Ce se va întâmpla după ce americanii vor legaliza pariurile sportive și care este compania care va specula piața din SUA

Mimi Noel 09/05/2018 | 09:50 Global
Ce se va întâmpla după ce americanii vor legaliza pariurile sportive și care este compania care va specula piața din SUA

O lege din 1992 interzice pariurile spor­­tive în SUA. Doar că în ultimul timp sunt tot mai multe indicii că piața americană se va deschide curând și le va legifera în mai multe state. Una dintre cele mai mari case de pariuri internaționale, William Hill, este pregătită să încaseze potul cel mare, când acest lucru se va întâmpla.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

Este o seară de februarie. Pe noua arenă de 20.000 de locuri din sudul metropolei Las Vegas, echipa de hochei pe gheață Vegas Golden Knights joacă împotriva celor de la Edmonton Oilers. Când cei de la Knights au dat al doilea gol, toată lumea a izbucnit în urale. „«Arena» ne-a costat o groază de bani“, spune Joe Asher, CEO al William Hill SUA, afacerea pe care casa britanică de pariuri William Hill, una dintre cele mai mari din lume, o are în SUA.

Renumita casă de pariuri britanică – deține un sfert din casele de pariuri din Marea Britanie – este prezentă pe piața americană abia din 2012. În acest moment, operează 108 din cele 190 de agenții de pariuri din statul american și are o cotă de 30% din câștigurile de 250 de milioane de dolari din pariuri sportive rulate în Nevada.

Iar pasiunea pentru hochei în Las Vegas este de bun augur pentru cei de la William Hill. Din 2016, campionatul național de hochei pe gheață (NHL – National Hockey League) are loc și aici. Atât de târziu pentru că Las Vegas a fost mereu văzut ca fiind prea riscant din cauza industriei de gambling extrem de dezvoltată aici, dar și a posibilității ca partidele să fie aranjate. Ei bine, depășirea acestui tabu este în parte unul dintre motivele pentru care Asher are încredere că industria pariurilor sportive legale va câș­tiga teren și în afara statului Nevada. Drept urmare, William Hill SUA face deja pași pentru a-și extinde operațiunile și în alte state.

Citiți și: Presa sportivă: Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, vor să cumpere clubul de fotbal Viitorul Constanța de la Gheorghe Hagi

La nivelul întregului teritoriu american, atitudinile față de această industrie se schimbă. Într-un sondaj din 2017 realizat de publicația Washington Post sprijinul pentru pariurile sportive legalizate a ajuns la 55 de procente, pentru prima dată când este depășit pragul de 50%. „Piața americană se va deschide“, punc­tează și Asher. Și s-ar putea întâmpla curând chiar.

LUPTA PENTRU REGLEMENTARE. În decembrie, Curtea Supremă a SUA a judecat un apel făcut de New Jersey care cerea amendarea legii federale care restricționează acest business. Încă din 2011, statul american încearcă să introducă pariurile sportive în oferta cazinourilor și curselor de cai.

A fost blocat de o serie de procese intentate de Aso­ciația Națională a Atleților și de cele patru mai importante ligi sportive americane – National Football League (NFL), Major League Baseball (MLB) National Basketball Association (NBA) și National Hockey League (NHL). Acestea susțin că acest gen de inițiative violează Legea pentru protecția spor­tului profesionist și pentru amatori (PASPA), care din 1992 de când a fost adoptată interzice pariurile sportive. Doar Nevada (aici pariurile sportive fac parte din oferta cazinourilor încă din 1975) are case de pariuri licențiate. New Jersey susține că PASPA este însă neconstituțională. Autoritățile statului susțin că guvernul federal poate reglementa direct pariurile sportive sau poate lăsa la latitudinea statelor să o facă, dar că, potrivit Amendamentului 10, nu pot impune acestora cum să-și legifereze anumite domenii.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.
← Close