Partener cu giganți precum Microsoft sau Google, Zitec își consolidează pre­zența regională prin dezvoltarea unor proiecte adaptate noii ere a digita­lizării

Senica Micu 16/05/2022 | 10:11 Digital
Partener cu giganți precum Microsoft sau Google, Zitec își consolidează pre­zența regională prin dezvoltarea unor proiecte adaptate noii ere a digita­lizării

Astăzi, la mai bine de doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, timp în care cele mai multe companii au mers către digitalizare, furnizorul românesc de servicii de IT și marketing digital Zitec pune accentul pe câteva direcții care au legă­tură, printre altele, cu e-commerce-ul și zona de freelancing. De altfel, cel mai nou proiect anunțat de companie, platforma Lanceria, construită pe tehnologia blockchain, vine cu promisiunea clară că „va revoluționa piața freelancerilor din întreaga lume“. După ce anul trecut s-a apropiat de venituri de 18 milioane de euro, Zitec mizează în 2022 pe dezvol­tarea parteneriatelor cu companii precum Google, Microsoft sau Adobe, dar și pe proiectele deja existente în România și în alte 30 de țări.

Lanceria își propune să schimbe radical viața freelancerilor din întreaga lume. Tehnologia blockchain aduce o serie de avantaje, printre care descentrali­zarea, trans­pa­rența și confidențialitatea tranzacțiilor. Există numeroase imple­men­tări unde aceste atribute nu sunt relevante. Vorbim practic de o modă de a folosi blockchain în orice proiect“, punc­­­tează Ale­xandru Lăpușan, chief exe­cutive offi­cer (CEO) și cofondator Zitec, despre proiectul Lanceria, în dezvoltarea căruia s-a implicat de curând.

Principalele atuuri punctate de Lăpușan stau în eliminarea comisioanelor pentru freelanceri, reducerea la cote minime a taxelor pentru angajatori și opțiunea de plată prin criptomonede, pe lângă plățile în sistemul fiat (valute clasice). Potrivit spuselor lui Lăpușan, criptomoneda LANC – „tokenul nativ Lanceria“ – stă la baza tran­­zacțiilor de pe platformă. „Ca civili­zație, trecem prin transformări majore aduse de revoluția blockchain și felul în care muncim nu este exceptat. Platforma Lanceria a fost gândită să ofere o expe­riență digitală, imersivă, bazată pe cele mai noi trenduri tehnologice disponibile“, spune și Mihai Săraru, CEO Lanceria.

În timp ce partea de freelancing poate fi catalogată drept „noutate“ pentru Zitec, la polul opus se află segmentul de comerț online, care a explodat în ultimii ani și, în consecință, a dus la o creștere de 60% a veniturilor pentru divizia de e-commerce a companiei, comparativ cu anul anterior. „Digitalizarea accelerată a obiceiurilor de consum ne arată că există în continuare potențial semnificativ de dezvoltare a co­merțului electronic B2C (business-to-consumer, n.r) și B2B (business-to-business, n.r.). Avem în plan dezvoltarea de noi mo­dule în ecosistemele Magento și VTEX, pre­cum și un focus mai mare în zona serviciilor complementare, cu valoare adău­gată pentru magazinele online: soluții de digital marketing, business intelligence, machine learning, high traffic sau high availability“, adaugă reprezentantul Zitec.

Pentru anul în curs, obiectivul este ca această divi­zie să-și mențină un nivel simi­lar de creștere și să ajungă la venituri de 1,5 mili­oane de euro, în paralel cu crește­rea echipei cu 40%. Pe lista proiectelor și parteneriatelor bifate anul trecut de Zitec se numără și dez­voltarea noului magazin online al retailerului de bricolaj Brico Dépôt – deținut de britanicii de la Kingfisher, cu afaceri de 335 de milioane de euro în plan local în 2021 – pe platforma Magento 2 Commerce Cloud, dar și dezvoltarea continuă a parteneriatelor strategice cu Adobe (Magento) și platforma enterprise de comerț digital VTEX.

Înzecire

Analizând strict divizia de digital marketing a Zitec, aceasta a generat ve­nituri de 2,25 milioane de euro în 2021, re­prezentând o creștere de aproape zece ori în ultimii trei ani a vânzărilor. Ca urmare a dezvoltării accelerate, în februarie 2022, Zitec a devenit Google Premier Partner, beneficiind astfel de accesul prefe­ren­țial la versiunile beta ale produselor Google specializate și la serviciul avansat de suport pentru Google Ads.

Din portofoliul acestei divizii fac parte clienți din trei țări și din industrii diverse precum pharma, produse electronice, electrocasnice, fashion sau FMCG (bunuri de larg consum), printre care Pfarma.ro, Arctic, Kärcher, ASE București, Orange Valley, iELM sau STMicroelectronics.

