Peste 100 de milioane de euro: valoarea tranzacțiilor din primele trei luni ale anului

Andreea Neferu 21/03/2017 | 11:27 Financiar
Peste 100 de milioane de euro: valoarea tranzacțiilor din primele trei luni ale anului

Aduce anul ce aduce primul trimestru? După un 2016 de excepție pe piața de fuziuni și achiziții, în care au fost anun­țate mutări de 3-4 miliarde de euro, semnalul de început de 2017 este optimist.

„Lumea îmi spune că am vândut «copilul», dar afacerile nu sunt copii. Vânzarea nu a fost un scop, dar a apărut ocazia și, atunci, de ce nu?“, mărturisește Andrei Iușut, antreprenorul român care a vândut anul acesta rețeaua fast-food Divan și alte două restaurante către un fond de in­ves­tiții turcesc. Încă învăluită în mister din perspectiva valorii și a identității cumpă­ră­torului, această tranzacție este doar una dintr-un șir lung de mutări similare care au dinamizat piața locală de fuziuni și achiziții în primul trimestru al acestui an. La prima strigare, un calcul NewMo­ney, pe baza datelor publice, duce spre o valoare medie de 13 milioane de euro a tran­zac­țiilor din primul trimestru.

E adevărat, anul trecut, media a fost de 43 de milioane de euro, potrivit firmei de consultanță Deloitte, dar cu precizarea obligatorie că în 2016 s-au încheiat trei tranzacții cu o valoare de cel puțin 500 de milioane de euro fiecare, care au tras foarte mult piața în sus.

VECTORUL TRANZACȚIILOR. Înapoi în 2017, mutările de până acum pot contura deja o idee despre dinamica acestui sector, chiar dacă, în ansamblu, aceste tran­zacții au fost negociate încă de anul trecut și anunțate public după 1 ianuarie. Interesant este însă că, în acest început de an, mai mulți antreprenori români au fost actori pe scena tranzacțiilor din postura de cumpărători, un semn că au început să aibă suficientă putere financiară.

Un exemplu este cel al fraților Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, care au cumpărat un pachet de ac­ți­uni al producătorului de cărămizi Ce­ma­con și, potrivit unor surse, ar vrea să preia și un proiect de birouri din Bucu­rești cu o valoare de piață de 160 de mili­oane de euro, controlat de israelienii de la AFI Europe.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.