Misterul dispariției avionului MH370. Ce s-a întâmplat la bordul aeronavei (VIDEO)

Elena Marinescu 18/02/2020 | 21:13 Fapt Divers
Misterul dispariției avionului MH370. Ce s-a întâmplat la bordul aeronavei (VIDEO)

Unul dintre cele mai mari mistere ale aviației moderne şi-a găsit se pare o explicaţie. Autoritățile malaeziene de la cel mai înalt nivel au crezut încă de la începutul anchetei că în cazul dispariției în 2014 a zborului MH370 operat de Malaysia Airlines este vorba de un scenariu de sinucidere. 

Dezvăluirea a fost făcută de fostul premier australian Toby Abbott, care a spus că a fost destul de „limpede” pentru el că aeronava dispărută de pe radar în umră cu şase ani a fost „aproape sigur” prăbușită deliberat de pilot, potrivit News.com.au. „Din câte am înțeles – am înțeles destul de clar – de la cel mai înalt nivel din guvernul Maleziei este că foarte, foarte devreme în anchetă, ei au crezut că a fost un scenariu sinucidere-crimă”, a spus fostul șef al guvernului australian.

„Nu o să spun cine ce a spus cui. Dar lăsați-mă să reiterez – Vreau să fiu cât se poate de clar – s-a înțeles, la nivelul cel mai înalt, că aici a fost aproape sigur vorba de un scenariu de sinucidere”, a subliniat fostul oficial. „O crimă în masă cauzată de sinuciderea pilotului”, a menționat acesta.

Zborul MH370 mergea din Kuala Lumpur către Beijing, pe 8 martie 2014, cu 239 de oameni la bord, atunci când a dispărut, în Oceanul Indian, și a devenit unul dintre cele mai mare mistere ale aviației.

Pilotul zborului MH370 suferea de depresie

Nu este prima oară când o astfel de ipoteză este pusă în discuție în legătură cu dispariția avionului Malaysia Airlines. După cum transmite Digi24, teoria a prins contur după ce s-a aflat că pilotul, Zaharie Ahmad Shad, în vârstă de 53 de ani, suferea de depresie. El ar fi devenit obsedat de două fotomodele după ce a soția lui l-a părăsit.

Un inginer a dezvăluit, în iunie 2019, pentru publicația „The Atlantic” că, după ce a depresurizat avionul, pilotul probabil a înălțat aeronava brusc ceea ce a „accelerat efectele depresurizării, iar oamenii și-au pierdut cunoștința și au murit”.

Măștile de oxigen sunt create să reziste doar 15 minute, la o coborâre sub 4.000 de metri altitudine. Pilotul are acces la oxigen în carlingă și ar fi putut zbura cu orele, în timp ce pasagerii erau la locurile lor, fără suflare.

Aceeași soartă ar fi avut și membrii echipajului, care au oxigen timp de 15 minute. Ei ar fi murit după ce și-au pierdut cunoștința, „fără să se chinuie în vreun fel, să se înece sau să rămână fără aer”. „Noapte bună. Malaezia trei-șapte-zero” au fost ultimele cuvinte către controlorii de trafic aerian.

Căutările oficiale ale zborului MH370, conduse de Australia, China și Malaezia, au fost încheiate în ianuarie 2017 și au costat 150 de milioane de dolari. A doua operațiune s-a încheiat în 2018, în luna iulie, după 90 de zile de căutări în zadar pe fundul Oceanului Indian. Anchetatorii au întocmit atunci un raport de 495 de pagini şi, până acum, au reuşit să strângă peste 30 de bucăți din presupusa epavă, iar experții au propus încă trei noi zone de căutare.

Între teoriile legate de misterul MH370 s-au numărat aceea că avionul a avut o defecţiune mecanică sau că a fost deviat în mod intenţionat de la traiectoria sa. Mai mulţi anchetatori au suspectat că cineva a deconectat în mod intenţionat transponderul aeronavei, înainte de a îi devia traiectoria cu mii de kilometri deasupra Oceanului Indian.