariupol sau în alte orașe, s-ar putea să decidă o escaladare, sugerează Arestovici. „Nu cred că este exclusă la Moscova folosirea unei arme nucleare tactice.“ Dar orice astfel de mutare ar întări rezistența ucraineană și a Occidentului, chiar și pentru China va fi foarte dificil să mai susțină în vreun fel Rusia, crede consilierul.

Cele peste două luni de rezistență au expus la maximum slăbiciunile armatei ruse, mai ales pe acelea care se văd cel mai bine când aceasta este pusă în contextul unei noi provocări. Până în 2014, cele două armate erau oarecum similare – aceleași echipamente, aceleași corupție și decădere, dar și aceeași rigiditate în abordare. „Armata ucraineană din 2022 este complet diferită“, subliniază Arestovici.

În parte, asta se datorează tacticilor di­fe­rite – comandanții improvizează la fața locului, folosind în desfășurare o amprentă cât mai mică și lanțuri logistice simple. Cea mai importantă diferență este însă sta­rea de spirit. „Suntem ca niște cazaci. Râ­dem când distrugem un tanc rusesc“, com­pară Arestovici.

Evident că și Ucraina are slăbiciuni, iar cea mai mare este dimensiunea armatei sale, mult mai mică decât cea rusă. Despre alte vulnerabilități, Arestovici nu vrea să vor­bească. La insistențele jurnaliștilor, spune totuși că provocarea cea mai mare pe care o are de înfruntat acum armata ucrai­neană este să rămână umană. Soldații ruși au distrus și au ucis peste tot pe unde au trecut, la o scară care poate nu va fi nici­o­dată pe deplin aflată, iar Kremlinul nu este preocupat doar de lupta militară pe te­ri­toriu. „Vor să devenim ca ei, să ne tran­s­forme și pe noi în demoni. Nu avem voie să permitem acest lucru“, subliniază Ares­tovici.

Portret

Oleksii Arestovici s-a născut în Georgia, iar până să devină consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost blogger, actor și comentator politico-militar.

  • ROLURI. ­­Absolvent al Academiei Militare din Odesa, Arestovici organiza, înainte de război, seminarii psihologice și cursuri pentru armata ucraineană. Pe lângă poziția de consilier prezidențial, este și purtător de cuvânt al Grupului de Contact Trilateral pentru Ucraina și consilier pentru politica informa­țională.
  • TRECUT. ­­Arestovici a fost membru – în urmă cu un deceniu și jumătate – al unei organizații de extremă dreapta din Ucraina, „Bratstvo“ (în traducere, „Frăția“).

Acest articol a apărut în numărul 139 al revistei NewMoney.

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.