O familie de tineri antreprenori face afaceri de 2 milioane de euro după ce a pariat pe una dintre cele mai în vogă jucării ale momentului

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Acest articol apare în numărul 23 (11-24 septembrie) al revistei NewMoney
Din online în offline e doar un pas. Mai ales când pariezi în afacerea ta pe unele dintre cele mai în vogă jucării ale momentului.
Au început cu online-ul, după care s-au îndreptat către distribuția în offline, iar acum își mută din nou atenția către online, sintetizează cei trei antreprenori din spatele magazinului de cadouri Giftology.ro – Cristian, Victor și Iuliana Soare –, strategia de business pe care au ales să o urmeze în ultimii ani.
Totuși, acest du-te-vino între cele două medii nu este decât una dintre „armele“ din arsenalul celor trei, care au pus pe picioare un business de familie ce se pregătește anul acesta să ajungă la aproape două milioane de euro. Pariul pe una dintre jucăriile de juggling (jonglerie) care a făcut senzație în rândul tinerilor români în ultimul an, kendama, a fost un alt ingredient folosit de cei trei antreprenori în rețeta de creștere.
O rețetă îmbunătățită cu fiecare an de experiență antreprenorială. În 2012, frații Cristian și Victor Soare lansau un magazin online, geekfun.ro, în urma unei investiții de 20.000 de euro, pornind de la ideea de a aduce în România produse de tip geek (termen de jargon care se referă la o persoană care dobândește o pasiune față de anumite activități sau lucruri: jocuri, electronică, IT etc.), foarte la modă în acea perioadă în Statele Unite. „Am ales mediul online pentru că era o variantă mai simplu de gestionat, cu investiții inițiale mai mici“, spune Victor Soare. În 2014 au cooptat-o în proiect și pe Iuliana Soare, care ulterior a devenit soția lui Cristian.
Iar fiecare venea cu o experiență din domenii diferite: Victor (40 de ani) lucrase în project management și analiză de business în domeniul IT, Cristian (36 de ani) a fost timp de șapte ani director de achiziții pentru Farmexpert, jucător din industria farmaceutică, în timp ce Iuliana (29 de ani) lucrase în marketing în cadrul producătorului de medicamente Antibiotice Iași.
REBRANDING. Cum socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu realitatea din târg, cei trei antreprenori au decis după primii ani să își schimbe parțial modelul de business. „Geekfun a validat ideea de business de la care am pornit, însă în 2014 ne-am dat seama, participând la mai multe târguri de cadouri din București, că nu toată lumea înțelegea ce înseamnă geek“, mărturisește Iuliana Soare. Practic, explică ea, existau trei tabere: cei care nu știau la ce se referă acest termen, cei care îl cunoșteau, dar îi asociau o conotație peiorativă, și cei care apreciau conceptul și produsele comercializate sub această umbrelă.
De aceea, în 2015 au luat decizia de a-și rebrandui magazinul online în Giftology.ro. Totodată, au diversificat gama de produse, de la jucării științifice, obiecte de decor, ceasuri, gadgeturi, miniaturi din metal până la jucării din categoria juggling. Mișcarea avea să fie una inspirată, iar la un an distanță, în 2016, businessul lor a intrat pe profit. Ennova Trading & Development, compania pe care sunt înregistrate activitățile Giftology, a înregistrat anul trecut un profit de 36.000 de euro, la afaceri de aproape 267.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.
De menționat însă că cei trei au decis între timp să facă și pasul către zona offline, astfel că, într-o primă fază, au încheiat un parteneriat cu lanțul de librării Diverta pentru comercializarea produselor din portofoliu. Spre finalul anului 2016 au intrat și în lanțul de hipermarketuri Cora, iar din 2017 sunt prezenți și în Kaufland, Auchan și benzinăriile Rompetrol, unde vând produse precum kendama, yo-yo sau spinnere. „În momentul acesta, suntem prezenți în peste 300 de puncte offline“.
Combinația online-offline le-a adus celor trei antreprenori un salt spectaculos al afacerilor anul acesta, generând în primul semestru vânzări de circa 760.000 de euro, estimările pentru întregul an ridicându-se la două milioane de euro. De remarcat că aproape două treimi din aceste sume vin din vânzările de kendama, o jucărie japoneză de lemn care a făcut furori în ultima perioadă. În număr de unități, în primul semestru al anului au vândut aproximativ 50.000 de kendama.
