Noua ordine mondială. Prietenia Trump – Putin, risc major pentru dizolvarea NATO?

Mimi Noel 08/08/2018 | 14:53 Global
Noua ordine mondială. Prietenia Trump – Putin, risc major pentru dizolvarea NATO?

Să uităm câteva clipe de acuzațiile privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA și de conspirația cu președintele Trump. Într-o lume măturată de răz­boaie culturale, întâlnirea celor doi lideri, care au pozat ca doi parteneri na­turali, a declanșat o mare neliniște printre aliații NATO.

Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney

Astăzi, în lume sunt puține personalități atât de contrastante precum Vladimir Putin, disciplinatul fost agent KGB, și Do­nald Trump, flamboaiantul fost star de reality show. Deși la întâlnirea de la Helsinki cei doi nu au încheiat vreo mare în­țelegere (pe care oricum restul Admi­nis­trației are pârghii să o blocheze), chiar și așa, europenii pun pe hârtie lucrurile care ar putea decurge prost de acum înainte.

Fascinația lui Trump față de țarul rus este veche și bine știută, iar Putin, la rândul lui, nu și-a ascuns interesul față de acest nou tip de lider american, unul care vine să conteste deceniile de poli­tică externă bazată pe promovarea lea­dership-ului american și a valorilor de­mocratice comune. Iar când este vorba de pro­tejarea regulilor internaționale și a instituțiilor democratice, suporterii li­be­rali ai statu-quoului se tem că actualul lider de la Casa Albă ar putea la un moment dat să ia mai curând partea omolo­gului „liberal“ de la Kremlin. „Putin și Trump ar fi de acord că, astăzi, cea mai detestată afirmație din lume este «ordinea bazată pe reguli internațio­nale»“, spune Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct în cadrul NATO și membru al Atlantic Council, un think-tank din Washington. „Din punct de vedere al va­lorilor, Trump este mult mai atras de ceea ce Putin descrie ca fiind valorile rusești“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.