Planul de 30 de milioane de euro al șefei Hilton

Cristina Dobreanu 25/11/2016 | 11:33 Oameni
Planul de 30 de milioane de euro al șefei Hilton

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Belgianca Christine Schillings este exe­cutivul care își pune la bătaie expe­rien­­­ța de 30 de ani în industria ospita­lității pentru a demonstra că reticența la schimbare a antreprenorilor autoh­toni nu face decât să confirme că difi­cul­­tă­­țile sunt cele care generează progresul. Ana Hotels (nu) e o excepție.

„Tot ceea ce vedem ascunde un alt lucru. Vrem mereu să vedem ceea ce este ascuns de ceea ce vedem“, spunea cândva pictorul suprarealist belgian René Ma­gritte. Pentru compania Ana Hotels, înce­putul anului s-ar fi potrivit bine într-un tablou de Magritte.

Alexandra Copos de Prada, fiica omului de afaceri George Copos, a plecat din motive personale din conducerea exe­cutivă a companiei, dar a rămas în continuare în Consiliul de Administrație, unde deține poziția de președinte.

După 20 de ani. Retragerea sa aparent surprinzătoare, anunțată printr-un comunicat sec al companiei, a lăsat loc de in­­ter­­pretări, iar speculațiile nu au întârziat să apară. De la un potențial conflict între generații, la nemulțumirea privind inves­­ti­­țiile pe care tânăra a început să le facă în renovarea hotelurilor, ceea ce l-ar fi de­­ter­­­minat pe tatăl ei să o concedieze – toa­­te au fost vehiculate drept motive.

Alexandra Copos a susținut că decizia de a renunța la poziția de conducere executivă în cadrul Ana Hotels i-a apar­­ți­­nut în totalitate și că dorința ei a fost de a se concentra mai mult pe dezvol­­ta­­rea Ana Pan, precum și pe proiecte per­­so­­nale. Așadar, cel puțin una dintre variante nu stă însă în picioare, mai ales că belgianca Christine Schillings, cea care i-a luat locul fiicei lui Geor­ge Copos, vrea să pună în apli­care un plan ambițios de in­­ves­­tiții, care se ridică la circa 30 de mi­­lioane de euro, care ar trebui să fie finali­zate până în 2019. „La începutul acestui an, proprietarul m-a sunat întrebându-mă dacă vreau să vin să lucrez pentru el“, mărturisește executivul, care are o expe­­riență de 30 de ani în cadrul Hilton Worldwide, dintre care în ultimii 16 în poziția de director regional.

Călătorea aproape 200 de zile pe an, iar opțiunea de a se „așeza“ în România a atras-o, mai ales că familia Ana Hotels nu îi era străină. Christine Schillings a mai stat în România în perioada 1997-1999, fiind parte din echipa de management care a deschis hotelul Athénée Pa­lace Hilton în 1997. Și s-a întors cu obiective mari, dar gata să pună în aplicare do­rințele proprietarului, cu care spune că are o relație „foarte bună“.

Compania fondată de George Copos, care include în prezent șapte hoteluri și are afaceri de aproape 30 de milioane de euro, îm­pli­nește 20 de ani de activitate, momentul perfect pentru a începe un amplu program de investiții. De la reno­varea came­relor hotelului Hilton (lucrările la pri­­mele 80 de ca­­­­mere vor demara în vara anului urmă­tor), o reno­va­­­re completă a ho­­telului Bra­­dul de la Po­­­­iana Brașov (pro­­gra­mată tot pentru vara lui 2017), la construirea unei pis­cine exterioare cu apă termală la Europa (Eforie Nord) și mai multe lucrări la Crowne Plaza (într-o zo­­nă de fitness personalizată și una de spa). Investi­ții au mai fost fă­­cu­­te în ulti­­mii cinci ani, printre care 11 mili­­oa­­­­ne de eu­­ro în ho­­telul Sport din Po­­ia­­na Bra­­șov și alte trei milioane de euro pentru reno­­va­­rea integrală a camerelor Crown Plaza.

