Presa internaţională, despre scrutinul prezidenţial din România

Elena Marinescu 10/11/2019 | 13:59 Ştiri
Presa internaţională, despre scrutinul prezidenţial din România

Principalele agenţii de presă şi publicaţii internaţionale relatează despre alegerile prezidențiale organizate în România și despre principalii candidați pentru funcția de președinte.

„Alegătorii români merg duminică la urne pentru a îl susține pe Klaus Iohannis, un politician anticorupție care a câștigat admirație din partea Occidentului pentru angajamentul său față de statul de drept”, relatează agenția Reuters.

Alegeri prezidențiale au loc duminică în România, iar Klaus Iohannis este favorit pentru a câștiga majoritatea voturilor, însă nu suficient pentru a obține o victorie directă”, scrie agenție DPA, potrivit Mediafax.

„Principalii contracandidați sunt fostul premier și liderul Partidului Social Democrat (PSD), Viorica Dăncilă, liderul Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna și Mircea Diaconu, candidat independent”, notează jurnaliștii germani.

Peste 400.000 de alegători au votat în străinătate la alegerile prezidențiale până duminică la ora 13.00, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, până la aceeași oră, votaseră 40.206 de români.

Biroul Electoral Central a anunțat că prezența la vot, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, pentru ora 13.00, este de 20,68%, comparativ cu primul tur ale alegerilor prezidențiale din 2014, când prezența, la aceeași oră, era de 20,75%.

Peste 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, să-şi exprime opţiunea electorală într-una dintre cele 18.748 de secţii de votare organizate în ţară. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 – 21.00.