Patru români din zece vor să-și schimbe locul de muncă, iar cinci din zece se așteaptă la o creștere salarială în 2017

Gabriel Bucur 28/02/2017 | 16:18 Ştiri
Patru români din zece vor să-și schimbe locul de muncă, iar cinci din zece se așteaptă la o creștere salarială în 2017

Românii se așteaptă la o schimbare în carieră sau la creșteri salariale în 2017, arată un studiu realizat de eJobs. Puțin peste jumătate (52%) din cei chestionați cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele luni, în timp ce patru din zece (39%) spun că au în plan să-și schimbe locul de muncă. Ei aspiră la o situație profesională mai bună și la venituri mai mari.

Optimismul românilor vine pe fondul evoluției pozitive a pieței muncii în 2016, atât din punct de vedere al numărului de locuri de muncă, cât și al salariilor, trend care se va menține și în acest an, sunt de părere specialiștii eJobs.

Aproape jumătate dintre români cred că numărul locurilor de muncă va crește în 2017, iar peste două treimi consideră că cererea angajatorilor va fi în special pentru forță de muncă specializată. În ceea ce privește ușurința cu care ar putea să-și găsească un job, bărbații sunt mai încrezători decât femeile – 52% versus 46%. Studenții sunt fruntași la optimism, iar 64% mizează că-și vor găsi cu ușurință un job, în perioada următoare.

Românii sunt stresați la serviciu

Doar 23% din angajații români declară că sunt mulțumiți și chiar foarte mulțumiți de actualul loc de muncă. Restul cred că este loc de mai bine (54%) sau nu sunt deloc fericiți la job (23%).

Printre motivele pentru care românii sunt mulțumiți de locul de muncă actual se numără proximitatea față de casă (61%), siguranța locului de muncă (59%), atribuțiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, printre dezamăgirile românilor se numără puținele oportunități de promovare (54%) în companie și relația cu șefii (26%).

Șase din zece români spun că locul de muncă actual îi inspiră și îi motivează, în timp ce cinci din zece afirmă că sunt chiar mândri că au respectivele joburi.

În același timp, 63% din salariații români spun că nivelul de stres este mare la actualul loc de muncă, iar datele eJobs arată că femeile sunt mai stresate la serviciu decât bărbații – 64% față de 62%.

Ce-i nemulțumește pe angajații români

Majoritatea celor chestionați în cadrul studiului spun că sunt atenți la ofertele de joburi care apar în piață. Din aceștia, 31% consultă săptămânal site-urile de recrutare, iar 30% caută zilnic oferte noi de angajare. Cei mai activi în căutarea unui loc de muncă sunt angajații cu vârste de peste 45 de ani.

Românii care vor să-și schimbe locul de muncă sunt mânați, în principal, fie de motive de ordin financiar (24%), fie de faptul că abilitățile lor profesionale nu sunt exploatate cum trebuie de angajator (27%).

Pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca jobul să le stimuleze abilitățile, în timp ce pentru cei cu studii medii contează mai mult salariul. Criteriile pe care angajații le au în vedere atunci când își aleg angajatorul sunt salariul și pachetul de beneficii, responsabilitățile și activitatea de zi cu zi, dar și flexibilitatea companiei și programul de lucru. Totodată, 88% din angajații români care au participat la sondajul eJobs spun că reputația companiei angajatoare este importantă.

Printre compromisurile pe care românii le-ar face pentru a se angaja se numără volumul de lucru mai mare (70%) și spațiul de lucru mai mic (63%). La polul opus se află compromisurile legate de salariu, de pachetul de beneficii sau de perioada contractuală.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.