„Noi am început să le aducem în România înainte să devină un fenomen, iar anul trecut în perioada Crăciunului primeam telefoane continuu pentru comenzi de kendama. Ne sunau și la 6 dimineața pentru a comanda. (…) Nimeni nu se aștepta să aibă un succes atât de mare“, spune Iuliana Soare.
Cei trei antreprenori mai spun că următoarea jucărie care ar putea prinde la publicul românesc ar putea fi yo-yo. „Deocamdată nu a prins foarte bine, pentru că e ceva mai dificil de jucat decât kendama, dar ne concentrăm eforturile astfel încât să creăm o comunitate de yo-yo și să îi creștem astfel popularitatea“.
PROFIL DE CUMPĂRĂTOR. Clientul-statistic al magazinului online Giftology are, în general, între 20 și 45 de ani, venituri medii spre mari, și lucrează în domenii precum IT sau bănci. Valoarea unei comenzi medii se ridică la circa 130-140 de lei, fără a include în această sumă și costurile de transport ale produselor. Prețurile încep de la 30-40 de lei, iar cele mai scumpe sunt ecosistemele marine cu creveți, din sticlă, care au la bază o tehnologie dezvoltată în parteneriat cu NASA, și care pot ajunge și la 1.500 de lei.
Pentru 2017, cei trei antreprenori mizează pe circa 6.000 de clienți unici pentru Giftology.ro (fără a-i include aici pe cei care cumpără direct din lanțurile Diverta, Cora, Rompetrol etc.), ceea ce înseamnă mai mult de dublu față de 2016. În prezent, gama de produse a Giftology – online și offline – cuprinde între 800 și 1.000 de titluri, însă cei trei antreprenori spun că vor extinde numărul lor în perioada următoare.
În paralel, Iuliana, Victor și Cristian Soare se pregătesc să deschidă un showroom în zona Regiei din Capitală, unde au de altfel și sediul acum. Investiția în amenajare se va ridica la 5.000-6.000 de euro, iar o sumă similară este bugetată și pentru dezvoltarea a două site-uri dedicate special jucăriilor kendama, respectiv yo-yo – de aici și intenția lor de a se concentra în perioada următoare pe zona online.
Cei trei afirmă că până acum au făcut investiții din surse proprii, fără a apela la finanțare bancară. „E adevărat, fără finanțare puternică din spate, e greu să fii antreprenori în România, mai ales în online și distribuție, unde lucrezi cu stocuri“, explică Cristian Soare.
ONLINE ACCELERAT. La o privire în ansamblu, în peisajul e-commerce românesc există circa 5.000 de magazine online relevante din punct de vedere al traficului și comenzilor, potrivit estimărilor GPeC de la începutul acestui an. Iar tendința comerțului online este de creștere accelerată, având în vedere că piața de profil ar putea ajunge anul acesta la 2,5 miliarde de euro, față de 1,8 miliarde de euro în 2016. „Un cumpărător online a făcut, în medie, 8,4 achiziții în decursul anului trecut, în creștere față de 2015, când media era de 8,2, dar și față de 2014, când cifra se situa la 8,1 achiziții pe an“, potrivit GPeC, care organizează evenimente de e-commerce și marketing online și furnizează statistici despre această piață.
Așadar, perspective de creștere există, iar focusul pe online – din nou – ar putea fi strategia câștigătoare pentru antreprenorii de la Giftology.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Jonglerii de impact” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Kendama a apărut în Japonia secolelor XVII-XVIII și se crede că ar fi fost inspirat de un joc originar din Franţa, „Bilboquet“, care s-ar traduce textual prin „cupă şi bilă“.[/vc_column_text][vc_column_text]
- VÂNZĂRI. Românii au cumpărat în primele șase luni ale acestui an peste 200.000 de kendama originale, potrivit magazinului online de cadouri Giftology. Kendama generează circa două treimi din businessul Giftology, iar prețul unei astfel de jucării începe de la 100 de lei și poate ajunge și la câteva sute de lei, în cazul produselor personalizate și pictate manual.
- COMPETIȚII. În România au loc mai multe concursuri de kendama, concursul organizat de Giftology în parteneriat cu Diverta, a strâns anul acesta peste 600 de copii pasionați de această jucărie și a devenit, astfel, cea mai mare competiție europeană de până acum.
- FURNIZORI. În România, Giftology este importator exclusiv și distribuitor al produselor Kendama USA, Kendama Europe și Yoyo Factory. De altfel, majoritatea produselor comercializate de Giftology sunt importate din SUA și Europa, pentru că multe sunt și licențiate (Star Wars, Star Trek, Marvel etc.).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
FOTO: Andra Aron