Alegeri prezidențiale: Ce au declarat politicienii la urne

Andrei Dumitru 10/11/2019 | 10:52 Ştiri
Alegeri prezidențiale: Ce au declarat politicienii la urne

Primul tur al alegerilor prezidențiale este în plină desfășurare. Candidați si simpli politicieni au votat la primele ore ale dimineții. Iată mesajele lor pentru electorat

Dan Barna: Am votat pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările acum

“Am votat astăzi pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările de acum, nu de peste 5 ani, nu de peste 10 ani. Am votat la finalul unui proces în care zic eu că românii au înţeles care e miza acestor alegeri şi că într-adevăr generaţia de după 89 se implică. Este un vot pentru viitor, un vot în care am foarte mare încredere”, a declarat Dan Bana, la ieşirea din secţia de votare.

Barna a mai spus că ştampila de vot este puterea pe care o are fiecare cetăţean astăzi.

“Mesajul meu este foarte simplu. Luaţi-vă prietenii, colegii, familia, pe toţi cei dragi, pe toţi cei apropiaţi şi mergeţi la vot, exprimaţi-vă credinţa dumneavoastră pentru viitorul României oricare va fi această credinţă, astăzi ştampila aceasta mică este puterea pe care o are fiecare cetăţean şi astăzi putem să avem România pe care ne-o dorim, toţii împreună”, a mai afirmat Barna.

Klaus Iohannis: Am votat pentru România normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România

”Astăzi este o zi extrem de importantă pentru România, dar recunosc că şi pentru mine personal. Am votat pentru România normală, îmi doresc un viitor foarte bun pentru România şi sper să primesc astăzi confirmarea că foarte mulţi români îşi doresc acelaşi lucru. Astăzi în ziua votului este ziua în care românii decid ce viitor va avea România în următorul an, ziua votului este ziua cea mai importantă pentru românii care vor să participe la procesul democratic.”, a declarat preşedintele.

”Dragi, români, vă aştept la vot!”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a fost aşteptat de către şeful său de campanie Dan Motreanu şi de europarlamentarul Rareş Bogdan.

Theodor Paleologu: Am votat pentru o Românie a respectului

Prezent duminică la vot, candidatul PMP Theodor Paleologu a afirmat că a ”a vota înseamnă a îndeplini o îndatorire”, iar exercitarea acestui drept e un act sacrosanct în democraţie, o chestiune de respect”.

„Am votat «pentru», pentru că în primul tur nu se votează «contra», în primul tur se votează «pentru», pentru valori, pentru convingeri, pentru credinţe, pentru idei, pentru idealuri. Am votat pentru ca fiul meu să aibă mai multe motive de a trăi şi de a  munci în România. Am votat pentru ca tinerii ca el, oameni din generaţia lui să aibă motive să rămână în România şi să contribuie la bunăstarea acestei ţări.  Am votat pentru o Românie a respectului respect pentru muncă, respect pentru educaţie, respect pentru moştenirea culturală şi spirituală a României şi a Europei, respect pentru românii de toate vârstele, tineri şi bătrâni, pentru românii din România  şi sin afara ţării”, a declarat Paleologu.

Candidatul PMP a subliniat că ”trebuie ca românii să ceară respect din partea celor care îi conduc”.

Kelemen Hunor: Am votat pentru viitorul României, pentru respect şi pentru încredere

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a votat, duminică, la o secţie din judeţul Harghita, el transmiţându-le alegătorilor mesajul de a merge la vot şi de a alege ”cea mai bună soluţie pentru România”

”Am votat pentru viitorul României, pentru respect si pentru încredere. Am votat pentru  societate şi pentru o ţară care va investi în cele două resurse importate, omul şi natura, în educaţie şi în protecţia mediului şi susţinerea economiei. Sunt convins ca astăzi va fi o prezenţă mare si eu spun sa mergeţi la vot, sa votaţi si sa alegeţi cea mai bună soluţie pentru România” a afirmat candidatul UDMR.

