OMC a redus la jumătate prognoza privind creşterea comerţului mondial în acest an

Elena Marinescu 05/10/2023 | 18:45 Ştiri
OMC a redus la jumătate prognoza privind creşterea comerţului mondial în acest an

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi-a înjumătăţit prognoza privind creşterea comerţului mondial în 2023, avertizând că inflaţia persistentă, ratele mai ridicate ale dobânzilor, turbulenţele de pe piaţa imobiliară chineză şi războiul din Ucraina umbresc perspectivele.

Instituţia cu sediul la Geneva se aşteaptă la o creştere de doar 0,8% a comerţului mondial în 2023, după ce în aprilie estima un avans de 1,7%, mult sub media de 2,6% din ultimii 12 ani, de când comerţul a fost afectat de crizele globale financiare.

În 2024, creşterea comerţului mondial ar urma să accelerez la 3,3%, după ce în aprilie OMC previziona un avans de 3,2%. Încetinirea comerţului se observă pe scară largă, implică un număr mare de ţări şi de mărfuri, în special fier şi oţel, echipamente de birouri şi de telecomunicaţii, produse textile şi de îmbrăcăminte. Excepţia o reprezintă maşinile, anul acesta înregistrându-se o creştere a vânzărilor, se arată în raport.

Riscurile la adresa prognozelor sunt echilibrate. O încetinire mai accentuată decât se estima în China, inflaţia ridicată şi menţinerea o perioadă mai îndelungată a ratelor ridicate ale dobânzilor sunt potenţiale efecte negative. Totuşi, o rapidă atenuare a inflaţiei ar putea determina OMC să îmbunătăţească prognoza privind creşterea comerţului mondial.

Organizaţia cu 164 de membri a repetat avertismentul privind existenţa unor semne de fragmentare a comerţului, legate de tensiunile globale, dar nu există dovezi ale unei de-globalizări mai extinse care să afecteze previziunile pentru 2024, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ponderea bunurilor intermediare în comerţul mondial, un indicator al activităţii lanţului global de aprovizionare, a scăzut la 48,5% în primul semestru din 2023, faţă de o medie de 51% în precedenţii trei ani. Nu este clar dacă declinul este legat de tensiunile globale sau de încetinirea generală a economiei, informează OMC.

Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a afirmat că aşteptata încetinire a comerţului este un motiv de îngrijorare deoarece afectează standardul de viaţă al oamenilor din întreaga lume, în special în ţările sărace. „Fragmentarea economiei mondiale va face aceste dificultăţi şi mai dificile”, a avertizat şeful OMC.