Omenirea va genera peste 61,3 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice până la finalului anului

Andrei Dumitru 28/09/2023 | 15:05 Ştiri
Omenirea va genera peste 61,3 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice până la finalului anului

Omenirea va genera peste 61,3 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice până la finalului anului, ceea ce înseamnă o cantitate de 15 ori mai mare decât greutatea Palatului Parlamentului din Bucureşti, care cântăreşte 4,1 milioane tone şi este cea mai grea clădire din lume, arată Asociaţia RESPO DEEE.

Potrivit asociaţiei, doar 18 % dintre aceste deşeuri vor fi tratate şi reciclate în mod corespunzător.

Reprezentanţii asociaţiei explică de ce aceste date sunt foarte îngrijorătoare şi de ce deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt categoria de deşeuri cu cea mai mare rată de creştere la nivel global, asta în timp ce procesul de reciclare nu ajunge nici măcar la o cincime din cantitatea totală generată.

“Conform datelor oficiale, Palatul Parlamentului din Bucureşti cântăreşte 4,1 milioane de tone şi este cea mai grea clădire din lume. Imaginaţi-vă acum un munte de deşeuri de echipamente electrice, de 15 ori mai greu… Atât va genera omenirea în acest an, ceea ce înseamnă cu 3,9 milioane de tone DEEE-uri mai mult ca în 2021, când s-a generat 57,3 milioane de tone. Progresul tehnologic, trendurile, preţul tot mai mic al acestor produse, creşterea nivelului de trai, supraconsumul şi opţiunile limitate de reparaţie îi fac pe oameni să arunce repede produsele electrice şi electronice vechi, stricate sau mai puţin performante. În medie, cantitatea de DEEE-uri aruncată creşte de la un an la altul cu 2 milioane de tone şi va ajunge în anul 2030 la nu mai puţin de 70 de milioane de tone”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Peste 50 de milioane de tone deşeuri electrice au fost aruncate la gunoi, arse sau comercializate ilegal doar în 2023

Din această cantitate enormă de deşeuri, doar o mică parte ajunge să fie colectată, tratată şi reciclată corespunzător, şi acest lucru se întâmplă pentru că populaţia încă nu a deprins un comportament sustenabil de gestionare a DEEE-urilor şi încă nu există un sistem bine pus la punct, peste tot în lume, prin care echipamentele ieşite din uz pot fi predate şi tratate corespunzător, arată asociaţia.

”Doar 17,4% din cele 61,3 milioane de tone de deşeuri, care reprezintă un amestec de substanţe nocive şi materiale preţioase, vor fi colectate, tratate şi reciclate în mod corespunzător la nivel global. Restul de 50,6 milioane de tone vor fi fie aruncate la groapa de gunoi, arse sau comercializate ilegal şi tratate într-un mod nestandardizat, fie pur şi simplu depozitate în gospodării. Să ţinem cont că aceste deşeuri conţin elemente chimice periculoase pentru mediu şi sănătatea oamenilor, dar şi elemente care pot fi recuperate şi reutilizate pentru producţia altor echipamente”, mai spune reprezentantul Asociaţiei RESPO DEEE.

Chiar şi în Europa, care este lider mondial în reciclarea DEEE-urilor, doar 54% din deşeurile electrice sunt raportate oficial ca fiind colectate şi reciclate, asta în timp ce practica reciclării DEEE-urilor este complet străină în Statele Unite, China sau India, care se numără şi printre cele mai mari ţări generatoare de astfel de deşeuri.

“Nu exagerez când spun că, în mai puţin de 10 ani, Planeta va fi sufocată de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, asta pe lângă alte categorii de deşeuri menajere, textile, plastic sau sticlă. Cel puţin 50 de milioane de astfel de tone de deşeuri ajung acum anual la gunoi, în sol sau în ape şi amenintă astfel echilibrul regnului uman şi animal. Reciclarea trebuie să devină o politică globală, iar asta în cel mai scurt timp. Se tot vorbeşte despre încălzirea globală, iar procesul de reciclare joacă un rol important în acţiunea de prevenţie. Pentru producţia de noi echipamente electrice este nevoie de resurse, care se extrag prin minerit, iar despre această activitate se ştie că este foarte poluantă. Prin reciclare încurajăm economia circulară, iar astfel o mare parte din resurse se vor întoarce în circuitul de producţie, iar emisia de gaze cu efect de seră va fi redusă semnificativ”, mai explică Cristian Pocol.

Țările care produc cele mai multe deșeuri electrice

Europenii sunt mari consumatori de tehnologie, de produse pe care obişnuiesc să le înlocuiască des cu noi modele, astfel că există o preponderenţă spre a genera mari cantităţi de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.

Norvegia este ţara care produce în prezent cele mai multe deşeuri electrice, 26 kg pe cap de locuitor, potrivit unui studiu efectuat de Global E-waste Monitor. Totuşi, situaţia se va îmbunătăţi considerabil deoarece ţara a luat măsuri pentru a îmbunătăţi gestionarea DEEE-urilor, printr-un plan prin care companiile care produc echipamente electrice sau electronice şi baterii ajută la finanţarea industriei deşeurilor electronice şi a reciclării.

Marea Britanie se află în prezent pe locul 2, cu 23,9 kg de DEEE-uri pe cap de locuitor şi se estimează că la anul va urca pe poziţia numărul 1, înlocuind Norvegia.

Pe locul 3 în Europa, în clasamentul ţărilor care generează cele mai multe DEEE-uri, se află Elveţia, cu 23.4 kg pe cap de locuitor.

Cu 7 kilograme de DEEE-uri generate pe cap de locuitor, România se află pe locul 21 în Europa, însă suntem codaşi la reciclare, pentru că rata reciclării nu depăşeşte 25%, cu toate că norma impusă de Uniunea Europeana este de 65% pentru colectare şi 80% pentru tratare şi reciclare. Această normă este însă contestată de foarte multe ţări în prezent, fiind imposibil de realizat chiar şi de către cele mai dezvoltate şi evoluate naţiuni din Europa.

”Chiar şi în cantităţi atât de mici de DEEE-uri generate anual, cu o rată medie de 25% suntem codaşii Europei la capitolul reciclăre, iar asta pentru că mulţi oameni păstrează în casă echipamentele ieşite din uz ori le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător. Totul se reduce la educaţie şi să înţelegem cum facem rău mediului, chiar fără să ştim. Nu este dificil să ne schimbăm comportamentul pentru a fi responsabili faţă de societate şi mediu”, explică preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) înseamnă orice echipament care funcţionează pe baza de curent electric, indiferent că este legat la reţea sau foloseşte o baterie, care nu mai îndeplineşte funcţia pentru care a fost construit.

Acestea nu trebuie ținute în casă spre păstrare și nici aruncate la gunoiul menajer.

DEEE-urile includ echipamente de transfer termic, ecrane, monitoare şi televizioare, lămpi, echipamente electrice de mari dimensiuni, cele de mici dimensiuni, echipamente informatice şi echipamente de dimensiuni mici pentru comunicaţii electronice.

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice şi electronice comandând telefonic sau online, pe site-ul asociaţiei, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menţionată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialişti şi transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluţia pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton şi cred ar trebui să o avem cu toţii în casă pentru a strânge deşeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine maşina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.