Liderii formaţiunii se vor afla, la ora 21.00, în Bucureşti, unde vor aştepta rezultatele exit poll-urilor şi vor face declaraţii.

Viorica Dăncilă: Am votat împotriva tăierilor de pensii şi salarii, împotriva austerităţii

”Am votat pentru o României a bunăstării, o Românie a drepturilor garantate, o Românie sigură şi demnă cu care românii să nu trăiască cu teama zilei de mâine, că nu au ce pune pe masă, că nu au bani pentru medicamente sau pentru facturi. Am votat împotriva tăierilor de pensii şi salarii, am votat împotriva austerităţii. Am votat pentru o Românie unită în care fiecare român să se regăsească în deciziile preşedintelui României”, a declarat Dăncilă.

Ea a îndemnat românii să iasă la vot.

”Este şi un îndemn pentru fiecare român, pentru că toţi românii trebuie să contribuie la creionarea viitorului, atât pentru copiii şi nepoţii noştri, dar şi pentru ceilalţi români care trebuie să rămână în ţara lor şi să aibă un trai mai bun”, a declarat Dăncilă.

”Cred mult în poporul român”,a afirmat fostul premier.

Ludovic Orban: Am votat în mod evident pentru o Românie normală, pentru o Românie dezvoltată, puternică, respectată în lume

”Am votat în mod evident pentru o Românie normală, pentru o Românie dezvoltată, puternică, respectată în lume, în care drepturile şi libertăţile fiecărui cetăţean sunt respectate cu sfinţenie şi în care fiecare om are o şansă de a reuşi în viaţă”, a declarat Orban.

Întrebat cât de important este votul de duminică, Ludovic Orban a răspuns: ”Fundamental. Funcţia de preşedinte al României este cea mai importantă funcţie în statul român, preşedintele României este cel care dă direcţia, cel care are cu adevărat puterea de a reprezenta România în lume, are puterea de a corecta eventualele erori ale altor instituţii ale statului, este cel care dă tonul”.

El  i-a îndemnat pe români să îşi exercite dreptul de vot, pentru că este un vot câştigat prin sacrificii, este un drept fundamental care permite fiecărui cetăţean român să hotărască ce se întâmplă cu ţara lui şi în ce direcţie se îndreaptă, într-o direcţie bună sau nu.

Traian Băsescu: Aceste alegeri sunt momentul fundamental de schimb de generaţii

”Eu am deja gândirea omului care a trecut prin toate funcţiile şi cred că aceste alegeri sunt momentul fundamental de schimb de generaţii. Generaţia mea şi-a făcut datoria cât a putut să şi-o facă: România e în NATO; e în Uniunea Europeană, trebuie să vină generaţia care să întregească ţara şi care s-o îndrepte spre prosperitate. Noi atât am putut să facem” a afirmat europarlamentarul Traian Băsescu duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot.

Băsescu a transmis un mesaj şi pentru alegători, în contextul în care statisticile arată că tinerii au ieşit cel mai puţin la vot: „este momentul lor să iasă la vot, pentru că au pe cine alege”.

Tăriceanu: Asistăm la nişte alegeri care au fost într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără dezbateri. Este un deficit democratic grav

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că aceste alegeri prezidenţiale s-au desfăşurat într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără dezbaterile necesare şi crede că acest lucru este un deficit democratic grav şi va propune modificarea legislaţiei astfel încât campania electorală să fie vizibilă din toate punctele de vedere.

“Pentru prima oară în 30 de ani asistăm la nişte alegeri care practic au fost într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără ca să existe dezbaterile necesare în aşa fel încât alegătorii să poată să ia cunoştinţă de programul fiecărui candidat, să voteze apoi raţional, pe baza ofertei electorale făcute de fiecare. Este un deficit democratic grav din acest motiv şi am de gând să fac o propunere pentru modificarea legislaţiei electorale astfel încât campania electorală să fie una vizibilă din toate punctele de vedere în aşa fel încât alegătorii să poată să cunoască care este programul fiecărui candidat”, a afirmat Tăriceanu.

