Povestea antreprenorului care a găsit soluția de a înființa firme fără a mai fi nevoie să te deplasezi la Registrul Comerțului

Popularizarea dispozitivelor mobile a accelerat dezvoltarea aplicațiilor prin care poți efectua diferite plăți. Un antreprenor local a mers un pas mai departe și integrează acum în acestea din urmă un serviciu prin care se pot înființa firme fără a mai fi nevoie de deplasare la Registrul Comerțului.
La jumătatea lunii mai, antreprenorul Cristian Bărcan (38 de ani), fondator al companiei REGnet, care are ca obiect înființarea de firme online fără a mai fi nevoie de prezența fizică la Registrul Comerțului, anunța lansarea serviciului RCaaS (Register of Commerce as a Service). Integrat în aplicațiile instituțiilor bancare, acesta poate fi folosit atât la efectuarea clasicelor plăți ori transferuri de bani, cât și la înființarea de firme de tip SRL (societate cu răspundere limitată) ori PFA (persoană fizică autorizată).
Pariul pe digitalizare
„Serviciul nostru dă posibilitatea băncilor de a implementa procesele de înregistrare la Registrul Comerțului direct în aplicațiile lor bancare“, spune Cristian Bărcan. El a constatat că tot mai mulți antreprenori vor să se concentreze pe business și caută soluții pentru a aloca mai mult timp afacerilor pe care le derulează. Și s-a gândit că mulți folosesc deja platformele online ale băncilor pentru plăți și că integrarea în acestea a operațiunilor care se derulează la Registrul Comerțului ar putea fi benefică.
De la lansarea RCaaS și până acum, Cristian Bărcan a încheiat parteneriate cu Banca Transilvania, Banca Comercială Română și First Bank, iar până la sfârșitul anului vrea să ajungă la un portofoliu de zece bănci care să utilizeze serviciul nou-înființat. „În cazul RCaaS, clienții sunt ai băncii, noi suntem doar o platformă de suport“, detaliază antreprenorul.
Aplicația inițială, REGnet, pe care se bazează serviciul RCaaS, a apărut în 2015, odată cu firma omonimă a lui Cristian Bărcan. Absolvent de științe juridice, dar și economice, la Universitatea din București, Cristian Bărcan a avut mai multe joburi. Din 2007 a lucrat pentru diverse cabinete de avocatură, însă a și rămas timp de șase ani în învățământul universitar, ca asistent la Facultatea de Drept.
„Când lucram ca avocat stagiar, făceam de toate, însă eram atras de zona de drept comercial“, povestește Cristian Bărcan.
După stagiatură a început să lucreze pe cont propriu și să intre în contact cu diverși antreprenori pe care îi consilia și îi ajuta pe zona de drept comercial.
Își aduce aminte că, în 2015, unul dintre clienții săi l-a rugat să-l ajute să deschidă o firmă la Registrul Comerțului. Singura posibilitate de a înregistra o companie în acel moment era să te deplasezi personal la sediul Registrului Comerțului. „Mi-am pregătit toate documentele și m-am dus să stau la coadă la Registrul Comerțului. Mi-a luat trei zile să înființez firma și adunat am stat la cozi timp de 16 ore“, mărturisește antreprenorul.
În timpul acestei experiențe a constatat că foarte mulți oameni de afaceri veneau la Registrul Comerțului cu tot felul de probleme, fiind nevoiți să se așeze la mai multe cozi. Atunci s-a gândit că trebuie căutată o alternativă la deplasarea la sediul Registrului Comerțului.
Salvarea din online
„Am înființat REGnet. Ceea ce înseamnă Registrul Comerțului pe net. Și am reușit într-un final să transpunem procedura și tot ce se întâmplă la Registrul Comerțului fizic în online“, explică Cristian Bărcan. Înainte de asta a încercat mai multe businessuri, inclusiv cu un magazin online, însă a eșuat de fiecare dată. Și cu REGnet a început destul de timid, în primul an având doar cel mult 60 de clienți.
Norocul lui a fost că, în momentul în care a ieșit cu REGnet pe piață, în România intrau cei de la Uber și a reușit ca încă din primul an de funcționare să semneze un parteneriat cu aceștia pentru înființarea de SRL-uri și PFA-uri pentru șoferii colaboratori. A urmat un parteneriat cu Glovo, pentru același gen de operațiuni.
Prin intermediul platformei REGnet au fost create de la înființare și până în prezent peste 7.000 de firme și mai mult de 3.000 de PFA-uri. Iar piața este suficientă, pentru că, la nivelul întregii țări, potrivit datelor REGnet, numai în primul trimestru al anului au fost înființate 26.711 SRL-uri și 11.145 de PFA-uri. Businessul este încă la început, raportând anul trecut o cifră de afaceri de 500.000 de euro. Pentru 2023, pe fondul lansării serviciului RCaaS, Cristian Bărcan mizează pe o creștere de circa 20%.
Antreprenorul spune că aplicația REGnet și-a dovedit utilitatea în pandemie, în perioada restricțiilor sanitare, când accesările au crescut semnificativ și mulți antreprenori au aflat de această variantă de lucru cu Registrul Comerțului. Cei mai mulți oameni de afaceri care accesează platforma au vârste cuprinse între 25 și 49 de ani.
Cristian Bărcan se gândește inclusiv la internaționalizarea businessului, remarcând că piețele cele mai pregătite pentru astfel de aplicații sunt în țările nordice, unde statul la coadă nu mai este la modă de mai mulți ani.
Utile în online
În momentul de față, cele mai utilizate aplicații în mediul online sunt cele prin care se pot face plăți, dar și diverse operațiuni financiare și transferuri de bani în afara țării.
- APPLE PAY. Este serviciul mobil de plată de la Apple, care le permite utilizatorilor să efectueze plăți folosind aplicațiile iOS, precum și pe web, prin browserul Safari.
- PAYPAL. Este o aplicație care îi permite utilizatorului care și-a deschis un cont în platforma PayPal să poată face plăți rapide sau să transfere bani, atât pe plan local, cât și în afara țării.
- REVOLUT. Este considerată cea mai utilizată aplicație de plăți online și transferuri de bani. Revolut este o companie de tehnologie financiară care le oferă clienților un card de debit preplătit pentru plăți cu cip, contactless, online și retrageri la bancomate în țară și în străinătate. Mai mult, prin utilizarea acestui card, utilizatorii pot face achiziții în mai mult de 110 valute, la cursul de schimb interbancar.