(P) Cum să alegi mobilierul de baie practic și versatile ?

NewMoney 26/08/2022 | 10:20 Fapt Divers
(P) Cum să alegi mobilierul de baie practic și versatile ?

Nu este un secret pentru nimeni că, în cadrul fiecărei locuințe, baia este camera destinată bunăstării. Cu toții ne dorim o baie frumoasă, spațioasă și, mai presus de toate, să fie funcțională. Adesea s-a întâmplat să mergem în vizite și să intrăm în baia gazdelor…și trebuie să recunoaștem că rareori vedem o baie care să nu fie prea încărcată, care să nu aibă toate produsele de igienă la vedere, cu multe accesorii din plastic agățate și înghesuite prin colțuri. Aceste aspecte nu numai că nu sunt practice, dar sunt și total inestetice. Așa că, pentru ca baia să-și îndeplinească rolul, este esențial să se garanteze ordinea în interiorul său. Nu este suficient să ai tot ce îți trebuie în baie. Trebuie să alegi un mobilier de baie care nu este doar atractiv, ci și cu adevărat practic și funcțional.

Deși pare simplu, alegerea unui mobilier special, precum un dulap de baie, înseamnă mai mult decât să optezi pentru un model sau altul. Decizia presupune o analiză a nevoilor noastre, dar și a posibilităților băii legate de spațiu, formă și așa mai departe. Opțiunile sunt foarte variate deși, în general, aceste tipuri de piese, adică dulapul, se referă la mobilierul care susține chiuvetă. Putem spune, din fericire, că există modele pentru toate gusturile și nevoile.  Cu siguranță există tentația să te lași purtat de atractivitatea pieselor, însă nu uita că alegerea trebuie să fie marcată de o analiză exhaustivă a nevoilor tale, a gusturilor particulare și a posibilităților băii în sine. Să vedem cum poți alege cel mai bun și practic mobilier baie.

Înainte de a te decide asupra unei piese sau alta, ar trebui să te gândești cu atenție la ceea ce ai nevoie. Dacă ai o baie mică, de exemplu, nevoile de organizare nu ar trebui să fie la originea unui design care are ca rezultat o micșorare a spațiului. Dacă faci asta, tot ansamblul în sine va ajunge să transmită un sentiment de copleșire și nu asta îți dorești. Este important să ajustezi alegerea la nevoile reale și să eviți să treci cu vederea aspectele cele mai esențiale.

Uneori, nu strică să te bazezi pe zicala “mai puțin este mai mult” sau să cauți alternative în alte tipuri de mobilier, la care nu te-ai fi gândit. În plus, pentru anumite elemente, poți să găsești și alte alternative în casă. Dacă nu ai loc pentru prosoapele de rezervă în baie, de exemplu, poți găsi oricând o locație pentru acestea în dulapul din hol, dressing-ul sau comoda din dormitor.

Un alt aspect cheie în alegerea unui dulap de baie potrivit este să fii foarte decis cu privire la stilul pe care îl cauți. Chiar dacă îl încorporezi după designul casei tale, ar trebui să optezi pentru un design în ton cu restul decorului. Amintește-ți că una dintre funcțiile principale ale acestei încăperi din casă este de a promova bunăstarea. Din acest punct de vedere, un decor echilibrat este esențial pentru realizarea acestuia.

Pe lângă capacitate, dimensiuni sau stil, este important să fii atent la aspecte precum materialele sau sistemul de instalare înainte de a alege un dulap de baie. La fel de importantă ca definirea stilului și nevoilor băii este cunoașterea spațiului disponibil. În funcție de suprafață, va fi mai mult sau mai puțin indicat să alegi o anumită piesă de mobilier. În acest sens, nu trebuie să acorzi atenție doar înălțimii sau lățimii, ci și adâncimea este un fapt de luat în considerare.

În general, mobilierul de baie tinde să aibă o lățime între 60 și 100 cm, deși pentru toaletele foarte mici există piese mai înguste, lucru care se poate întâmpla și în cazul adâncimii. În acest caz, cea mai comună dimensiune este de 46 cm, deși există și o versiune redusă.

Desigur, dacă vorbim de înălțime, opțiunile se înmulțesc în funcție de sistemul de instalare. În acest sens, piesele așezate pe pământ sau cu picioare, în general cele mai generoase ca capacitate, au de obicei o înălțime cuprinsă între 83 și 91 cm. Dimpotrivă, mobilierul suspendat este ancorat de pereți, oferind o mai mare senzație de lejeritate și mărind posibilitățile în ceea ce privește distribuția.

La alegerea unui dulap de baie este foarte important și materialul din care este realizat. Dacă ținem cont că este o încăpere cu condiții deosebite de umiditate, rezistența în acest sens trebuie garantată pentru durabilitatea piesei.

În magazinele de specialitate putem găsi diferite opțiuni. De la clasicul lemn natural, folosit cu un tratament specific de protecție până la piese din MDF, cu mare rezistență la abraziune și umiditate, ajungând în cele din urmă la PAL, mai ieftin și mai puțin rezistent. În orice caz, există opțiuni pentru toate gusturile și buzunarele.

Trebuie să decizi de la bun început dacă preferi sertare sau dulapuri, dacă intenția ta este să incluzi un lavoar încorporat, blat sau să fie o piesă independentă care să permită o mai mare flexibilitate. Dacă ești însă în căutarea unor soluții personalizate mai versatile, sunt alte câteva criterii care te vor ajută să ai cea mai bună opțiune. Poți opta oricând pentru alte alternative. Rafturi, mobilier auxiliar de tip coloana, umerașe pentru a ușura greutatea vizuală a compoziției… Tu decizi ce să alegi!

Important este ca, în momentul în care ai finisat baia și ai încorporat mobilierul să ai tot spațiul necesar pentru a depozita și chiar pentru a masca produsele de igienă, prosoapele și alte lucruri ce îți sunt necesare. Baia trebuie să te facă să te simți bine, relaxat și să fie acea oază de liniște pentru corpul și sufletul tău.