Povestea lui Ovidiu Buluc, antreprenorul care și-a vândut compania cu echivalentul a 1.000 de apartamente cu trei camere

Piața locală a distribuției de medicamente bifează o nouă preluare. Gigantul german Phoenix, cu venituri totale de peste 24 de miliarde de euro, cumpără grupul Farmexim, într-o tranzacție estimată la o sută de milioane de euro.
Piața românească de farma și a distribuitorilor de medicamente începe să fie curtată de tot mai mulți investitori străini. După ce grupul A&D Pharma a fost achiziționat în urmă cu nici șase luni de cehii de la Penta Investments, germanii de la Phoenix au cumpărat după mai bine de un an de negocieri şi tatonări grupul Farmexim, care regrupează trei companii, cu afaceri cumulate de aproape 540 de milioane de euro, în 2016.
Grupul Farmexim este format din distrbuitorul cu același nume, lanțul de farmacii Help Net și distribuitorul de cosmetice Green Net.
Citiți și: De ce a eșuat cel mai cunoscut bucătar din lume. Povestea tristă a lui Jamie Oliver
Farmexim, primul mare jucător local important din importul și distribuția de medicamente, a fost fondat în 1990 de omul de afaceri Ovidiu Buluc (71 de ani), cu o avere estimată de Top 300 Capital la 145-150 de milioane de euro. Opt ani mai târziu, antreprenorul și-a extins operațiunile și pe segmentul farmaciilor, prin lanțul Help Net, pe care l-a adus între timp în top patru jucători locali.
Negocieri în serie. Compania germană a început negocierile pentru achiziția Farmexim încă din 2017. Discuțiile s-au desfășurat în mai multe etape, existând unele momente în care au fost chiar și suspendate. De remarcat că grupul german și-a manifestat interesul pentru industria locală încă de acum patru ani, când în piață se vorbea că ar fi fost dispus să negocieze o eventuală preluare a A&D Pharma, companie cumpărată în decembrie 2017 de cehii de la Penta Investments.
Citiți și: Stăpânul pufuleților: cum să câștigi 3 milioane de euro pe an din sare, mălai și ulei
„Sunt convins că o companie de familie și un important furnizor european de servicii de sănătate, așa cum este Phoenix, va continua succesul și popularitatea grupului Farmexim“, a declarat omul de afaceri Ovidiu Buluc la semnarea contractului. La rândul lui, Oliver Windholz, CEO al Phoenix Pharma SE, a anunțat pe pagina de internet a companiei că „această achiziție ne dă șansa să ne oferim serviciile acestei piețe în creștere, unde nu am fost prezenți până acum“. În creștere este întreaga economie europeană, lucru care bătătorește terenul pentru astfel de tranzacții. „Deciziile de exit sunt normale în această perioadă când economia României și cea din Europa accelerează“, consideră Sergiu Neguț, business angel.
La fel ca Farmexim, Phoenix a început și el ca o afacere de familie. „Transferul afacerii de la o familie la altă familie are o importanță foarte mare, pentru că nimeni nu poate înțelege mai bine valoarea unui produs construit de la zero decât cineva care a făcut asta“, explică Ovidiu Buluc în comunicatul redactat de compania germană după semnarea contractului.
Afacere de familie. Absolvent al Facultății de Relații Internaționale din cadrul ASE, Ovidiu Buluc a activat încă de la sfârșitul anilor ’60 în comerțul exterior, iar între 1980 și 1990 a fost șef de serviciu la Uzinexport. Pentru că Farmexim a fost gândit ca o afacere de familie, antreprenorul le-a implicat activ în business și pe cele două fiice ale sale, Isabelle Iacob și Alina Barcaru, încă de la sfârșitul anilor ’90. Farmaciile Help Net, de exemplu, au reprezentat inițial un proiect din studenție al Isabellei Iacob, iar într-un final a ajuns chiar managerul lanțului Farma. Între timp, rețeaua a crescut constant și a ajuns la aproximativ 220 de unități și o cifră de afaceri de circa 128 de milioane de euro, disputându-și piața cu trioul lider Catena, Sensiblu și Dona.
În ciuda ultimelor două tranzacții prin care companii străine au preluat A&D Pharma și Farmexim, piața de retail farmaceutic este dominată de Catena, controlată de antreprenoarea Anca Vlad, cu 670 de farmacii la nivel național și afaceri de circa 635 de milioane de euro în 2017.
Antreprenorul român a precizat că actualele echipe de management ale Farmexim și Help Net vor continua să lucreze cu noul proprietar, scopul fiind de a dezvolta în continuare cele două branduri. La rândul lor, reprezentanții grupului german spun că au fost interesați să intre în România pentru că „piața românească de servicii de sănătate se află într-un proces dinamic de dezvoltare“.
Din 2014, Farmexim a început o campanie de investiții consistente, primul rezultat al extinderilor de ordin logistic fiind depozitul central de la Balotești. Pe parcursul a aproape patru ani, compania lui Buluc a mai construit alte trei mari centre logistice, la Timișoara, Iași și Cluj-Napoca. Iar cu o astfel de zestre, pețitul prelungit al grupului german își face toți banii.
Cine, ce, cât
Dacă în ultimii cinci ani companiile străine au preluat firme românești din retail, industrie agroalimentară și industria laptelui sau a cărnii, mai nou s-au îndreptat și către piața farma.
- A&D Pharma a fost preluat cu circa 350 de milioane de euro de Penta Investments, fond ceh de investiții care deține companii cu venituri de 5,6 miliarde de euro în 2016. Penta era deja prezent în România prin operatorul de jocuri de noroc Fortuna și farmaciile Arta.
- Grupul german Phoenix, cumpărătorul businessului Farmexim, a fost înființat în 1994 și are acum o cifră anuală de afaceri de peste 20 de miliarde de euro. Grupul german este prezent în 26 de țări și are 34.000 de angajați.
ILUSTRAȚIE de Vali Ivan