Poveste din Bronx cu spioni ruși

Mimi Noel 07/12/2016 | 15:12 Global
Poveste din Bronx cu spioni ruși

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Activitatea de spionaj pe teritoriul SUA a rămas intensă în ciuda eforturilor serviciilor de contra­informații. Una dintre cele mai spectaculoase ope­rațiuni de destructurare a unei rețele de spioni ruși s-a încheiat chiar la începutul acestui an cu ares­tarea și condamnarea unuia dintre membri.

Evgheni Buriakov a fost trezit de o furtună de zăpadă. În dimineața zilei de 26 ianuarie 2016, modesta casă în care locuia în Bronx era îmbrăcată în câțiva inci de pudră albă, astfel că Buriakov, unul dintre cei doi directori executivi ai filialei din New York a unei bănci ruse, s-a decis să nu meargă la muncă în zi­­ua aceea. În schimb, s-a îmbrăcat gros pentru a mer­­­­­­­­ge la magazinul din apropiere să facă provizii pentru familia sa de patru persoane. Nu avea de un­­de să știe că nu va mai păși niciodată înapoi în acea casă.

De la sosirea lui Buriakov la New York în august 2010, Buriakov și familia sa arătau ca orice familie de imigranți sosiți în pestrițul Bronx. Având o con­­s­ti­­­­tuție medie, Buriakov atrăgea atenția poate cel mult prin faptul că, obsesiv, mergea să mănânce la McDonald’s. Când vremea era frumoasă, cei doi copii ai familiei se jucau în spatele casei, aproape de frânghia unde Marina, soția lui Buriakov, întindea de obicei rufele. Când Evgheni a fost promovat și a ajuns să lucreze la etajul al 29-lea al unui turn de bi­­­­­rouri din Manhattan, Marina era cea care îi ducea pe cei mici la o școală parohială din apropiere sau la activitățile extracuriculare.

Evgheni avea însă o viață dublă. Adevăratul său angajator nu era banca rusească, ci SVR, servi­­ciul extern de informații rusesc. Timp de zece ani, Bu­­ria­kov a lucrat sub ceea ce se numește „acoperire neoficială“ (NOC – Non-official Cover, în limbajul spionilor), iar odată ajuns pe Wall Street, misiunea sa era să extragă secrete financiare de la diverse companii și să le livreze Moscovei. Avea doi coordonatori cu care colabora, și ei tot sub acoperire. Cu toții încercau să recruteze surse inocente din firme de consultanță sau din alte tipuri de afaceri cu care să stabilească relații de lungă durată.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.