El spune că este bucuros că votul românilor din străinătate s-a desfăşurat în condiţii mult mai civilizate decât la alte alegeri.

“Am o o singură bucurie şi anume faptul că urmare a propunerilor pe care le-am făcut şi care au fost adoptate în legătură cu votul anticipat, pe mai multe zile, am văzut că s-a exercitat votul românilor în străinătate în condiţii mult mai civilizate, unii din ei direct, alţii prin corespondenţă şi mă bucură că s-a reuşit acest lucru, să revenim la o situaţie de normalitate care să dea posibilitatea tuturor alegătorilor să îşi exercită acest drept democratic, Păcat că au votat până acum atât de puţini, sper ca astăzi numărul celor care vor veni la vot la urnele din străinătate să fie în creştere”, a mai spus Tăriceanu la ieşirea de la secţia de votare.

El a precizat că aşteptările după votul de astăzi nu sunt foarte mari tocmai din cauza acestui deficit democratic înregistrat de ţara noastră.

Ministrul Educaţiei: Îi îndemn pe toţi cetăţenii României să iasă astăzi la vot şi să înţeleagă că este în folosul nostru să avem o normalitate în această ţară

“Să mergem la vot! Am câştigat acest drept, prin urmare toată lumea să voteze. Îi îndemn şi pe toţi cetăţenii României să iasă astăzi la vot şi să înţeleagă că este în folosul nostru să avem o normalitate în această ţară”, a declarat Monica Anisie jurnaliştilor, la scurt timp după ora 7,după ce a ieşit din secţia de votare.

Anisie a fost întrebată în legătură cu faptul că la secţiile de votare din străinătate nu mai sunt cozile de la alte alegeri şi cum i se pare acest lucru, spunând: “E un lucru foarte bun, în felul aceste iarăşi vorbim despre normalitate. Aşa ar fi trebuit să fie întotdeauna, omul nu trebuie să fie umilit şi să stea la rând pentru a-şi exercita un drept fundamental”.

Ministrul de Interne: Din respect pentru cei care acum 30 de ani şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi să avem astăzi acest drept, îi invit pe români să voteze indiferent de opţiunea lor

Vela s-a prezentat la ora 7 la secţia de votare, spunând că a ales să vină la deschiderea urnelor pentru că este foarte multă treabă la minister în cursul acestei zile.

“Avem multă treabă, o să avem şi o videoconferinţă la minister acum imediat, colegii din minister sunt la datorie de câteva zile şi suntem toţi în dispozitive, aşa că a fost un motiv obiectiv pentru ca am venit la prima oră”, a spus Vela.

El a precizat că românii trebuie să vină la vot indiferent de opţiunea lor, având o datorie morală faţă de cei care şi-au sacrificat viaţa la Revoluţia din 1989.

“Din respect pentru cei care acum 30 de ani şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi românii să avem astăzi acest drept, îi invit să voteze indiferent de opţiunea lor, este până la urmă nu doar un drept, în amintirea lor e chiar o obligaţie morală”,a  declarat Vela înainte de a intra în secţia de votare.

Gabriela Firea: Am votat cu gândul la copiii acestei ţări, cu gândul la un preşedinte care va pune capăt măsurilor de austeritate

”Am votat cu gândul la copiii acestei ţări. să trăiască într-o ţară în care toţi copiii să aibă şanse egale, atât de educaţie, cît şi de dezvoltare. (…) Am votat cu gândul la un preşedinte care va pune capăt unor măsuri de austeritate care vor face foarte mult rău”, a declarat Firea după vot.

Ea a precizat că nu va fi niciodată de acord să fie curbe de sacrificiu pentru anumite categorii sociale care oricum sunt vulnerabile.

”Mi-aş dori ca în perioada următoare să nu mai fie învrăjbite categorii sociale. (…) Mi-aş dori o Românie frumoasă,prosperă. Am votat cu speranţă”, a adăugat primarul Capitalei.