Misterul atentatului terorist care i-a vizat pe fotbaliștii Borussiei Dortmund a fost deslușit

Mimi Noel 24/12/2018 | 10:31 Global
Misterul atentatului terorist care i-a vizat pe fotbaliștii Borussiei Dortmund a fost deslușit

Pe 27 noiembrie, bărbatul care a pus la cale un atentat, în final eșuat, împotriva echipei germane de fotbal Borussia Dortmund a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Pe durata procesului, oamenii legii s-au lămurit că ade­vă­rata miză nu era specularea unui câștig prin căderea la bursă a acțiunilor, ci recâștigarea inimii unei femei.

Acest articol a apărut în numărul 55 (17 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019) al revistei NewMoney

11 aprilie 2017. Bombele erau gata pentru a fi detonate. Autocarul negru ajungea la hotelul L’Arrivée, situat la periferia orașului german Dortmund. Șoferul, Christian Schulz, sosise pentru a-i îmbarca și duce pe jucătorii echipei de fotbal Borussia Dortmund, una dintre cele mai bune și cunoscute din campionatul german, în apropiere de celebrul stadion Signal Iduna Park, cel mai mare al Germaniei și unde trebuia să aibă loc un meci din sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Borussia urma să joace cu AS Monaco și evident spera să câștige.

Era un drum de 15 minute pentru autocar și, pu­țin după orele 19.00., jucătorii se îmbarcaseră deja. Matthias Ginter, un fundaș de 23 de ani, s-a așezat pe un scaun din spate. Cu doi ani în urmă mai trecuse prin momente groaznice, când, în timpul unui meci amical dintre Germania și Franța, trei atentatori s-au aruncat în aer în apro­pierea arenei Stade de France. Era unul din seria de atentate care zguduiau Parisul în 13 no­iembrie 2015. Cele trei bombe artizanale care au vizat autocarul echipei Borussia Dortmund au fost plasate undeva pe traseul către stadion, iar explozia lor a făcut, din fericire, un singur rănit – fun­dașul spa­niol Marc Bartra –, restul schijelor îm­prăș­tiin­du-se pe asfalt. Niciodată o echipă de fotbal nu mai fu­sese ținta unui astfel de atac. Cu toții au crezut inițial că este un atac terorist al islamiș­tilor radicali. Poliția a sosit la fața locului.

Nimeni nu avea habar că autorul atentatului se afla, la acel moment, chiar în restaurantul hotelului L’Arrivée și mânca o friptură cu cartofi.

LA LOCUL FAPTEI. În urma cercetărilor s-a descoperit că era vorba de trei bombe cu detonator individual, ce putea fi acționat de la distanță. Anchetatorii au găsit și trei copii ale unui bilet în care atacul era revendicat de Statul Islamic. Le-a atras atenția însă că biletul nu avea logoul Statului Islamic. Fusese clar conceput cu câteva greșeli, dar folosind un vocabular din care se deducea ușor că de fapt a fost scris de un nativ german care intenționat a lăsat ceva erori pentru a crea impresia că este scris de un străin.

La scurt timp, pe un site de extremă stângă a apă­rut o informație nouă, care susținea că atacul fusese comis de activiști de extremă dreaptă împotriva Germaniei multiculturale. Pentru jucătorii echipei Borussia Dortmund, orele de după au fost angoa­sante. Meciul cu AS Monaco a putut fi amânat o singură zi. Borussia a pierdut cu 3-2.

Întreaga mass-media din Germania ridica la unison o singură întrebare – cine ar fi putut plănui un atac împotriva fotbalului german, o adevărată instituție în această țară europeană. Începuturile campionatului german de fotbal, Bundesliga, unul dintre cele mai profitabile din lume, sunt chiar în orașul Dortmund, în 1962. Borussia Dortmund este evident un simbol al orașului, iar pe artera comercială pietonală Westen­hellweg dai la fiecare pas aproape de logoul BVB (Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund, n.r.).

În 2009 s-a decis ca orașul să găzduiască și un mu­zeu al fotbalului german. Pe lângă sutele de obiecte pe care cele patru etaje ale muzeului le adă­postesc, se află aici și un neașteptat indiciu privind mobilul din spatele atacului: pe un ecran rulează în timp real va­loa­rea acțiunilor clubului, listat la Frankfurt în 2000. Borussia Dortmund devenea în acel an primul și singurul club german de fotbal listat pe bursa germană, cu scopul de a putea atrage jucători foarte valoroși, dar evident foarte scumpi.

Între 1995 și 2017, salariile medii per jucător aproape s-au triplat în campionatul german. În 2013, Hans-Joachim Watzke, CEO al clubului BVB, declara pentru Business Insider că echipa este ca o fabrică care funcțio­nează cu victorii, iar jucătorii sunt utilajele. Singura problemă este că și alte echipe fac eforturi să cumpere cele mai bune utilaje de pe piață, iar concurența devine acerbă. Listarea la bursa de la Frankfurt a adus în trezoreria clubului circa 140 de milioane de euro, bani cu care Borussia Dortmund și-a putut asi­gura o listă întreagă de talente.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.