Mirajul H2O: Cum s-au tranzacționat pe bursă acțiunile Hidroelectrica disponibile pentru investitori

Carmen Constantin 18/07/2023 | 10:18 Financiar
Mirajul H2O: Cum s-au tranzacționat pe bursă acțiunile Hidroelectrica disponibile pentru investitori

Interesul uriaș pentru listarea pe bursă a producătorului de energie Hidroelectrica (simbol H2O) va face ca prețul ac­țiu­nilor să crească, pe termen scurt, înainte de o co­recție firească, pe termen mediu, cred specialiștii. În orice caz, apariția pe bursă a unei astfel de companii e mi­racolul așteptat de brokerii din Româ­nia pentru ca piața de ca­pital autoh­tonă să intre în altă ligă.

Intrarea companiei Hidroelectrica pe Bursa de Valori București (BVB) le-a dat aripi micilor investitori. Din cele 52.000 de ordine de subscriere contabilizate de BVB, peste 15.000, adică o treime, au fost pentru pragul minim de 50 de acțiuni, în valoare de 5.600 de lei.

Sunt mai multe recorduri bătute dintr-un foc. Cea mai mare companie din România a trecut prin cea mai mare vânzare de ac­țiuni din istoria bursei autohtone, cu cea mai mare suprasubscriere, de aproape 500%, din care s-a adunat cea mai mare sumă: aproximativ 8,5 miliarde de lei.

Toate aceste recorduri trebuie să fi atras atenția și pe alte piețe, crede Adrian Anghel, director general adjunct la OTP Asset Management.

„Odată cu listarea Hidroelectrica se pare că sunt întrunite con­dițiile pentru a fi upgradată piața de capital românească per ansamblu, de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă de către MSCI (Morgan Stanley Capital International, n.r.), cel mai mare provider de indici din lume“, explică brokerul procesul.

„Iar MSCI este urmărit de fondurile pasive de pretu­tindeni, astfel încât ne așteptăm ca aceste fonduri să aibă o mică expunere de acum înainte și pe România“, spune Anghel, după „categoric, cea mai importantă listare de la Bursa de Valori București din punct de vedere istoric“.

Cerere uriașă

Până să vină sânge proas­păt din Vest la BVB, istoria ne arată că pentru „Gigi“ din Drumul Taberei, care și-a pus economiile la bătaie ca să cumpere acțiuni, câștigul poate veni doar cu mare răbdare. Hidroelectrica a intrat direct pe locul I, drept cea mai mare compa­nie de la bursa românească, și face parte, din start, din indicele BET.

„Cum Hidroelectrica e inclusă în indicii BVB chiar din prima zi de tranzacționare și va avea probabil cea mai mare pondere în acești indici, vom vedea probabil presiune la cumpărare în prima fază“, estimează directorul adjunct al OTP Asset Management. „Sunt fonduri de investiții, chiar și în România, care nu au primit alocările pe care și le doreau și vor trebui să cumpere din piața secundară.“ Așa că, într-o primă fază, brokerul se așteaptă ca prețul acțiu­ni­lor H2O să urce.

Categoric există cum­pă­­rători pentru Hidroelectrica. Compania este foarte pro­fitabilă, multiplii la care ea se tranzacțio­nează o fac mult mai atractivă decât companiile de profil din Europa, sunt întrunite cerințele pentru a fi un IPO (initial public offering – ofertă publică inițială, n.r.) de suc­­ces“, spune Adrian Anghel.

Investitori misterioși

Interesul pentru companie a fost uriaș de la bun înce­put. Hidroelectrica deține și operează 182 de hidrocentrale și acoperă o treime din pro­ducția de energie din România. Își are ră­dăcinile în perioada comunistă, dar a fost modernizată și reorganizată de mai multe ori în ultimele decenii. Pachetul majoritar de acțiuni (80,0561%) a rămas în mâi­nile statului.

În acest context, trei grei de pe piața de capital și-au dat acordul să cumpere din start acțiuni H2O de peste 2,2 miliarde de lei, la prețul final de ofertă, oricare ar fi fost. Numele lor a rămas secret, dar piața zumzăie de zvonuri: ar fi vorba de fonduri private de pensii, din Pilonul II sau Pilonul III, și chiar despre un SIF.

„Trei grupuri de investitori instituționali români («Investitorii Principali», «Cornerstone Investors») au fost de acord să fie in­vestitorii principali în cadrul ofertei“, anunța BVB la startul IPO.

Corelația cu prețul energiei

Pe ter­men mediu, povestea de succes ar pu­tea să mai piardă din spectrul roz în care e văzută acum. „Listarea Hidroelectrica este puțin atipică, vine exclusiv de la acțio­narul minoritar, ceea ce, pentru mine, ca ana­list, reprezintă un semnal de alarmă“, spune Eugenia Gusilov, directoarea și fondatoarea think tankului Romania Energy Center (ROEC), specializat în studii pri­vind energia.

