Acţiunile Hidroelectrica au intrat la tranzacţionare la BVB – UPDATE

Andrei Dumitru 12/07/2023 | 11:06 Ştiri
Acţiunile Hidroelectrica au intrat la tranzacţionare la BVB – UPDATE

UPDATE 18.30. Hidroelectrica (H2O) a încheiat cu succes cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) realizată vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), într-o operaţiune care a atras în total 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro).

Potrivit unui comunicat al BVB, oferta Hidroelectrica, derulată la BVB în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, a devenit, astfel, cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an.

___________________________________________________________________________

UPDATE 11.30. Acțiunile Hidroelectrica (H2O) și-au mărit avansul încă din primele minute ale ședinței bursiere de miercuri, creșterea acestora ajungând acum la 10,1% față de prețul de IPO.

Astfel, acțiunile H20 se tranzacționau la 114,6 lei/unitate, comparativ cu prețul oficial de IPO de 104 lei/unitate și prețul cu discount plătit de micii investitori, de 100,88 lei. Investitorii tranzacționaseră acțiuni Hidroelectrica în valoare e 389 mil. lei.


Acțiunile Hidroelectrica (H2O) au intrat la tranzacționare pe Bursa de Valori București, valoarea acestora fiind în creștere cu 6,4% după primele minute ale ședinței de miercuri. Astfel, un român care a cumpărat în oferta inițială numărul minim de acțiuni H2O (50), înregistrează în prezent un câștig de 491 de lei.

Miercuri, la ora 10:00, prețul unei acțiuni Hidroelectrica era de 110,7 lei. Prețul oficial din oferta publică inițială a fost de 104 lei, în vreme ce investitorii persoane fizice, care au cumpărat în primele cinci zile ale IPO-ului, au primit acțiunile cu un discount de 3%, adică la prețul de 100,88 lei.

Hidroelectrica este în prezent evaluată pe BVB la 49.7 mld. lei. Statul român este cel mai mare acționar al companiei, 80% din titlurile producătorului de energie fiind deținute de Ministerul Energiei.

Oferta publică iniţială suprasubscrisă de la Hidroelectrica SA, cel mai mare IPO derulat în Europa în acest an, este un test pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, care are cea mai redusă lichiditate din rândul burselor din Europa de Est.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, directorul general de la BVB, Adrian Tanase, a spus că se aşteaptă la o explozie a lichidităţii de pe urma celei mai mari listări derulată până în acum în România şi de asemenea a prognozat un nivel record al ordinelor şi volumelor de tranzacţionare pentru ziua de miercuri.

Grupul bancar Erste Group Bank AG acţionează ca agent stabilizator, în numele Citigroup Inc. Banca ar putea restul participaţiei deţinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica pentru a susţine preţul de tranzacţionare, dacă va fi nevoie. BVB a precizat că tranzacţionarea acţiunilor Hidroelectrica se va face în conformitate cu mecanismul său de întrerupere a volatilităţii.

Unii manageri de fonduri se aşteaptă la creşteri faţă de preţuri de referinţă al Hidroelectrica de 104 lei pe acţiune. „Mă aştept ca preţul acţiunilor să crească în prima zi dacă nu există o înrăutăţire a sentimentului, în special având în vedere suprasubscrierea investitorilor de retail” a spus Eszter Lokietek, manager de fond la OTP Fund Management.

La rândul său, Attila Gyurcsik, directorul firmei ungare Accorde Fund Management, care a subscris la IPO-ul de la Hidroelectrica, a declarat săptămâna trecută că se aştepta”să cumpere mai multe acţiuni” la Hidroelectrica, având în vedere că preţul a fost unul atractiv.

Sumele rezultate din vânzarea participaţiei deţinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica vor fi distribuite acţionarilor, printre care se numără şi fonduri de pensii, în lunile următoare. Valoarea netă a activelor fondului va scădea după tranzacţia cu acţiunile Hidroelectrica şi de acea fondul intenţionează să ceară acţionarilor flexibilitatea de a începe să facă noi investiţii.