Patriarhia Română se delimitează de preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina

Elena Marinescu 23/01/2023 | 18:21 Ştiri
Patriarhia Română se delimitează de preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina

Preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina nu aparţin de Patriarhia Română, de Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană, rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă, a precizat luni Patriarhia Română, transmiţând că BOR a pledat şi pledează pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din toate ţările.

Preoții români din Ucraina susțin că sunt supuși unor abuzuri, fiind acuzați că sunt agenți ai Rusiei. Ei spun că li se fabrică dosare, iar acum riscă să fie deportați.

Un preot român din Ucraina spune că i-a fost incendiată biserica fără să se facă anchetă, ba mai mult, i-a fost retras dreptul de cetățenie ucraineană, fără o explicație concretă. I-au spus doar că este trădător de ţară.

„Cu ce am greșit eu de vor să-mi lege mâinile? Le spun că eu nu fug nicăieri, aici stau, cu poporul meu, din țara mea și vă iubesc pe toți. Eu m-am dăruit cu totul bisericii și ţării mele, Ucraina”, a declarat Mitropolitul Cernăuţiului.

Mai multe percheziții au avut loc în biserici, mănăstiri și chiar la casele duhovnicilor, în încercarea de a se găsi documente care să demonstreze legăturile cu Kremlinul. Peste 100 de lăcașuri de cult riscă să fie închise. 

Patriarhia Română se delimitează de preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina

Patriarhia Română a precizat luni că „există o structură ecleziastică ortodoxă care şi-a declarat independenţa în relaţie cu Patriarhia Moscovei şi care se manifestă ca autocefală”. „Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieşirea de sub jurisdicţia ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârşitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând, în condiţiile împlinirii dreptăţii, întrucât pacea presupune dreptatea”, arată sursa citată.

Conform sursei citate de tvr.ro, BOR a pledat şi pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din toate ţările, nu doar din Ucraina, respectiv pentru păstrarea identităţii lingvistice, religioase şi culturale. Patriarhia adaugă că realitatea din diaspora şi din comunităţile româneşti din jurul graniţelor este în funcţie de mulţi factori locali şi socio-culturali, dar este esenţială „păstrarea şi cultivarea conştiinţei creştine, fidelitatea faţă de adevărul de credinţă şi de valorile morale rodite de acesta”.

„Situaţia gravisimă în care se află acum Ucraina, invadată şi agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoţii, au datoria de conştiinţă să se adecveze în mod înţelept creştin, onest şi realist, păstrându-şi curată conştiinţa morală, patriotică şi religioasă.

Raţiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul şi crimele în masă. Această raţiune este cea autentic creştină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera şi în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, subliniază Patriarhia Română.

Preoții români din Ucraina, terorizați de securitatea ucraineană

Mărturii tulburătoare au ieșit la iveală recent cu privire la coșmarul pe care îl trăiesc preoții și călugării români de la bisericile și mănăstirile din Ucraina.Preotul Mihail Jar, stareţul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța (Ucraina), a spus la Antena 3 CNN că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene care caută preoți aflați în legătură cu Rusia.

„Au început prigoanele grele şi mari, ne-au distrus complet. Ne-au distrus, pur și simplu trebuie să răbdăm pentru Hristos, pentru credință. Dar nu în felul ăsta. Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu acum, să stai să dormi cu frică în casă.

Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu (puști) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (…) Au mers la mănăstiri de maici, le-au pus la pământ, le-au apăsat cu călcâiul pe cap, lucruri foarte grele”, a spus preotul român. El a adăugat că autoritățile ucrainene au redus recent controalele. „Aici la noi s-a oprit puțin, nu știu din ce cauză. Cel mai mult s-au controlat Mitropolia și mănăstirile. Bisericile din sate au stat liniștite. Mănăstirile au fost controlate mai tare”, a mai spus preotul.

Serviciile secrete din Ucraina au descins în mai multe locații din diverse parohii pentru a găsi documente care să dovedească faptul că acești preoți au legături cu Rusia sau că au cetățenie rusă. Aproximativ 500.000 de mii de români se află pe teritoriul Ucrainei.