Optimiștii din Liverpool vin la București: ce a pregătit formația Anathema pentru concertul programat la sfârșitul lunii

NewMoney 13/10/2017 | 16:52 Timp Liber
Optimiștii din Liverpool vin la București: ce a pregătit formația Anathema pentru concertul programat la sfârșitul lunii

Acest articol apare în numărul 25 (9-22 octombrie) al revistei NewMoney

Muzica lor intensă, bântuitoare, te poartă cu ușurință de la o emoție la alta. The Optimist este cel mai nou ghid pe care l-au inventat pentru o astfel de călătorie emoțională.

La începutul anilor ’90, impuneau, ală­turi de trupe pecum Pentagram, Bauhaus sau The Cure, gothic rockul și doom metal-ul pe harta muzicii rock. Astăzi, sunt cunoscuți ca unii dintre cei mai inovatori artiști de rock alternativ. Și-au început lista de albume cu „Serenades“, în 1993 – un nume cât se poate de romantic, ce te duce cu gândul la nocturnele pe care le cântau, pe vremuri, îndrăgostiții sub ferestre. Acum, au ajuns la cel de-al 11-lea material discografic, „The Optimist“, un album curajos, provocator, pe care l-au lansat în această vară.

Pe 24 octombrie, băieții de la Ana­thema revin în România pentru a promova, printr-un turneu internațional, acest nou album. O vor face la Arenele Romane din București, în cadrul evenimentului ARTmania Bucharest Blast, unde vor cânta și francezii de la Alcest (fondatori ai „blackgaze“, ce îmbină ele­mente de black metal cu sheogaze, subgen al muzicii indie rock).

Doom presupune, înainte de toate, atmosferă și emoții atât de puternice încât pot să îți schimbe felul în care gân­dești și simți. Iar Anathema reu­șește să facă asta și cu acest album, pe care Daniel Cavanagh, chitaristul, vocalul, principalul compozitor al trupei și fondatorul ei (alături de fratele său, Vincent, Darren White, Duncan Patterson și John Douglas) o descrie ca fiind „o călătorie“.

„Un amestec extraordinar între sune­tul rock de pe «A Fine Day to Exist», atmosfera orchestrală a ultimelor trei albume («We’re Here Because We’re Here», «Weather Systems», «Distant Sate­llites», n.r.) și direcții muzicale noi, neaș­tep­tate, care-i oferă un sound familiar și fresh deopotrivă“. Așa arată, în des­crierea celor de la Popmatters, albumul „The Optimist“, ale cărui teme centrale sunt frumusețea, intensitatea, drama, tăce­rea, speranța.

Un album ce reia conceptul celui din 2001, „A Fine Day To Exit“, cu piese na­rative, riff-uri acustice, chitară electrică, pian, cu versuri optimiste și triste deopotrivă, ce te poartă pe culmi nebănuite și te confruntă cu propriile limite.

Simfonie. Înce­pând cu „Serena­des“, băieții de la Anathema (care a luat ființă în 1990, la Liverpool) au experimentat un sound cu un efect cathartic de neegalat, care astăzi este descris ca fiind printre cele mai bine conturate din muzica rock.

„Dacă există ceva care deo­sebește Anathema de alte trupe de rock progresiv, este versatilitatea lor“, scrie revista Sputnik Music, făcând referire la cei aproape 30 de ani de inovație ai trupei.

Este, practic, printre puținele formații care au progresat aproape cu fiecare album, șlefuindu-și inteligent sunetul de la metal doom până la rock progresiv, și rock atmosferic, și perfecționându-și abi­litățile de a compune piese cu mesaje extrem de puternice.

Piatra lor de temelie a fost „We’re Here Because We’re Here“ (2010), o capo­do­peră muzicală, al cărei mod este redat de aranjamente muzicale elaborate, clare, cu piane, corzi, voci tremurânde și chitare liniștite, cu sunete dramatice, bogate, ca niște mini-simfonii.

Au reușit, și cu următoarele trei albume, să inoveze păstrând în același timp stilul lor caracteristic, definit de o coeziune puternică.

Coerență. „The Optimist“ este, de departe, cel mai experimental și mai imprevizibil dintre albumele lor. Cu toate acestea, este mai conectat la origini decât oricare dintre materialele lor discografice din ultimii cincisprezece ani. Și asta datorită unei atmosfere tragice ce-și are ecoul în primele albume Ana­the­ma, dar care apare aici în nuanțe mult mai delicate.

Aproape fiecare piesă de pe album reprezintă o fațetă diferită a sound-ului lor, însă împreună, cele 11 piese creează, totuși, un întreg coerent și interesant.

Voci energice, sunete complexe de chitară se îmbină cu per­cuția electrică „Leaving It Behind“), melancolia cu minimalismul („Springfield“), sunetele de pian cu efec­tele jazzy („Close Your Eyes“).

Surprinzător, melancolic, subtil, puternic, „The Optimist“ stă sub semnul inovației și dato­rită to­boșarului John Douglas, pe mâna căruia au fost lăsate, mai mult ca de obicei, mai multe compoziții.

Veți avea ocazia să intrați în atmosfera acestui album provocator, alături de creatorii lui – vocalistul Vincent Cavanagh, chitaristul Daniel Cavanagh, basistul Jamie Cavanagh, toboșarul John Douglas, backing vocalistul Lee Dougla și clăparul Daniel Cardoso – care vor cânta pentru voi în seara de 24 octom­brie.

Fiți pregătiți pentru o călătorie care vă poate schimba, la fiecare pas, starea de spirit!

 


FOTO: Guliver / Getty Images