Anul trecut, compania a anunțat că a reconstruit integral website-ul Arctic, folo­sind machine learning pentru conținutul video. Acest proiect a pornit de la studii care au relevat o creștere de 84% în favoarea deciziei de cumpărare a clienților care au urmărit o prezentare video a unui produs de interes, față de cei care nu au făcut acest lucru. De asemenea, în urma unei analize a traficului de pe versiunea anterioară a website-ului Arctic, a reieșit faptul că aproximativ 95% dintre vizitatori folosesc un dispozitiv mobil, ceea ce a dictat o abordare de tip „mobile first“ în crea­rea noului design. „Integrarea eforturilor de digital marke­ting este sinonimă cu creș­terea eficienței promovării online. Dacă am privi integrat canalele de marketing digital, atribuind fiecăruia rolul corect în procesul de atra­gere și loializare a clien­ților, rezultatul final ar fi o mai mică suprapunere a eforturilor de promovare și o scădere per total a costului de achiziție de client“, este de părere Robert Dumitru, director adjunct MTH Digital, o agenție ro­mânească de marke­ting online full-service specializată pe e-co­m­merce și lead generation.

Un plus de aproape 70%

Zitec a încheiat anul 2021 cu venituri de 17,9 mili­oane de euro, în creștere cu 68% comparativ cu anul precedent. De altfel, în ultimii trei ani, evoluția companiei s-a menținut pe un trend ascendent, raportând o rată me­­die anuală de creștere de 52%. La momentul de față, businessul funcționează cu birouri în București și Brașov, fiind implicat în peste 650 de proiecte din mai multe țări.

„Creșterea semnificativă pe care am înregistrat-o anul trecut s-a reflectat și în extinderea portofoliului de clienți, a industriilor din care provin aceștia și implicit a echipei Zitec, care a cunoscut cea mai mare creștere din ultimii ani (265 de anga­jați erau la finalul lui 2021, n.r.). Am lucrat la dezvoltarea fiecărei linii de business, astfel încât în prezent putem afirma că oferim un portofoliu complet de soluții de transformare digitală“, mai spune Alexandru Lăpușan.

Înainte de Zitec, Lăpușan a fost angajat ca programator și web designer într-o firmă americană. Dorindu-și mereu mai mult – „și fără să reușesc adesea să obțin sprijinul conducerii respectivei companii pentru a implementa diversele idei și îm­bunătățiri propuse“, își amintește el –, și-a propus să pornească pe cont propriu. Astfel, în 2003, a înființat Zitec, împreună cu alți trei colegi de la Facultatea de Automa­tică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București.

„Neavând acces la informații despre antreprenoriat, finanțare, piețe internaționale și altele de acest gen, informații pe care azi le putem accesa foarte ușor, ne-am dezvoltat încet, dar sigur, și am escaladat etapă cu etapă până în momentul de față. Inves­tiția inițială a fost în jurul a 3.000 de euro, pe care i-am cheltuit pe chiria sediului pe trei luni într-un apartament în zona Univer­sității, pe trei calculatoare și pe un sistem de alarmă, povestea antreprenorul într-un alt interviu NewMoney.

Un pas decisiv în dezvoltarea companiei a fost făcut în 2017, când, în urma unei investiții de peste 1,7 milioane de euro, în acționariatul Zitec a intrat și Dante International, având în prezent 24,9% din părțile sociale ale Zitec.

Evoluție

Ce au însemnat ultimii cinci ani pentru compania Zitec? Iată câteva momente-cheie aplicate în strategia sa de dezvoltare.

  • 2017. ­­Este atrasă prima mare investiție de 1,7 milioane de euro din partea eMAG, prin Dante International, având în plan la acea vreme extinderea accelerată pe piață, precum și activități susținute de creștere a portofoliului de clienți în Europa de Vest și în Statele Unite ale Americii.
  • 2018. ­­Este realizată o investiție de peste 400.000 de euro, care are ca efect mutarea echipei într-un sediu nou al Zitec, în Bucu­rești ‒ Timpuri Noi Square.
  • 2019. ­­Este lansată aplicația Mirro ‒ o apli­cație completă de management al perfor­manței resurselor umane, în urma unei inves­tiții de 1 milion de euro. În același an, sunt preluate echipele și portofoliile agen­țiilor Bright și Symbolic, care aveau afaceri cumulate de 450.000 de euro.
  • 2020. ­­Veniturile Zitec sar de pragul de 10 milioane de euro în 2020, în creștere cu 50% față de anul precedent.
  • 2021. ­­Compania anunță că va dezvolta abilitățile digitale ale zeci de antreprenori și freelanceri din România, Spania și Italia prin programul internațional The Circle. Încă o dovadă că plusează la extern.
Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente.