Mirajul H2O: Cum s-au tranzacționat pe bursă acțiunile Hidroelectrica disponibile pentru investitori

Interesul uriaș pentru listarea pe bursă a producătorului de energie Hidroelectrica (simbol H2O) va face ca prețul acțiunilor să crească, pe termen scurt, înainte de o corecție firească, pe termen mediu, cred specialiștii. În orice caz, apariția pe bursă a unei astfel de companii e miracolul așteptat de brokerii din România pentru ca piața de capital autohtonă să intre în altă ligă.
Intrarea companiei Hidroelectrica pe Bursa de Valori București (BVB) le-a dat aripi micilor investitori. Din cele 52.000 de ordine de subscriere contabilizate de BVB, peste 15.000, adică o treime, au fost pentru pragul minim de 50 de acțiuni, în valoare de 5.600 de lei.
Sunt mai multe recorduri bătute dintr-un foc. Cea mai mare companie din România a trecut prin cea mai mare vânzare de acțiuni din istoria bursei autohtone, cu cea mai mare suprasubscriere, de aproape 500%, din care s-a adunat cea mai mare sumă: aproximativ 8,5 miliarde de lei.
Toate aceste recorduri trebuie să fi atras atenția și pe alte piețe, crede Adrian Anghel, director general adjunct la OTP Asset Management.
„Odată cu listarea Hidroelectrica se pare că sunt întrunite condițiile pentru a fi upgradată piața de capital românească per ansamblu, de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă de către MSCI (Morgan Stanley Capital International, n.r.), cel mai mare provider de indici din lume“, explică brokerul procesul.
„Iar MSCI este urmărit de fondurile pasive de pretutindeni, astfel încât ne așteptăm ca aceste fonduri să aibă o mică expunere de acum înainte și pe România“, spune Anghel, după „categoric, cea mai importantă listare de la Bursa de Valori București din punct de vedere istoric“.
Cerere uriașă
Până să vină sânge proaspăt din Vest la BVB, istoria ne arată că pentru „Gigi“ din Drumul Taberei, care și-a pus economiile la bătaie ca să cumpere acțiuni, câștigul poate veni doar cu mare răbdare. Hidroelectrica a intrat direct pe locul I, drept cea mai mare companie de la bursa românească, și face parte, din start, din indicele BET.
„Cum Hidroelectrica e inclusă în indicii BVB chiar din prima zi de tranzacționare și va avea probabil cea mai mare pondere în acești indici, vom vedea probabil presiune la cumpărare în prima fază“, estimează directorul adjunct al OTP Asset Management. „Sunt fonduri de investiții, chiar și în România, care nu au primit alocările pe care și le doreau și vor trebui să cumpere din piața secundară.“ Așa că, într-o primă fază, brokerul se așteaptă ca prețul acțiunilor H2O să urce.
„Categoric există cumpărători pentru Hidroelectrica. Compania este foarte profitabilă, multiplii la care ea se tranzacționează o fac mult mai atractivă decât companiile de profil din Europa, sunt întrunite cerințele pentru a fi un IPO (initial public offering – ofertă publică inițială, n.r.) de succes“, spune Adrian Anghel.
Investitori misterioși
Interesul pentru companie a fost uriaș de la bun început. Hidroelectrica deține și operează 182 de hidrocentrale și acoperă o treime din producția de energie din România. Își are rădăcinile în perioada comunistă, dar a fost modernizată și reorganizată de mai multe ori în ultimele decenii. Pachetul majoritar de acțiuni (80,0561%) a rămas în mâinile statului.
În acest context, trei grei de pe piața de capital și-au dat acordul să cumpere din start acțiuni H2O de peste 2,2 miliarde de lei, la prețul final de ofertă, oricare ar fi fost. Numele lor a rămas secret, dar piața zumzăie de zvonuri: ar fi vorba de fonduri private de pensii, din Pilonul II sau Pilonul III, și chiar despre un SIF.
„Trei grupuri de investitori instituționali români («Investitorii Principali», «Cornerstone Investors») au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei“, anunța BVB la startul IPO.
Corelația cu prețul energiei
Pe termen mediu, povestea de succes ar putea să mai piardă din spectrul roz în care e văzută acum. „Listarea Hidroelectrica este puțin atipică, vine exclusiv de la acționarul minoritar, ceea ce, pentru mine, ca analist, reprezintă un semnal de alarmă“, spune Eugenia Gusilov, directoarea și fondatoarea think tankului Romania Energy Center (ROEC), specializat în studii privind energia.
Argumentele sale: anul trecut a fost excepțional, cu profituri excepționale pentru companiile din domeniul energiei, dar tocmai de aceea „profituri pe care nu o să le mai vedem prea curând“. „Înțeleg dorința acționarului minoritar, Fondul Proprietatea, de a bate fierul cât e cald, pentru a putea să obțină cât mai mulți bani din această listare“, spune experta, care se așteaptă la o corecție a prețului acțiunilor H2O, „conform realităților din piață“.
„Acum, valoarea acțiunilor este pe partea maximală a spectrului. Corecția va ține cont de ce se întâmplă anul acesta, în următorii ani, de ce se întâmplă cu proiectele de investiție aproape de finalizare, dar care nu s-au finalizat“, atrage atenția Eugenia Gusilov.
„Nu trebuie să uităm că prețul acțiunilor companiilor energetice este un proxy al prețului la energie, care în ultimul an a crescut din niște situații excepționale“, spune și Adrian Anghel. „Dacă ne uităm în trecut, se tranzacționa undeva la 100 de lei pe megawatt, față de 450 de lei, mai recent. Iar toate investițiile pe care Europa le face în zona energiei verzi, diversificării energetice or să ducă la o supraproducție, la un moment dat. Deja am avut weekendul trecut ore cu preț al energiei negativ în Europa. România nu poate să rămână o insulă cu prețuri mari“, explică brokerul.
Specific românesc
Odată cu listarea companiei Hidroelectrica, primele trei nume de la bursa românească sunt, toate, din sectorul energetic. Dacă Hidroelectrica poate fi evaluată, odată cu această listare, la 10 miliarde de euro, podiumul e completat cu OMV Petrom (unde statul român deține 20,698% din acțiuni), de aproape 7 miliarde de euro, și Romgaz (unde 70,0071% din acțiuni aparțin statului), de peste 3 miliarde de euro.
„Deci cele mai profitabile companii din România sunt deținute de stat“, atrage atenția Eugenia Gusilov, de la ROEC. „Asta e rău, spune o poveste despre cum arată piața de capital și sectorul energetic în România.“ Companiile de stat sunt cunoscute pentru cât de greu se urnesc, dar partea bună e că, în cele din urmă, „fac pasul în direcția care trebuie“, spune experta.
Proiectele de investiții în noi capacități de energie regenerabilă, noi exploatări de gaze naturale, precum Neptun Deep, noi capacități de stocare a gazelor naturale sau noi conducte bidirecționale pentru gaze, se vor materializa.
„Problema e momentul în care ele vor ajunge pe piață. Penuria pe care am avut-o pe capacități va fi urmată de un boom, un surplus de electricitate și gaze. După 2027-2028 vom avea o piață supraalimentată în România, și pe gaz, și pe electricitate. Deci prețurile vor fi, cumva, în jos, iar România trebuie să găsească soluții de export regional“, spune analistul în piețe energetice. Cele mai la îndemână destinații sunt, din acest punct de vedere, Republica Moldova și Ucraina, a cărei infrastructură energetică a fost distrusă în proporție de peste 50% într-un an și jumătate de război.
Profit decisiv
Pentru moment, listarea companiei Hidroelectrica, eveniment ce a adus Fondului Proprietatea aproape două miliarde de euro, prezintă marele avantaj că poate atrage sume mult mai importante decât în trecut pe piața de capital din România.
„Odată ce România intră în liga țărilor emergente, ne putem aștepta la expuneri pe care până acum nu le-am avut. Din observațiile noastre, fondurile de piață emergente sunt de câteva zeci sau chiar sute de ori mai mari decât cele de pe piețele de frontieră, categorie unde este inclusă România în prezent“, explică Adrian Anghel, de la OTP Asset Management. Brokerul visează cu ochii deschiși: „Numai din acest multiplu ne putem aștepta la volume semnificativ mai ridicate de tranzacționare pe BVB în viitor“.
Micii investitori care au luat pachetul minim de acțiuni nu ar trebui să se grăbească să le tranzacționeze. „Hidroelectrica este o companie extraordinară, care probabil va rămâne foarte profitabilă. Dar trebuie să avem răbdare cu această companie și să o privim ca pe o investiție pe termen lung. Iar atunci, probabil că perspectivele sunt foarte, foarte sănătoase.“
Acest articol a apărut în numărul 168 al revistei NewMoney
FOTO: Getty