Prețul de după: Vulnerabilitățile economiei încep să producă primele efecte

Alexandra Pele 20/04/2018 | 11:39 Financiar
Prețul de după: Vulnerabilitățile economiei încep să producă primele efecte

Corzile economiei sunt întinse la maxi­mum, iar lucrurile care ar putea detensiona situația sunt taxe și dobânzi mai mari.

Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney

Deși la prima vedere veniturile statului au avut o evoluție pozitivă în primele două luni ale anului, înregistrând o creș­­tere de peste 20%, la o privire mai atentă a execuției bugetului general con­solidat se constată o serie de slăbiciuni care îi fac pe specialiști să creadă că o creștere a taxelor este aproape inevitabilă.

În primul rând, la capitolele impozit pe profit și accize, încasările au fost mai mici decât cele din 2017. În ceea ce pri­vește TVA-ul, veniturile au fost mai mari (cu circa opt procente), în condițiile în care Guvernul se aștepta ca acestea să consemneze un avans de peste două ori mai mare. „Pe partea de venituri merge foarte slab, dar există îngrijorări și pe partea de cheltuieli“, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, ins­tituție independentă înființată la solicitarea expresă a creditorilor interna­ționali ai României, în perioada de criză, când si­tuația bugetului a făcut necesară accesarea unui împrumut extern.

Dumitru atrage atenția că, dacă din execuția pe primele două luni din 2018 ar fi eliminate elementele one-off, cum ar fi plata sub­ven­țiilor pentru agricultori sau achizițiile militare, evoluția cheltuielilor recurente care ar rămâne indică un ritm de creștere mult superior celui anticipat. Asta în condițiile în care bugetul pe ianuarie și februarie nu reflectă o serie de creșteri salariale din sectorul bugetar care vor intra în vigoare în martie, precum și creș­terile de pensii planificate pentru a doua parte a anului.

ANUL DIN OGLINDA CRIZEI. „E necesară o ajustare rapidă a bugetului“, spune președintele Consiliului Fiscal. În anii anteriori, acest lucru s-a realizat prin reducerea masivă a investițiilor pu­blice. Această opțiune nu mai este foarte la îndemână în acest moment, deoarece noi scăderi ar duce cheltuielile de capital ale statului (exceptându-le pe cele legate de înzestrarea armatei) aproape de zero, cu efecte catastrofale asupra economiei. În special dacă luăm în considerare faptul că prognozele oficiale indică o creștere de 7,9% a formării brute de capital fix (inves­tiții), aceasta urmând să fie principalul motor al dezvoltării economice din acest an.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.
← Close