Argumentele sale: anul trecut a fost ex­cep­­țional, cu profituri excepționale pentru companiile din domeniul energiei, dar tocmai de aceea „profituri pe care nu o să le mai vedem prea curând“. „Înțeleg dorința acționarului minoritar, Fondul Proprieta­tea, de a bate fierul cât e cald, pentru a pu­tea să obțină cât mai mulți bani din această listare“, spune experta, care se așteaptă la o corecție a prețului acțiunilor H2O, „conform realităților din piață“.

„Acum, valoa­rea acțiunilor este pe partea maximală a spectrului. Corecția va ține cont de ce se în­­tâmplă anul acesta, în următorii ani, de ce se întâmplă cu proiectele de investiție aproape de finalizare, dar care nu s-au fina­lizat“, atrage atenția Eugenia Gusilov.

„Nu trebuie să uităm că prețul acțiunilor companiilor energetice este un proxy al pre­țului la energie, care în ultimul an a crescut din niște situații excepționale“, spune și Adrian Anghel. „Dacă ne uităm în trecut, se tranzacționa undeva la 100 de lei pe me­ga­watt, față de 450 de lei, mai recent. Iar toate investițiile pe care Europa le face în zona energiei verzi, diversificării energe­tice or să ducă la o supraproducție, la un moment dat. Deja am avut weekendul trecut ore cu preț al energiei negativ în Europa. România nu poate să rămână o in­sulă cu prețuri mari“, explică brokerul.

Specific românesc

Odată cu listarea companiei Hidroelectrica, primele trei nume de la bursa românească sunt, toate, din sectorul energetic. Dacă Hidroelectrica poate fi evaluată, odată cu această listare, la 10 miliarde de euro, podiumul e completat cu OMV Petrom (unde statul român de­ține 20,698% din acțiuni), de aproape 7 mi­liarde de euro, și Romgaz (unde 70,0071% din acțiuni aparțin statului), de peste 3 mi­­li­arde de euro.

„Deci cele mai profitabile companii din România sunt deținute de stat“, atrage aten­ția Eugenia Gusilov, de la ROEC. „Asta e rău, spune o poveste despre cum arată piața de capital și sectorul energetic în Ro­mânia.“ Companiile de stat sunt cunoscute pentru cât de greu se urnesc, dar partea bună e că, în cele din urmă, „fac pasul în direcția care trebuie“, spune experta.

Proiectele de investiții în noi ca­pa­cități de energie regenerabilă, noi ex­ploatări de gaze naturale, precum Neptun Deep, noi ca­pacități de stocare a gazelor naturale sau noi conducte bidirecționale pentru gaze, se vor materializa.

„Problema e momentul în care ele vor ajunge pe piață. Penuria pe care am avut-o pe capacități va fi urmată de un boom, un surplus de electricitate și gaze. După 2027-2028 vom avea o piață supraalimentată în România, și pe gaz, și pe electricitate. Deci prețurile vor fi, cumva, în jos, iar România trebuie să gă­sească soluții de export regional“, spune analistul în piețe energetice. Cele mai la îndemână destinații sunt, din acest punct de vedere, Republica Moldova și Ucraina, a cărei infrastructură energetică a fost dis­trusă în proporție de peste 50% într-un an și jumătate de război.

Profit decisiv

Pentru moment, listarea companiei Hidroelectrica, eveniment ce a adus Fondului Proprietatea aproape două miliarde de euro, prezintă marele avantaj că poate atrage sume mult mai importante decât în trecut pe piața de capital din Ro­mânia.

Odată ce România intră în liga țărilor emergente, ne putem aștepta la expuneri pe care până acum nu le-am avut. Din ob­ser­vațiile noastre, fondurile de piață emergente sunt de câteva zeci sau chiar sute de ori mai mari decât cele de pe piețele de fron­­tieră, categorie unde este inclusă Ro­mâ­nia în prezent“, explică Adrian Anghel, de la OTP Asset Management. Brokerul vi­sează cu ochii deschiși: „Numai din acest multiplu ne putem aștepta la volume semnificativ mai ridicate de tranzacționare pe BVB în viitor“.

Micii investitori care au luat pachetul mi­nim de acțiuni nu ar trebui să se gră­bească să le tranzacționeze. „Hidroelectrica este o companie extraordinară, care probabil va rămâne foarte profitabilă. Dar trebuie să avem răbdare cu această companie și să o privim ca pe o investiție pe ter­men lung. Iar atunci, probabil că perspectivele sunt foarte, foarte sănătoase.“

Acest articol a apărut în numărul 168 al revistei NewMoney

FOTO: Getty