Mai mulți turiști străini. Cu excepția extensiei de la Hilton, nu vor mai crește numărul de camere în hotelurile pe care le au. „Dar ne uităm să mai cumpărăm noi hoteluri“, spune Schillings, adăugând că stă cu ochii pe „lucrurile interesante din piață“, indiferent că e vorba de Bucu­rești sau de orașe în plină ascensiune precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Brașov.

Compania va încheia anul 2016 cu o creștere a afacerilor de cel puțin 10%. În ac­est context, spune că unul dintre obiec­tivele sale este să crească notorietatea brandului Ana Hotels și să atragă mai mulți turiști, atât din generația tânără, cât și din rândul celor de peste 50 de ani, din sta­te din Europa de Vest (Franța, Benelux, Germania) sau învecinate (Polonia și Ungaria). Evenimentele care au avut loc în regiune în ultimii doi ani pot fi șansa dezvoltării puternice a turismu­lui românesc, mai ales că, astăzi, călătorii își do­resc experiențe și locuri neafectate (încă) de turismul de masă.

Parteneriat cu Blue Air. Aici se mai adaugă și faptul că tot mai multe com­­panii caută destinații în afara Bucu­­reștiului pentru întâlniri, conferin­­țe sau team-buil­­ding-uri, așadar hotelurile de la mun­­te sau de la mare își pot diversifica clientela. „România are avantajul că este foarte abordabilă la nivelul prețu­rilor“, explică belgianca. Poate de aceea au decis ca în acest an să țină deschis hotelul Europa din Eforie Nord și pentru pe­ri­­oa­­­da de iarnă. În plus, au stabilit un par­­te­­ne­­riat cu Blue Air, companie aeri­a­nă ro­­mâ­­nească low-cost, care ope­rează pe piețele pe care le are în vizor pentru aducerea de turiști străini. De asemenea, au dezvoltat zboruri și pe piața internă.

În viziunea lui Christine Schillings, în 2019, atunci când ar urma să își încheie primul mandat, Ana Hotels ar trebui să încheie renovările, iar hotelurilor din portofoliu să li se mai alăture și altele. Dar dorințele unui executiv sunt strâns le­ga­te de direcția impusă de patronat. Deo­camdată, par să fie pe aceeași lungime de undă.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Schiță de portret: Christine Schillings” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1480062163403{background-color: #ffe8e8 !important;}”]Are 54 de ani și s-a născut în Belgia.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • STUDII. A absolvit cursurile Hotel Management School din Bruxelles în 1984, apoi s-a specializat în Asset Management, Project Management la Cornell University, prestigioasa universitate americană.
  • EXPERIENȚĂ. A ocupat mai multe poziții în cadrul Hilton Worldwide. Între 1996-1999, a fost director de finanțe al Athénée Palace Hilton București, unde s-a ocupat de stabilirea operațiunilor hotelului și a structurii legale, dar și de primul an de operare. A fost apoi director regional de finanțe în cadrul grupului, unde a coordonat un portofoliu de 46 de hoteluri din estul Europei, Turcia, Rusia și Israel.
  • Ce nu îi place la români. Dacă ar fi să menționeze un singur lucru, acela ar fi impulsul de a refuza schimbarea. „Există tendința ca, atunci când vrei să schimbi ceva, să se facă o listă cu toate moti-vele pentru care nu ar merge acel lucru. Eu vreau să fac ceva și tot ce aud este că nu e posibil. Dar trece repede“.
  • Despre George Copos. Spune că antreprenorul a avut „o viziune legată de ceea ce înseamnă hotelăria și așteptările clienților. Încă de când a cumpărat primele hoteluri, și-a menținut proprietățile, a păstrat calitatea, a investit în oameni și în servicii“.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Christine Schillings are în plan investiții de 30 de milioane de euro. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.